3.000 de gălăţeni, pe lista de aşteptare de la Buletine
Foto: Marian Calestru

3.000 de gălăţeni, pe lista de aşteptare de la Buletine
Emiterea documentelor, afectată de criza plasticului
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

O criză fără precedent, care afectează întregul sistem de evidență a populației, determină o situație-limită pentru multe persoane cărora le expiră documentele de identitate. Lipsa plasticului din care sunt confecționate actele duce la întârzieri mari în procesarea și emiterea documentelor. La Galați, sunt circa 3.000 de solicitanţi aflați în situaţia de a aștepta săptămâni întregi, în condiţiile în care, zilnic, la ghișee vin câte 200 de noi cereri.

Operațiunea care până la apariţia crizei plasticului la nivel național nu dura mai mult de câteva zile a ajuns acum să fie contabilizată în săptămâni. Emiterea cărților de identitate, documente tipărite pe suport de plastic, a devenit dificilă la nivel național, din cauza unei disfuncționalităţi la nivel central. Nu mai este material suficient, iar cel care este trebuie împărțit cu porția, să "ajungă câte puțin la toți". Asta duce, implicit, la prelungirea termenelor de procesare a cererilor depuse de oameni cu săptămâni întregi.

O recunoaşte inclusiv Șeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei (SPCLEP) Galați, Silviu Bacalum. "Ajungem până la 30 de zile cu emiterea cărţilor de identitate, pentru că nu este plastic. Nu avem ce face, nu putem rezolva noi problema, oamenii trebuie să înțeleagă. Avem, la acest moment, 3.000 de solicitări în așteptare, iar zilnic vin câte 200 de cereri noi", a precizat directorul SPCLEP Galaţi.

La fel ca reprezentanţii celorlalte servicii de evidenţă a populaţiei din ţară, acesta speră ca, până la sfârşitul lunii martie, situaţia se reintre în normal. Până atunci, însă, oamenii care nu au buletine sunt afectaţi grav, documentul de identitate fiindu-le necesar multora pentru a putea călători în afara graniţelor, pentru bănci, farmacii sau orice alte situaţii care necesită dovedirea identităţii.

Citit 5477 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2021 00:27

6 comentarii

 • postat de Akbar
  Joi, 25 Februarie 2021 19:37
  5.13.241.***
  Alexutz, ca sa pricepi si tu, mai bine:
  1. Maldarul de acte nu e solicitat de functionarii de acolo ca asa au ei chef. Legea ii obliga. In caz contrar, daca ti-ai "scoate" CI asa cum ai tu chef, angajatii de la Buletine ar infunda puscaria.
  2. E nevoie de acordul proprietarului ca sa te ia in spatiu, pentru ca el e stapanul casei in care tu vei locui, conform CI. Ca sa pricepi, e ca si cum, pe bancheta din spate a masinii tale ar dormi unu' de care tu n-ai habar.
  3. Tocmai ca bonurile de ordine au fluidizat "nebunia" de la Buletine.
  Iar daca s-ar aplica legea intocmai, "intelectualii" care solicita eliberarea CI cu mai putin de 15 zile inainte de expirare, ar fi sanctionati cu amenda intre 40 si 150 lei. Ca asa e legea in tara asta.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Daniel
  Joi, 25 Februarie 2021 19:31
  62.231.94.***
  "oamenii care nu au buletine sunt afectaţi grav, documentul de identitate fiindu-le necesar multora pentru a putea călători în afara graniţelor, pentru bănci, farmacii sau orice alte situaţii care necesită dovedirea identităţii."

  De ce? Din ce imi aduc aminte, valabilitatea cartilor de identitate este prelungita cu 90 de zile de la INCETAREA starii de urgenta/alerta privind criza COVID-19, masura luata prin ordonanta de urgenta (daca nu ma insel), anul trecut. Inca SUNTEM in stare de alerta, corect? Deci de ce sa nu fie valabile? De ce panica? Cu privire la calatorii peste granita, nu ma pronunt, deoarece tine si de legislatia externa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lex
  Joi, 25 Februarie 2021 10:34
  86.124.203.***
  @Galatean Cardurile de care vorbiti sunt bune de ninimc. Daca ar fi utile nu li s-ar cere ID cu poza asa de frecvent in SUA si Marea Britanie. CI la noi se schimba asa de frecvent pentru ca vine cu poza si un pusit de 14 ani de va arata la fel la 24/ 34 / 54.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Aderin
  Joi, 25 Februarie 2021 10:13
  5.13.254.***
  Hahahaaaaaaaaaaa, nu exista plastic, ce gluma bună. Dar ce mai importam ca vaccinul anti covid.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 25 Februarie 2021 09:36
  5.2.205.***
  Tot asa ca in evul mediu este la buletine? Coada de la 5 dimineata, bonuri de ordine, imbranceli si maldarul de acte cu proprietarul casei care trebuie tarat ca sa isi dea acceptul ca te ia in spatiu?
  3
  12
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 25 Februarie 2021 07:51
  84.243.108.***
  aveti solutia ID Card de tipul celor din USA sau UK, nu mai mari decat un card bancar, sau decat Permisul de conducere, cu emitere o singura data in viata, la 14 ani si, reemitere la femei cand se casatoresc; reemiterea documentului este valabila si in cazul de schimbare locuinta, pierdere, sau furt, in ultimele doua cazuri fiind necesara o taxa de emitere.
  La decesul titularului predarea actului de identitate se face la momentul survenirii acestuia si se emite certificatul de deces.
  Pana in prezent, documentele erau emise la fiecare solicitare a titularului ceea ce reprezinta un consum ineficace al materialului de plastic din care sunt confectionate CI.
  1
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.