Între creșteri de prețuri, reforme și criză politică. Florin Cîțu apreciază că inflația este în sarcina BNR
Foto: Marian Calestru

Între creșteri de prețuri, reforme și criză politică. Florin Cîțu apreciază că inflația este în sarcina BNR
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Prezent vineri după-amiază la Galați, pentru prezentarea moțiunii cu care candidează la șefia PNL, premierul Florin Cîțu a răspuns și la câteva întrebări adresate de jurnaliști, în contextul provocărilor economice ale anului (încă) pandemic pe care îl traversăm.

”Dacă vorbim de creșterea prețurilor la energie, într-adevăr putem discuta de cele mai mari scumpiri din ultimii zece ani. Altfel, dinamica inflației ne arată, totuși, cifre mai mici decât în 2018 și am încredere că Banca Națională va lua cele mai bune măsuri care să ducă la temperarea prețurilor. Oricum, dacă ne uităm la previziunile băncii centrale, inflația scade către 3% la finele anului, dar și în 2022. În ceea ce privește strict prețurile la energie, dincolo de adoptarea, în Parlament, a legii consumatorului vulnerabil, vom lua și alte măsuri prin ordonanțe de urgență, dar, pentru aceasta avem nevoie de un guvern funcțional. Până la 1 noiembrie, vom avea toate măsurile pe masă. Pentru a plafona prețurile la energie, trebuie să ne consultăm cu Comisia Europeană. Noi tocmai am liberalizat piața conform unui calendar și nu putem plafona acum prețurile în mod unilateral. Să ne înțelegem: prețurile nu au crescut doar în România, stat care importă energie, ci în toată Uniunea Europeană”, a precizat șeful Executivului.

Altfel, în moțiunea sa, Florin Cîțu a menționat că a inclus un capitol referitor la eficientizarea administrației publice. ”Mai mult, am inclus-o în PNRR, pentru a avea siguranța că va fi făcută, la fel ca și reformele privind pensiile, salariile, dar și «România Educată». Toate vor fi făcute, pentru că vor fi finanțate” a adăugat actualul prim-ministru.

Revenind la frământările politice actuale, schimbarea prefecților și subprefecților USR PLUS este văzută ca un lucru firesc de către premierul Florin Cîțu, atâta vreme cât, potrivit acestuia, ”acum USR PLUS este în coaliție cu AUR, în opoziție în Parlamentul României” și numirile tuturor acestora, ca și ale secretarilor de stat, au fost făcute prin decizii politice din trecut. În ceea ce privește șefii unor companii precum AFDJ sau APDM, premierul a menționat că, în cazul acestora, este vorba despre mandate pe mai multe luni și abia la finalizarea acestora se va putea face o evaluare.

Totodată, Florin Cîțu a apreciat propunerea copreședintelui USR PLUS, Dacian Cioloș, de a desemna alianța un prim-ministru în contextul refacerii Coaliției de guvernare, ca fiind ”neserioasă” și a menționat că, din punctul său de vedere, a opta între funcția de premier și cea de președinte al PNL ”nu există, ca și alegere”.

Citit 2725 ori Ultima modificare Luni, 13 Septembrie 2021 10:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.