Luptă mocnită pentru putere în Consiliul Local

Luptă mocnită pentru putere în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Deși nu prea a văzut-o nimeni, lupta pentru putere în rândul pesediștilor din Consiliul Local se duce mocnit, existând o grupare care-i contestă primarului rolul de Lider Máximo, pe bună dreptate, dacă ne raportăm la Codul administrativ, dar și la cele relatate de primar într-un interviu.

În principiu, primarul este echivalentul, la scară mai mică, al prim-ministrului, dar lipsit de puterea de a emite legal acte administrative de greutatea ordonanțelor de urgență. Legal, gradul de subordonare al primarului față de consiliul local este același ca al oricărui angajat din primărie, el fiind obligat să ducă la îndeplinire hotărârile consilierilor. E drept că, spre deosebire de prim-ministru, primarul nu poate fi înlăturat prin moțiune de cenzură, ci eventual prin referendum local, asta dacă nu cumva reușește să apară în rechizitoriul vreunui procuror pentru vreuna din găinăriile clasice postdecembriste.

Singura lui pârghie de control asupra consilierilor este cea politică, pârghie prin care un șef de partid le ordonă membrilor să voteze așa cum vrea el, fără să aibă legătură cu vreun program politic asumat de partid prin forurile lui interne. Acum, dacă-mi aduc aminte bine, prima condamnare a lui Dragnea parcă tocmai pentru asta a fost.

Înainte de a merge mai departe, e nevoie să vă amintesc de Richard Bruce "Dick" Cheney. Pentru cei care vă întrebați cine este personajul, el a fost vicepreședinte al SUA (2001-2009), servind în echipa prezidențială a lui George W. Bush Jr. Totodată, conform Constituției țării, în calitate de vicepreședinte al SUA, Cheney a fost și președinte al Senatului american, camera superioară a legislativului SUA, Congresul. Practic, Cheney se bucura atât de puterea executivă, în calitate de vicepreședinte al SUA, dar și de cea legislativă, ca președinte al Senatului, iar date fiind calitățile intelectuale ale lui George W. Bush Jr., el a fost cel care a condus de facto SUA în acea perioadă.

Revenind pe plaiurile demarcate geografic și politic de Prut-Siret-Dunăre (PSD), există un personaj politic care se manifestă similar lui Cheney, și acela este viceprimarul Enache. El exercită concomitent și puterea executivă, dar și pe cea legislativă, iar în calitate de lider de grup politic gestionează majoritatea din consiliul local, fiind în postura relevantă de a controla politic întreaga primărie. Vremea măscăricilor stă să apună, iar creuzetul social-democrat naște un nou lider pe plan local.

Citit 2922 ori Ultima modificare Vineri, 02 Aprilie 2021 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.