Între creșteri de prețuri, reforme și criză politică. Florin Cîțu apreciază că inflația este în sarcina BNR
Foto: Marian Calestru

Între creșteri de prețuri, reforme și criză politică. Florin Cîțu apreciază că inflația este în sarcina BNR
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Prezent vineri după-amiază la Galați, pentru prezentarea moțiunii cu care candidează la șefia PNL, premierul Florin Cîțu a răspuns și la câteva întrebări adresate de jurnaliști, în contextul provocărilor economice ale anului (încă) pandemic pe care îl traversăm.

”Dacă vorbim de creșterea prețurilor la energie, într-adevăr putem discuta de cele mai mari scumpiri din ultimii zece ani. Altfel, dinamica inflației ne arată, totuși, cifre mai mici decât în 2018 și am încredere că Banca Națională va lua cele mai bune măsuri care să ducă la temperarea prețurilor. Oricum, dacă ne uităm la previziunile băncii centrale, inflația scade către 3% la finele anului, dar și în 2022. În ceea ce privește strict prețurile la energie, dincolo de adoptarea, în Parlament, a legii consumatorului vulnerabil, vom lua și alte măsuri prin ordonanțe de urgență, dar, pentru aceasta avem nevoie de un guvern funcțional. Până la 1 noiembrie, vom avea toate măsurile pe masă. Pentru a plafona prețurile la energie, trebuie să ne consultăm cu Comisia Europeană. Noi tocmai am liberalizat piața conform unui calendar și nu putem plafona acum prețurile în mod unilateral. Să ne înțelegem: prețurile nu au crescut doar în România, stat care importă energie, ci în toată Uniunea Europeană”, a precizat șeful Executivului.

Altfel, în moțiunea sa, Florin Cîțu a menționat că a inclus un capitol referitor la eficientizarea administrației publice. ”Mai mult, am inclus-o în PNRR, pentru a avea siguranța că va fi făcută, la fel ca și reformele privind pensiile, salariile, dar și «România Educată». Toate vor fi făcute, pentru că vor fi finanțate” a adăugat actualul prim-ministru.

Revenind la frământările politice actuale, schimbarea prefecților și subprefecților USR PLUS este văzută ca un lucru firesc de către premierul Florin Cîțu, atâta vreme cât, potrivit acestuia, ”acum USR PLUS este în coaliție cu AUR, în opoziție în Parlamentul României” și numirile tuturor acestora, ca și ale secretarilor de stat, au fost făcute prin decizii politice din trecut. În ceea ce privește șefii unor companii precum AFDJ sau APDM, premierul a menționat că, în cazul acestora, este vorba despre mandate pe mai multe luni și abia la finalizarea acestora se va putea face o evaluare.

Totodată, Florin Cîțu a apreciat propunerea copreședintelui USR PLUS, Dacian Cioloș, de a desemna alianța un prim-ministru în contextul refacerii Coaliției de guvernare, ca fiind ”neserioasă” și a menționat că, din punctul său de vedere, a opta între funcția de premier și cea de președinte al PNL ”nu există, ca și alegere”.

Citit 2462 ori Ultima modificare Luni, 13 Septembrie 2021 10:17

5 comentarii

 • postat de cetatean
  Luni, 13 Septembrie 2021 11:31
  136.255.148.***
  BNR NU A PROTEJAT IN NICI UN FEL ROMANII, CU TOATE CA ARE ACEASTA SARCINA. STABII IMPREUNA CU ISARESCU, LA SALARIILE LOR TREBUIAU SA PUPE SI PE PICIOARE PE ROMANI, IAR POLITICIENII DE LA GUVERN PANA LA PRIMARII , NESIMTITI , TOTI , DE ORICE CULOARE POLITICA, NIMENI NU A DOVEDIT CA II PASA DE CETATENI MĂCAR PENTRU BANII PE CARE II COTIZAM SI PENTRU BINELEL PE CARE LI-L OFERIM. PROTESTELE VOR FI IN TOI , DE 30 DE ANI NIMIC,NIMIC, NIMIC NU AU FACUT. AU FURAT SI MINTIT CONTINUU.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Nea Luce
  Sâmbătă, 11 Septembrie 2021 15:49
  86.124.204.***
  K Cutu-le..baftaosule, norocosule, reformiciosule...De cand cu guvernarea ta "binecuvantata", efectiv nu mai stiu ce sa fac cu banii din pensia mea (de drept- comun-itara, data cu multa "generozitate" de catre PSD ) indexata de trei ori in douazece ani cu cate 1,2% ...Chiar ma gandeam..... Nu mai lansati un program, gen " Inca o casa - pentru nepotul, stranepotul, stra-stra nepotul baronului meu local, rosu, galben, portocaliu...visiniu - sa-i dee Dumnezeu muuuulta.... sanatate la familie !...Sa-i las ( la saltea ) se strica / Sa-i pui la banca, mi-e frica, ca vine Mugur si mi-i radica ( vorba lui Ienachita ) ...Vreau sa investesc si eu "americaneste" ca sa prospere si nepotii mei, de 'binefacerile" acestei ORIGINALE democratii...
  0
  5
  Raportează
 • postat de VERDICT
  Sâmbătă, 11 Septembrie 2021 00:51
  77.111.247.***
  LA PUSCARIE !!!
  0
  13
  Raportează
 • postat de Zandu
  Vineri, 10 Septembrie 2021 23:35
  46.97.176.***
  Jalnic!
  Face o gravă confuzie, cu toate că vine din mediul bancar, a încurcat borcanele.
  Banca centrală nu poate stopa inflația, nu poate influența tendința pieții. Premierul face o declarație periculoasă pentru expunerea vulnerabilității și poate pentru a crea cadru pentru alt atac speculativ ca în septembrie-octombrie 2008 când BNR a plafonat ROBOR. Criza se declanșase și foarte mulți au simțit pe piele lor efectele. Un succes al acestui atac ar fi însemnat un colaps al economiei.
  Se știe că Cîțu (cacofonie voită) este un adversar și critic vehement al politicii monetare BNR și se pare că manevrele lui vor duce la depășirea pragului de 5 lei pentru un euro. Coșmar pentru foarte mulți dintre noi, dar mulți bani pentru dușmanii acestei țări.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Laur
  Vineri, 10 Septembrie 2021 22:44
  80.233.46.***
  Romania educată. Te îmbolnăvesc ăștia.Nu știu cum naiba,cum facem noi ca nație ,cum ne învârtim ne sucim că tot o pocnim de aiurea. Cum a inceput și cum am ajuns. Superman. Zici că suntem blestemați. Numai de eroi avem parte.Celalalt care abia a ieșit din pușcărie o trăgea cu dacii,strămoșii noștri ,și se găseau destui țăcăniți să i aducă osanale. Mitinguri peste mitinguri.Conducator strălucit, luceafăr ce mai. Ai scăpat de Decebal ,na că veni si Superman. Ăsta se înalță la ceruri.Printre stele. Dar cu tot cu preturi.Ce dracu mai oameni buni. Avusesem și pe Mickey Mouse. Unde ajungem? Vedem la iarnă. Când rad alții de noi și ne golesc buzunarele. Preturile au luat o razna și alții au timp de a se închipui super eroi. Super erou este acel român ce trăiește cu salariul minim pe economie și trebuie să mai pună și ceva in farfurie unor copii sau acel bătrân cu o mie de lei pensie,ori bolnavul batjocorit de sistem, nene cațule..Ne mai miram cum ajunge iar PSD la putere? Fără să facă ceva. Nimic. Doar să i lași pe ăștia in pace..
  0
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.