Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
7 comentarii

Pentru dezvoltare, comunitățile au nevoie de împrumuturi bancare. Și asta pentru că bugetele locale nu pot susține singure proiectele majore de investiții. Pe lângă veniturile colectate la bugetul local și soluțiile de atragere a fondurilor europene, contractarea unor credite avantajoase constituie instrumente de bază pentru accelerarea ritmului de dezvoltare. Investițiile sunt cheia dezvoltării unui oraș, iar identificarea resurselor pentru asigurarea lor este adevărata provocare cu care se confruntă astăzi administrațiile locale.
Situația creditelor la Galați
După 1990, Primăria municipiului Galați a făcut 13 credite, valoarea totală a acestora fiind de 630.753.000 de lei. Opt dintre aceste contracte de creditare au fost deja închise, o mare parte din suma plătită până acum, 65 la sută, fiind achitată în ultimii cinci ani. Acest lucru demonstrează cât se poate de clar că împrumuturile nu devin o povară pentru generații întregi. Vorbim mai degrabă despre resurse ce pot fi accesate și fără de care cetățenii nu pot avea într-un timp rezonabil școli și spitale sigure, străzi refăcute, locuri de parcare ori spații verzi.
Credite pentru obiective de investiții majore
În municipiul Galați, creditele din ultimii ani au făcut posibile investiții care altfel nu ar fi putut să fie realizate. Între obiectivele de investiții finanțate din credite se numără achiziția Maternității "Bunavestire", dotarea spitalelor cu aparatură de ultimă generație, modernizarea Plajei "Dunărea", achiziția a trei ambulanțe SMURD, construcția primei parcări multietajate, achiziția a 20 de autobuze hibride, 20 minibuze și 40 autobuze medii, cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece (2015), achiziția sediului pentru Direcția de Asistență Socială etc.
Proiecte europene cofinanțate din credite
Dezvoltarea se bazează de fiecare dată pe resursele pe care comunitatea le are și pe soluțiile alternative de finanțare, cum sunt fondurile europene. Primăria municipiului Galați a atras numai în ultimii 5 ani fonduri europene de peste 200 milioane de euro. Fiecare proiect cu finanțare europeană însă presupune și o un procent variabil reprezentând contribuția proprie, iar în cazul proiectelor mari aceasta sumă este acoperită integral sau parțial din împrumuturi.
Sume importante din credite au fost utilizate pentru asigurarea cofinanțării marilor proiecte europene privind modernizarea străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, George Coșbuc, Traian Vuia, Henri Coandă, Anghel Saligny, Mihai Bravu, Traian etc. La acestea se adaugă proiectele, nu puține, de modernizare a școlilor și eficientizare energetică a blocurilor de locuințe.
Astfel de investiții nu s-au făcut doar în infrastructură, ci și în alte domenii prioritare. Primăria derulează proiecte cu fonduri europene, pentru care s-a asigurat cofinanțare din credit, pentru modernizarea, extindere și dotarea ambulatoriului și a compartimentului de primire urgențe de la Spitalul pentru Copii, pentru modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului de la Spitalul de Psihiatrie și de la Maternitatea Buna Vestire.
Nu în ultimul rând, prin creditare a fost posibilă și implementarea sistemului de e-ticketing, parte importantă a proiectului de eficientizare a transportului public local.

Citit 2226 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 00:33

7 comentarii

 • postat de daniel Luni, 12 Aprilie 2021 22:21 41.58.79.*** Link la comentariu
  3
  1

  Ati votat PSD,si acum va plangeti.

  Raportează
 • postat de daniel Luni, 12 Aprilie 2021 15:53 41.58.239.*** Link la comentariu
  5
  0

  Ati votat PSD, si acum va plangeti :)))))

  Raportează
 • postat de Ștefan(cel Mare) Luni, 12 Aprilie 2021 13:14 5.13.213.*** Link la comentariu
  6
  6

  Măi Iancu Jianu, dar cum vă treziți și voi cu palpitațiile, cu tensiunea crescută imediat("imediat însemnând imediat", vorba unuia pe care-l tot "periați" voi) de cum zice cineva ceva de bine de PSD...
  În mintea voastră ar trebui numai să se arunce cu lături, cu mizerii în ăia pe care-i urâți voi, de Doamne ferește să se zică ceva de bine de PSD, că de, aia sigur, dar sigur(în mintea voastră) e laudă sau îi pune pe ăia într-o lumină favoribilă.

  Dar același comportament și această atitudine nu o aveți când voi sau alții îi tot "lăudați", voi lăudătorii, pe "ai voștri".

  Dar nu-i așa...să nu cumva să zicem ceva de bine de PSD și nu care cumva să arătăm că PSD a făcut lucruri bune, fiindcă noi susținătorii PDL-iști="NOUL" PDL(PNL) trebuie să rostogolim aceeași bazaconie lozincară că "PSD nu a făcut și nu face nimic bun" așa cum ați tot bolborosit/vociferat atâția ani încercând să prostiți oamenii.

  Dar ia zi bre junica este că atunci când îi lăudați voi pe ai voștri băsiști, pedeliști tăietorii de pensii și salarii, ăia care au închis spitalelele prin țară cot la cot cu basescu, PDL="NOUL" PDL(PNL)...atunci e "bine"(și "să trăiți BINE", dar și românica lucrului "bine" făcut, de 2 × același "bine") și vă convine...nu-i așa?

  Da...e foarte bine, ba chiar util pentru a se arăta ceea ce se face bun în orașul acesta, iar acei oameni trebuie lăudați(oricine ar fi aceia care fac lucruri bune și indiferent de ce culoare politică au) asta ca să știe și ăia mai puțin informați să nu se mai lase manipulați de voi băsiștii, de voi PDL-iștii cică "reformați" cu alți "chiloți"(altă siglă, cea de "NOUL" PDL/PNL), de voi simpatizanții celorlalți, voi pe care-i LĂUDAȚI pe "AI VOȘTRI" și vă convine(doar atunci când vă convine).

  Raportează
 • postat de Alexutz Luni, 12 Aprilie 2021 12:42 5.2.205.*** Link la comentariu
  4
  6

  Stan si Bran, varianta 2021. :))))))

  Aparatura de ultima generatie care este dezvelita doar la inaugurare cand este chemata si televiziunea, plaja Dunarea care de fapt sunt niste sapaturi (apropo chiar voi ati scris de curand ca mai trebuie niste bani ca s-a descoperit miraculos ca solul nu poate sustine greutatea topoganelor ), parcarea multietajata care de fapt este mai mult goala decat plina (zona este exact la fel de aglomerata) si putem continua.
  Singurul plus pe care il putem vedea si accepta din lista expusa sunt autobuzele si ambulantele achizionate.

  Raportează
 • postat de mirel Luni, 12 Aprilie 2021 08:06 136.255.134.*** Link la comentariu
  7
  24

  Un oras murdar, depopulat, cu o Faleza (amandoua) pline de boscheti, coji de seminte, PET-uri, borduri noi, cu o zona Potcoava , care acum trebuia sa fie plina de flori, din pacate pentru galateni este plina de uscaturi, o parcare proprietate privata in mijlocul orasului pe Brailei langa banci plina de RABLEEEEE !!!(primaria nu poate sa-l oblige pe proprietar sa ridice macar un gard sa nu se mai vada OROAREA? Magazinele demolate de la Ultimul Leu zac asa de doi ani, lasa ca refacem artera la 5 m de muntiide moloz si infectie !!
  Lasa ca avem uratorii pentru realizarile primariei/primarului !

  Raportează
 • postat de Nicu Luni, 12 Aprilie 2021 07:09 86.124.203.*** Link la comentariu
  7
  18

  O intrebare poate NU retorica
  STIE CINEVA CAND INCEP LUCRARILE ?????
  Referitor “Amenajare arteră de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră”, Viata Libera anunta in data de 26 ianuarie 2021, Vezi: “https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/158481-amenajarea-drumului-prin-curtea-politiei-de-frontiera-s-a-scumpit”.
  “Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, prin act adiţional, a fost majorată valoarea contractului cu 154.785,45 lei fără TVA. Astfel, valoarea finală lucrării pe care trebuie să o execute Asocierea Constructa Mecanique - Obercons Comp a ajuns la 4.184.724,46 de lei fără TVA”.
  “Nu de alta, dar în decembrie 2020 a expirat prelungirea de şase luni acordată Primăriei de Guvernul pentru a executa această investiţie, iar municipalitatea s-ar putea trezi nevoită să restituie suprafaţa de 8.602 metri pătraţi pe care şoseaua ar trebui să o acopere”.
  “Optimistă, Primăria şi-a propus să realizeze drumul până la 31 mai 2021. Noua arteră, lungă de 620 de metri liniari, va asigura circulaţia între cartierele Dunărea şi Ţiglina, pe o distanţă mai scurtă cu circa patru kilometri faţă de cea actuală. Artera va purta numele sublocotenentului post mortem Ionuţ Cosmin Sandu, căzut în Afganistan şi decorat postum cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război”. Este 12 aprilie 2021 si …..

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 12 Aprilie 2021 01:23 91.9.255.*** Link la comentariu
  11
  17

  Nu avea primaria colindatori, dar a dat peste ei!
  Frumoasa reclama.... e sufletul comertului.... si comertul sufletul... nostru!
  Ceva pavele pe Brailei... asfapt Beton.... chiciuri.... poluarea orasului si distrugerea perdelei de oxigen.... prin taierea excesiva si galopanda a copacilor! BETON ideea... pentru pretenu' din zona Barierei Traian!


  Daca prin vot, chiar aveai puterea sa schimbi ceva cu adevarat, nu aveai cum sa ai acest drept!

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro