Cum a reușit Primăria să realizeze proiecte importante pentru gălățeni

Cum a reușit Primăria să realizeze proiecte importante pentru gălățeni
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Pentru dezvoltare, comunitățile au nevoie de împrumuturi bancare. Și asta pentru că bugetele locale nu pot susține singure proiectele majore de investiții. Pe lângă veniturile colectate la bugetul local și soluțiile de atragere a fondurilor europene, contractarea unor credite avantajoase constituie instrumente de bază pentru accelerarea ritmului de dezvoltare. Investițiile sunt cheia dezvoltării unui oraș, iar identificarea resurselor pentru asigurarea lor este adevărata provocare cu care se confruntă astăzi administrațiile locale.

Situația creditelor la Galați

După 1990, Primăria municipiului Galați a făcut 13 credite, valoarea totală a acestora fiind de 630.753.000 de lei. Opt dintre aceste contracte de creditare au fost deja închise, o mare parte din suma plătită până acum, 65 la sută, fiind achitată în ultimii cinci ani. Acest lucru demonstrează cât se poate de clar că împrumuturile nu devin o povară pentru generații întregi. Vorbim mai degrabă despre resurse ce pot fi accesate și fără de care cetățenii nu pot avea într-un timp rezonabil școli și spitale sigure, străzi refăcute, locuri de parcare ori spații verzi.

Credite pentru obiective de investiții majore

În municipiul Galați, creditele din ultimii ani au făcut posibile investiții care altfel nu ar fi putut să fie realizate. Între obiectivele de investiții finanțate din credite se numără achiziția Maternității "Bunavestire", dotarea spitalelor cu aparatură de ultimă generație, modernizarea Plajei "Dunărea", achiziția a trei ambulanțe SMURD, construcția primei parcări multietajate, achiziția a 20 de autobuze hibride, 20 minibuze și 40 autobuze medii, cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece (2015), achiziția sediului pentru Direcția de Asistență Socială etc.

Proiecte europene cofinanțate din credite

Dezvoltarea se bazează de fiecare dată pe resursele pe care comunitatea le are și pe soluțiile alternative de finanțare, cum sunt fondurile europene. Primăria municipiului Galați a atras numai în ultimii 5 ani fonduri europene de peste 200 milioane de euro. Fiecare proiect cu finanțare europeană însă presupune și o un procent variabil reprezentând contribuția proprie, iar în cazul proiectelor mari aceasta sumă este acoperită integral sau parțial din împrumuturi.

Sume importante din credite au fost utilizate pentru asigurarea cofinanțării marilor proiecte europene privind modernizarea străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, George Coșbuc, Traian Vuia, Henri Coandă, Anghel Saligny, Mihai Bravu, Traian etc. La acestea se adaugă proiectele, nu puține, de modernizare a școlilor și eficientizare energetică a blocurilor de locuințe.

Astfel de investiții nu s-au făcut doar în infrastructură, ci și în alte domenii prioritare. Primăria derulează proiecte cu fonduri europene, pentru care s-a asigurat cofinanțare din credit, pentru modernizarea, extindere și dotarea ambulatoriului și a compartimentului de primire urgențe de la Spitalul pentru Copii, pentru modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului de la Spitalul de Psihiatrie și de la Maternitatea Buna Vestire.

Nu în ultimul rând, prin creditare a fost posibilă și implementarea sistemului de e-ticketing, parte importantă a proiectului de eficientizare a transportului public local.

Citit 2984 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.