Ce-şi propun principalii candidaţi la funcţia de primar în oraşul Târgu Bujor

Ce-şi propun principalii candidaţi la funcţia de primar în oraşul Târgu Bujor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Duminică, 27 iunie, în orașul Târgu Bujor sunt programate alegeri locale parțiale pentru fotoliul de primar, rămas vacant, în toamna anului trecut, după ce Laurenţiu Viorel Gîdei a fost ales deputat. Pe lista candidaţilor figurează cinci persoane care își propun să obțină funcția de edil-șef. Este vorba despre viceprimarul în funcție, Ion Andone (PSD), Andra Mihaela Costache (PNL), Cătălin Tudose (PMP), Tudorel Avram (AUR) și Ion Vieru (Pro România). Campania electorală va debuta, oficial, sâmbătă, 12 iunie.

Pentru că principalii competitori sunt candidaţii PNL şi PSD, i-am contactat pentru a ne oferi câteva dintre viziunile lor pentru localitatea pe care doresc să o conducă.

O tânără liberală își ia angajamentul schimbării

Încercarea cotidianului nostru de a oferi cititorilor un interviu cu Andra Mihaela Costache, candidata liberală la Primăria Târgu Bujor, nu s-a putut concretiza în timp util, înainte de startul campaniei electorale.

Totuși, analizând oferta electorală a acesteia, ce se prezintă sub sloganul "Târgu Bujor are viitor. Pentru că vreau, știu și fac", am găsit câteva repere ce merită a fi menționate.

Mai întâi, am aflat că valorile de la care niciodată nu ar face rabat sunt cele învățate de la mamă și anume corectitudinea, dreptatea și grija pentru ceilalți.

În ceea ce privește prioritățile de dezvoltare, Andra Costache declară că își dorește ca Târgu Bujor să devină un oraș modern, viu și cu oportunități de dezvoltare pentru tineri. În acest sens, am remarcat necesitatea sprijinirii fermierilor și tuturor agricultorilor locali pentru dezvoltarea afacerilor de familie, inclusiv transformarea zonei într-un pol legumicol cu prelucrare bio.

Totodată, candidata liberală a vorbit despre nevoia creării unui club al copiilor pentru canto, dansuri, șah și multe alte activități de educație non-formală, dar și a unui centru multifuncțional pentru tineri.

De asemenea, fosta secretară de stat în Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) își dorește realizarea unui complex sportiv în care să se facă inclusiv performanță, iar racordarea la gaze, asfaltarea și canalizarea să fie considerate lucruri normale și nu mari realizări. "Vreau să fiu primarul care va crea un viitor pentru Târgu Bujor și care va construi calea pentru ca tinerii să se întoarcă acasă", a precizat candidata PNL, pe pagina sa de Facebook.

"Este nevoie de proiecte mari de dezvoltare, bazate pe fonduri atrase de la Uniunea Europeană, și de o viziune pe termen lung pentru o comunitate dinamică cu un mediu de afaceri dezvoltat", a declarat tânăra bujoreancă, la lansarea candidaturii, în urmă cu circa trei săptămâni. În plus, cu aceeași ocazie, a arătat că în zece ani, la Târgu Bujor, fondurile nerambursabile atrase pentru comunitate sunt de sub un milion de euro, în condițiile în care, în calitate de secretar de stat MTS a lăsat proiecte de peste 100 milioane de euro în doar un an.

Pornind de la credința că poate schimba modul de a face politică și administrație, pe scurt, Andra Mihaela Costache își ia angajamentul schimbării și cu acesta intră în competiția electorală de la Târgu Bujor.

UPDATE. Referitor la blocurile ANL din oraș, Andra Costache a dorit să menționeze că: ”din păcate acesta este un subiect de care îmi e greu să vorbesc fară să fiu nevoită să aduc critici actualei conduceri. De ce spun asta, pentru că eu merg pe o campanie pozitivă, în care vreau să le arăt bujorenilor ce știu și vreau să fac și nu să am o campanie negativă în care să vorbesc și să critic acțiunile contracandidatului meu. Pe bujoreni, acuzele de o parte sau alta nu îi ajută cu nimic. Ei vor să știe care sunt proiectele noastre pentru ei. Însă, pentru că mi-ați adresat aceasta întrebare, răspunsul meu e simplu. Este inadmisibil ce se întâmplă cu blocurile ANL. Deși construcția este gata și blocurile pot fi date în folosință tinerilor, așa cum este și normal, primăria refuză cu vehemență acest lucru. Reprezentanții ANL au solicitat în nenumărate rânduri actualei conduceri să facă recepția lucrărilor, însă fără rezultat. Mai mult decât atât, primăria va trebui să achite, din bani publici, din banii bujorenilor, fiecare zi de întârziere a recepției lucrărilor. Ce voi face eu? Cu siguranță, dacă voi câștiga mandatul, în prima săptămână voi îndrepta lucrurile și îmi voi asuma recepția lucrărilor. Mai mult decât atât, am avut discuții la nivel național pentru demararea unui al doilea proiect ANL, pentru medici și personal de specialitate. E nevoie de resursă umană pregătită la Târgu Bujor, care să aibă, totodată, condițiile necesare pentru a se stabili aici, în oraș.”

Viziunea social-democrată de dezvoltare a oraşului

Actualul viceprimar, social-democratul Ion Andone, care exercită în prezent, interimar, atribuțiile de edil-șef, a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări. 

- De ce ați intrat în cursa electorală?

- Această cursă electorală îmi oferă prilejul de a mă implica și mai mult în viața comunității din care fac parte. Îmi iubesc locul de baștină, iar oamenii de aici alcătuiesc familia mea mare; familia mică este acasă. Ca edil, vreau să îmbin experiența celor 24 de ani de muncă în Primărie cu viziunea și modul de acțiune al primarilor cu care am colaborat. Îmi doresc să contribui decisiv la realizarea obiectivelor așteptate de majoritatea concetățenilor. Mi se pare important să îmi pun amprenta asupra dezvoltării localității - este datoria mea, ca om al locului, să am grijă de ceea ce înseamnă acasă pentru mine: Târgu Bujor, Moscu și Umbrărești. În acest sens, este important ca primarul să țină cont de opiniile și doleanțele tuturor. Acest moment reprezintă pentru mine apogeul unei cariere în administrația locală: viața mea a însemnat să îi fiu aproape fiecărui locuitor, zi și noapte. Cunosc dorințele oamenilor, le cunosc familiile, cunosc fiecare persoană, cunosc în detaliu fiecare obiectiv realizat sau stadiul în care acesta se află, știu ce trebuie făcut, cum trebuie procedat și sunt hotărât să îi fac mândri de mine pe toți bujorenii.

- Vă rugăm să ne precizați trei puncte forte ale dvs.

- Fiecare cunoscut al meu vă poate spune că mă caracterizează seriozitatea, devotamentul și puterea de muncă. Sunt un familist convins, crescut în Târgu Bujor și rămas aici pentru a se pune în slujba oamenilor. Ca fost sportiv, sunt riguros cu fiecare proiect în care mă implic. Standardele la care mă raportez sunt înalte, mă interesează performanța. Majoritatea oamenilor de aici cunosc modul meu de a fi, stima și dragostea mea pentru comunitatea locală.

- Care sunt principalele direcții de dezvoltare ale orașului și cum pot fi acestea concretizate, știut fiind că bugetul local este insuficient?

- În cei 24 de ani de muncă la Primăria noastră, am colaborat cu patru primari. Fiecare primar cu care am lucrat și-a dorit să realizeze cât mai mult pentru Târgu Bujor, Moscu și Umbrărești. Bineînțeles că au existat succese, dar mai sunt destule obiective de atins. Accelerarea absorbției fondurilor europene constituie o prioritate. Este calea către modernizarea comunității. Chiar dacă timp de ani buni am avut puține axe de finanțare - ca oraș, acum se pare că putem accesa și depune pentru multe proiecte. Strategia de dezvoltare a localității cuprinde multe elemente pe structura cărora Târgu Bujor poate evolua. Depinde doar de noi să reușim să luăm amploare, ca urbe, chiar dacă depopularea în această zonă este accentuată.

- Este alimentarea cu gaze a orașului principala necesitate a locuitorilor și, dacă da, argumentați pe scurt de ce.

- Clar, distribuția gazelor reprezintă o urgentă necesitate în Târgu Bujor. Iată un scurt istoric: după ani și ani de avize, autorizări și birocrație, s-a reușit semnarea finanțării prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Doar că, odată cu schimbarea Guvernului PSD, în 2019, acest fond de dezvoltare a fost închis și s-a închis și finanțarea. Acum avem proiectul depus pe o altă axă de finanțare, suntem în evaluare și avem mari așteptări. Distribuția de gaz vine în spiritul noilor politici europene pentru protejarea mediului. Trebuie să protejăm mediul, să reducem emisiile de dioxid de carbon.

- Cum vedeți rezolvată problema blocurilor ANL din oraș, finalizate încă din septembrie anul trecut și nerecepționate nici astăzi?

- Atât de necesare și de dorite de tinerele familii din Târgu Bujor, apartamentele ANL par a avea o "mică"-mare problemă. Administrația locală are obligația de a amenaja curtea și de a racorda blocurile la utilități. Avem contract semnat pentru proiectare și pentru execuție lucrări de amenajare. Sunt realizate racordurile la sistemul de apă și de canalizare, iar furnizorul de energie lucrează pentru branșamentele electrice. Însă a apărut o problemă: semnalul de alarmă a fost tras de un specialist al Inspectoratului de Stat în Construcții, angajatul acestei instituții refuzând semnarea recepției finale. Specialistul a sesizat o problemă legată de apele subterane, de captarea și evacuarea lor. Am studiat situația și consider că și constructorul, și proiectantul și Agenția Națională pentru Locuințe au încercat să ascundă această problemă gravă, "pasând-o" Primăriei. Mă străduiesc să identific în timp util soluțiile tehnice și legale, pentru ca apartamentele să poată fi locuite cât mai curând.

Citit 3097 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Iunie 2021 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.