* Deputatul PDL Mihail Boldea îşi face publică pe blogul personal factura şi chitanţa de plată a chiriei pentru biroul parlamentar – 1.344 de lei pe lună * „Când nu mai e nimic de scris, presa dă în parlamentari” * „Trebuie reduse acele cheltuieli care, într-adevăr, nu sunt utile la nivelul Parlamentului” *
Deputatul PDL Mihail Boldea s-a pricopsit de ceva vreme cu eticheta de „parlamentar scump”, din cauza costurilor ridicate ale cabinetului său parlamentar.
Potrivit informaţiilor economice de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Boldea a plătit în 2009, pe chiria şi utilităţile cabinetului său parlamentar, 44.472 de lei, fiind primul în top cu cele mai mari cheltuieli din această categorie.
Anul acesta, este între primii 3 din cei 333 de deputaţi.
Astfel, în ianuarie ocupă locul 2, cu 5.069 de lei, în februarie - locul 3 cu 5.069 de lei, iar în martie - locul 1, cu 5.089 de lei plătiţi pe chiria şi utilităţile cabinetului parlamentar din Colegiul 9.
În contrapartidă, deputatul publică pe blogul personal factura şi chitanţa de plată a chiriei în valoare de 1.344,22 lei, adică aproximativ 300 de euro. Care este adevărul am încercat să aflăm în acest interviu:
- Domnule deputat, minte Camera Deputaţilor? Care e suma reală pe care o cheltuiţi din sumele forfetare, pentru biroul parlamentar?
- Potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, orice parlamentar primeşte o sumă forfetară din care el trebuie să justifice jumătate, cealaltă jumătate, nu. Jumătatea pe care trebuie să o justifice poate fi folosită pentru chirie, pentru utilităţi sau pentru personal.
Această jumătate eu o folosesc pentru chirie întrucât, tot potrivit dispoziţiilor legale, Primăria avea obligaţia să-mi pună la dispoziţie un sediu pentru biroul parlamentar, pe care, însă, nu l-am primit.
Am închiriat un spaţiu acolo unde am cabinetul parlamentar de mai bine de doi ani. Contractul este real, facturile, chitanţele, dovedesc că plătesc suma de 13 milioane de lei vechi pe lună.
Problema este pe site-ul Camerei. Există o hotărâre a Biroului Permanent care a stabilit cum se fac publice cheltuielile.
Deşi acolo sunt trecute doar utilităţile şi chiria, în această sumă sunt incluse şi materialele pentru curăţenie – pe care eu nu le folosesc - şi benzina pe care eu o consum pe drumurile Galaţi-Bucureşti şi retur.
- Dar în luna martie, pe site, figuraţi la cheltuielile pentru transport în ţară cu suma de 960 de lei! E vorba de alţi bani?
- Da, pentru că am avut deplasări în interesul Camerei în alte zone decât Galaţiul. Cu toate aceste cheltuieli: chiria şi utilităţile – lumina, apa, internet, telefonie, paza şi aşa mai departe, mă ridic lunar la 3.000 de lei. Acestora li se adaugă benzina pentru deplasările de la Galaţi la Bucureşti şi retur.
Am discutat cu cei de la Cameră şi le-am spus că site-ul este prost făcut. Am făcut o sesizare către Biroul Permanent să se modifice site-ul Camerei astfel încât orice cetăţean intră pe site să vadă cât am cheltuit, să aibă o imagine corectă, clară şi obiectivă.
- Dar suma de peste 5.000 pentru cabinetul parlamentar e corectă?
- Da, este suma forfetară pe care nu numai eu, toţi deputaţii o încasăm lunar, dar fiecare o cheltuieşte în alt mod.
Cu un calcul vedeţi că practic cheltuielile cu utilităţile, chiria, transportul şi angajaţii, depăşesc această jumătate din suma forfetară şi de fapt justifică aproape toată suma forfetară. Nu mă interesează să folosesc banii statului să fac alte treburi.
A apărut anul trecut în presă informaţia că am cheltuit 900 de milioane pentru cazare. Greşit, eu nu am văzut un leuţ!
Era cazarea care mi se asigura la hotel şi era contractul între reprezentanţii Camerei şi instituţia hotelieră. Nu mi se poate imputa, nu am negociat eu.
Am plecat de la hotel, mi-am închiriat un apartament, am predat tot ce am primit de la Cameră: calculatoare, imprimante, tot, nu vreau să figurez cu nimic, telefonul mobil mi-l plătesc din banii de la cabinetul de avocatură. Să mi se impute că am chirie de lux nu corespunde realităţii!
- De unde aţi închiriat spaţiul pentru biroul parlamentar?
- De la cooperativa SC Progresul. Spaţiul are 80-90 de metri pătraţi pentru că nu am găsit un spaţiu mai mic.
Dacă nu mi-aş fi deschis cabinet, spunea lumea că nu mă interesează. Am compartimentat şi aranjat spaţiul cu bani personali, n-am decontat nici un leu.
- Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, afirma că aleşii sunt fugăriţi precum gândacii de bucătărie. Nu credeţi, totuşi, că ar trebui găsită o modalitate prin care să se strângă şurubul şi la cheltuielile publice ale demnitarilor, ale celor care au forţa deciziei?
- Sunt de acord! Sunt foarte mulţi colegi de-ai mei care au ieşiri în străinătate. Eu le-am refuzat. Prefer să plec în delegaţii oficiale, dar pe banii mei.
Şi aceste cheltuieli cu plecările în străinătate sunt foarte mari. Dar să nu uităm că suntem Parlamentul României, avem funcţie de reprezentare. Când nu mai e niciun subiect, presa dă în parlamentari!
- Domnule deputat, se reduc salariile profesorilor, medicilor, bugetarilor, care şi aşa sunt mici şi insuficiente, iar dumneavoastră cheltuiţi peste 5.000 de lei într-o lună… Când măsurile se iau doar de jos în sus, doare!
- Eu sunt de acord să mi se reducă salariul şi diurna cu 25 la sută! Dacă se stabileşte că se reduce cu 25 la sută salariul bugetarilor, nouă, parlamentarilor, ni se reduce atât indemnizaţia, cât şi suma forfetară cu 25 la sută. Şi sunt de acord. Trebuie reduse acele cheltuieli care, într-adevăr, nu sunt utile la nivelul Parlamentului.