Cine va beneficia de gratuităţi în transportul public local. Propuneri care vor ajunge pe masa aleşilor locali

Cine va beneficia de gratuităţi în transportul public local. Propuneri care vor ajunge pe masa aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Facilitățile acordate în transportul public local de persoane din municipiul Galaţi s-ar putea schimba din această primăvară, odată cu introducerea noilor abonamente şi a biletului temporar de călătorie. Conform scenariului propus de autorităţi, aşa cum ni l-au dezvăluit sursele noastre, gratuitățile și reducerile de preț ar urma să se acorde la două tipuri de abonament PLUS NOMINAL 1 şi BASIC 45. Abonamente pentru care gălăţenii care nu beneficiază de facilităţi vor plăti 90 de lei, respectiv 70 de lei.

După cum aţi putut afla din ediţia din 30-31 ianuarie 2021 a ziarului „Viaţa liberă”, se pregătesc modificări importante pentru transportul public local de persoane. Este vorba despre introducerea biletului temporar de transport – doi lei pentru 60 de minute de călătorie cu oricâte mijloace Transurb, dar şi noi tipuri de abonamente. Dacă până acum gălăţenii aveau de ales între abonamentul pe una, două sau pe toate liniile Transurb, conform scenariului gândit de autorităţi, vor putea opta între abonamentele care oferă un număr nelimitat de călătorii în intervalul de valabilitate al abonamentului şi cele cu număr limitat de călătorii în perioada cât este valabil abonamentul. Diferenţele de preţ ar fi sensibile. Astfel, pentru 50 de lei, preţul pe care în plătesc acum pentru un abonament lunar pe o linie, vor primi abonament BASIC 30, cu un număr de doar 30 de călătorii valabile o lună. Iar pentru 90 de lei, cât achită acum pentru un abonament lunar pe toate liniile, vor primi un abonament cu număr nelimitat de călătorii valabile o lună – NOMINAL PLUS 1.

Facilităţile acordate diferitelor categorii de persoane ar urma să se schimbe. Iată, conform informaţiilor pe surse pe care le-am obţinut, cum arată propunerile care ar putea ajunge în dezbaterea consilierilor locali.

Pensionari

Conform surselor noastre, persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani și pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la 3.500 lei net/lună ar urma să beneficieze de o reducere de sută la sută la preţul abonamentului PLUS NOMINAL 1, perioada pentru reactivare fiind de 12 luni. Este abonamentul pentru care persoanele fără facilităţi plătesc 90 de lei.

Pensionarii care cumulează venituri din pensie peste 3.501 lei net/lună ar urma să primească o reducere de 50 la sută la preţul unui PLUS NOMINAL 1. Adică vor plăti 45 de lei.

Ar urma să primească gratuit de abonamentul PLUS NOMINAL pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap accentuat şi grav, precum şi însoțitorii, asistenții personali și asistenții personali profesioniști ai acestora.

De aceeaşi gratuitate ar urma să beneficieze revoluționarii, veteranii și văduvele de război şi persoanele persecutate din motive politice.

Elevi şi studenţi

Reducere de sută la sută la preţul abonamentului PLUS NOMINAL 1 este propusă pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat din municipiul Galaţi. La fel şi în cazul studenților înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galați.

Şomeri

Tot o reducere de sută la sută la preţul unui abonament PLUS NOMINAL 1 este prevăzută pentru şomeri indemnizați și neindemnizați, numai că, pentru ei, perioada de reactivare este de o lună.

Număr limitat de călătorii

Conform datelor noastre, persoanele care beneficiază de salariul de bază minim pe țară garantat în plată, care la această dată este de 2.300 lei brut/lună, ar urma să beneficieze de o reducere de sută la sută acordată la abonamentul BASIC 45, cu perioada de reactivare de o lună. La fel şi  beneficiarii Cantinei de Ajutor Social.

Abonamentul include un număr limitat de 45 de călătorii, valabile o lună, iar preţul propus pentru cei care nu au facilităţi este de 70 de lei.

Pentru donatorii de sânge este propusă gratuitate la abonamentul BASIC 30, perioada de reactivare fiind de o lună. Abonamentul oferă 30 de călătorii valabile o lună şi ar costa 50 de lei.

Rămâne de văzut care va fi forma finală a acestor noi facilităţi în transportul public local.

Citit 9980 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Februarie 2021 14:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.