Drumul greu spre siguranţa împotriva dezastrelor. Un sfert din cererile de autorizare la incendii sunt acceptate

Drumul greu spre siguranţa împotriva dezastrelor. Un sfert din cererile de autorizare la incendii sunt acceptate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Din cele peste 400 de cereri în vederea autorizării sau avizării pentru securitatea la incendii depuse anul trecut de diverse entităţi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, doar un sfert au primit răspuns favorabil. O cincime din autorizaţiile emise au fost pentru obiective care fuseseră puse în funcţiune fără acest document şi despre care autorităţile aflaseră că nu deţineau documentul, în urma unor controale făcute în ultimii doi ani.

Nu mai puţin de 416 solicitări pentru autorizare sau avizare pentru securitate la incendiu au fost primite în cursul anului 2020 de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, cererile venind din partea unor obiective din cele mai diverse domenii de activitate: învăţământ, sănătate, cultură, comerţ, birouri, turism, producţie sau depozitare. Din cei mulţi care au vrut să intre în legalitate, puţini s-au încadrat în cerinţele legale pentru a obţine răspunsuri favorabile. Doar un sfert, respectiv 130 de solicitări, dintre care 100 pentru avize şi 30 pentru autorizaţii, au fost soluţionate pozitiv.

O parte dintre fericiţii noi deţinători ai autorizaţiilor de securitate la incendii fac pare din seria celor care au riscat şi au intrat în funcţiune fără a îndeplini această cerinţă fundamentală de siguranţă. "Şase autorizații de securitate la incendiu au fost eliberate pentru obiective care au fost puse în funcțiune fără autorizație de securitate la incendiu, identificate până la sfârșitul anului 2019 și pe parcursul anului 2020, conform evidențelor deținute la nivelul inspecției de prevenire", explică reprezentanţii ISU, în raportul de evaluare a activităţii pe anul 2020.

În 112 cazuri, solicitările au fost respinse, pentru că, susţin reprezentanţii ISU, documentaţiile nu erau corespunzătoare, ceea ce presupune că cei care au cerut intrarea în legalitate trebuie să refacă actele, iar până atunci, fie să nu funcţioneze, fie să o facă în afara legii. Alte 148 de cereri au fost respinse pentru că nu se încadrau în prevederile legii, iar o solicitare a fost respunsă pe motiv că petentul nu depusese toate documentele.

Tot în cursul anului trecut, ISU Galaţi a mai dat undă verde, eliberând nouă avize de securitate la incendiu pentru amplasare în parcelă, patru avize de protecție civilă în vederea realizării adăposturilor în subsolurile construcțiilor noi, un acord pentru organizarea jocurilor de artificii cu produse pirotehnice și 11 puncte de vedere la planurile urbanistice generale, zonale şi  de detaliu.

 

Citit 1330 ori Ultima modificare Vineri, 12 Februarie 2021 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.