Zeci de mii de gălăţeni, la un pas de executare silită. Explicaţii de la Primăria municipiului Galaţi
Foto: Marian Calestru

Zeci de mii de gălăţeni, la un pas de executare silită. Explicaţii de la Primăria municipiului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(90 voturi)

De la începutul lunii iulie, foarte mulţi dintre gălăţeni au primit acasă, prin poştă, somaţii şi notificări de executare silită din partea Primăriei municipiului Galaţi. În multe cazuri, gălăţenii îşi plătiseră deja taxele şi nu înţelegeau ce mai datorează, în altele, formularea uşor ameninţătoare a scrisorilor i-a pus pe jar pe contribuabili, aşa că am solicitat Primăriei lămuriri în legătură cu această situaţie.

Când, cum şi unde se pot plăti taxele locale

Pornind de la răspunsul remis redacţiei, reamintim câteva aspecte importante legate de plata taxelor şi impozitelor locale.

1. Impozitele locale se plătesc anual, în două rate egale, până la data de 31 martie a anului curent, pentru primele șase luni din anul fiscal, și 30 septembrie a anului curent, pentru ultimele șase luni din anul fiscal, potrivit dispozițiilor art. 462, art. 467 și art. 472 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările  ulterioare.

2. Plata se poate face prin una dintre următoarele modalități:

- pe platforma națională www.ghiseul.ro;
- în numerar, la ghișeele situate pe str. Domnească nr. 13, bl. L - parter; str. Henri Coandă nr. 8, bl. J5 - parter; str. Brăilei nr. 232, bl. E4 - parter; str. Basarabiei nr. 55, bl. A16 - parter;
- prin decontare bancară sau prin orice alte mijloace de plata puse la dispoziție de instituțiile bancare.

Plata restanţelor trebuie făcută în 15 zile de la primirea somaţiei

Pentru neplata impozitelor și taxelor locale la termenul scadent din 31 martie 2021, Serviciul Urmărire și Executare Silită, Amenzi din cadrul Primăriei municipiului Galați a emis 47.605 somații și titluri executorii, demarându-se astfel procedura de executare silită pentru recuperarea datoriei, potrivit art. 220 şi art. 230 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Dacă nu se face plata în termen de 15 zile de la comunicarea somației și a titlului executoriu, se continuă măsurile de executare silită, ceea ce înseamnă că pot fi blocate conturile bancare, se pot institui popriri etc.

Totodată, menționăm că este aplicabilă, la cerere, procedura de mediere, în conformitate cu dispozițiile art. 230 al. 2 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Dacă aţi plătit, staţi liniştit, dar verificaţi posibilele datorii de anul trecut

Mulţi dintre gălăţenii care au primit somaţii au fost extrem de surprinşi, din varii motive. Unii ştiau clar că au achitat debitul, caz în care, spune Primăria, nu trebuie să ia în considerare somaţia. Cei mai mulţi ne-au întrebat de ce sunt somaţi acum, fiind prima dată că primesc asemenea documente la mijlocul anului, situaţie cu care nu s-au confruntat anul trecut. Ei bine, anul trecut, termenul de 31 martie a fost extins, în condiţiile pandemiei, până la 30 iunie, ceea ce, evident, nu mai este cazul acum.

În plus, mai există un aspect care nu a fost suficient explicat, pe înţelesul tuturor, în somaţii. Orice datorie de anul trecut aţi fi avut la bugetul local, plata de anul acesta de până la 31 martie a compensat-o, lăsându-vă deci dator cu suma pe care credeaţi că aţi plătit-o în 2021. Procedura este legală, dar ar trebuie să fie popularizată mai eficient, inclusiv prin notificarea contribuabilului atunci când se face respectiva compensare. Iar notificarea asta, în 2021, ar trebui să se facă şi prin e-mail ori SMS, în condiţiile în care o trimitere poştală, care costă, poate să nu găsească pe nimeni acasă, mai ales în situaţia în care contribuabilii sunt plecaţi din ţară. În plus, nu înţelegem de ce se aşteaptă jumătate de an pentru notificarea privind nişte datorii din anul anterior? Până la urmă, dacă scopul este recuperarea unor datorii, nu ar fi ideal ca asta să se facă mai repede? Nu de alta, dar nu putem să nu ne gândim că graba de a notifica aproape 50.000 de gălăţeni că au datorii survine şi din  nevoia de a acoperi nişte găuri din bugetul local, până la rectificarea bugetară din august.

Citit 11171 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iulie 2021 00:05

12 comentarii

 • postat de cetateanul galatiului
  Miercuri, 14 Iulie 2021 16:53
  89.39.81.***
  Daca se doreste incasari mai multe sa faciliteze accesul-mai multe puncte cu mai multi functionari -nu sa stai la coada afara fara sa ai garantia ca poti plati.Ba nu merge sistemul ,ba nu are cine sa incaseze .Cei care au timp sa faca somatii si titluri executorii sa faca in asa fel incat macar acum sa faciliteze incasarile.A vazut cineva din primarie ce cozi sunt la punctele de plata?Mai iesiti din birouri ca e CALD SI FRUMOS afara.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Dogaru Ioan
  Miercuri, 14 Iulie 2021 11:57
  86.124.201.***
  Daca functionarii puturosi de la primarie emiteau o factura, puteam sa o platim printr-o multime de metode si nu se faceau cozile acestea la peste 30 de grade. Sunt efectiv diabolici, am platit pe 22 iunie si pe 30 iunie mi-au trimis factura. Ulterior s-au scuzat ca de fapt ei mi-au fact somtia de pe 18 iunie. Intortochiate sunt caile birocratiei daca un plic face de la editare pana la posta Galati 11 zile.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Elena
  Joi, 08 Iulie 2021 10:35
  89.136.3.***
  Surpriza din plicul primarului : Mai este necesar de precizat ca in notificarea executorie se transmite doar datoria efectiva de achitat (cu majorarile de rigoare), iar dupa ce se plateste, contribuabilul ramane dator cu o suma de aproximativ 10 lei (Ron), ce reprezinta costultrimiterii postale cu confirmare de primire ( https://www.posta-romana.ro/tarife.html - Corespondenţă internă cu confirmare de primire (A.R.)).
  Sau altfel spus 50.000 de notificari X (inmultint cu) 8,20 Ron - rezulta 410.000 Ron achitat la posta inainte, dar care sunt rcuperati apoi tot de la contribuabili.
  1
  22
  Raportează
 • postat de relu
  Joi, 08 Iulie 2021 07:18
  136.255.148.***
  PRIMARIA SA VINA ACASA SA ISI RECUPEEZE IMPOZITUL NU SA STAM LA GHISEE MINUTE SI CHIAR ORE IN SIR SA PLATIM. NU MAI SPUN Ca nu ar merita nimic de plata la ce dezastru fac. CAT DESPRE EXECUTARI, SA SE EXECUTE SINGURI LA CATE DATORII ARE PRIMARIA. NOI SUNTEM DE VINA PENTRU CA PERMITEM BATAIA DE JOC.
  3
  27
  Raportează
 • postat de EU
  Joi, 08 Iulie 2021 07:09
  86.124.113.***
  Eu am platit la sfarsitul lui iunie din cauza cozilor mari prezente mereu la usa indiferent de ora, zi.
  Asa ca am asteptat la coada afara mai mult de o ora desi erau doar cca 20 de persoane inaintea mea, plus ca numerele se strigau destul de rar la cele cateva ghisee ramase. Va imaginati ce a fost in primele trei luni cand erau cozile muuult mai mari. Cine are timp de stat la cozi la impozite?
  3
  22
  Raportează
 • postat de O familie din Galati
  Joi, 08 Iulie 2021 03:46
  86.124.200.***
  Nu e o solutie astfel constrangerea populatiei. Multi si-au pierdut locurile de munca. Cu siguranta daca aveau bani plateau. Solutii: restrucurati posturile din primarie. Faceti mai multe pentru oras si oamenii sai. Nu prin somatii se castiga orasul. Deja e impovarat de lipsa de valoare a banilor. Pandemia a lasat multi oameni fara un loc de munca. Gasiti solutii. Accesati fonduri europene. Fiecare dintre noi stim ce avem de platit. Nu uitam.
  4
  25
  Raportează
 • postat de Contribuabil...
  Miercuri, 07 Iulie 2021 20:45
  86.124.200.***
  Când vom merge la ghișee pentru a ne plati impozitele și vom zăbovi pe acolo 10_15 minute, atunci vom fi la zi cu plata. Din păcate mai e mult până departe! Până atunci găsiți soluții,....
  9
  51
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Miercuri, 07 Iulie 2021 19:46
  5.13.193.***
  Primaria are nevoie de bai ca pestele de apa, trimite somatii si amenintari prin posta , primarul spune ca nu stie de asa ceva si nu crede , atunci oameni buni sa-i aratam adevarul , daca legea e din 2015 niciodata nu am prit asemenea amenintari ca pina anul acesta .Primaria e pe chituci cu banii strige cu usa lumea sa plateasca birurile
  4
  52
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 07 Iulie 2021 18:08
  82.76.159.***
  Dacă câțiva cetățeni nu și au plătit un impozit pe anul trecut și nu pe câțiva ani, tu stat român îl executi silit? Dar ce dracu faci tu bun, statule, pentru cetățenii tai? Ii umilești și atât, nu ești în stare să le asiguri protecție, nu găsești soluții și în favoarea lor, nu ești în stare să le oferi o viață demnă și ai pretenții sa ți achite un amarat de impozit la timp, respectând legea. Dar tu, stat Ro, îți respecti cetățenii?!
  7
  60
  Raportează
 • postat de Marcu V.
  Miercuri, 07 Iulie 2021 17:46
  5.13.205.***
  Lefegii la stat. Dacă mâine îi dai afara pe toți și îi pui sa muncească în privat, nici 5% nu ar fi angajați. O adunătură pe sistemul pile, cunoștințe, relații și carnet de partid. Termite astea nu mai au bani pentru salariile nesimțite?
  5
  62
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 07 Iulie 2021 15:03
  5.2.205.***
  Hai sictir....astept sa ma executati silit si sa imi luati praful de pe toba mare.
  Platesc pe 31 decembrie 2021 cum am facut-o mereu......
  13
  92
  Raportează
 • postat de Popescu Ana
  Miercuri, 07 Iulie 2021 13:35
  178.138.97.***
  Sunt cetățean al județului Galați nu am platit jumătate din impozitul aferent anului 2021 și voi plati pe 30 septembrie cum am făcut și în anii precedenți cu penalizările respective.De ce sa fim amenințați cu executări silite.inteleg dacă până pe 30 sept nu am platit atunci sa primesc acea hârtie.Dupa ce că ghișeele nu au funcționat cu pandemia și acum sunt cozi in afara ne mai și amenințați. Nu am mai primit nici acea înștiințare cat am de plata de câțiva ani.Mai încet cu amenințările că suntem sătui.Aveti personal suficient puteți veni pe la locuințele oamenilor să vă încasați banii.
  11
  121
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.