Cu fonduri europene, despre conservatorismul românesc

Cu fonduri europene, despre conservatorismul românesc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* România pe locul 95 la femei politice *  Albastru… *

Astăzi continuă Conferinţa “Egalitatea de şanse – oportunitate pentru dezvoltarea durabilă a judeţului Galaţi”, începută marţi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, în organizarea Consiliului Judeţului.

Ieri, în sala largă, în cantităţi de eşantion, primari din judeţ, consilieri judeţeni, membri de ONG-uri, oameni de afaceri. O temă interesantă, în măsura în care am aflat că măcar nu suntem chiar ultimii din Europa în materie de discriminări.

Finanţată de UE din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, acţiunea începută ieri face parte dintr-un set de 4 capitole distincte: după discutarea problemelor de mediu într-o sesiune anterioară şi cea a egalităţii de şanse, ieri şi astăzi, mai urmează două sesiuni: mediul de afaceri şi instituţiile publice.

Ne bucurăm să spunem că proiectul, desfăşurat pe timp de 17 luni, aduce din bătrâna Europă 85 la sută din valoarea totală de 833.400 lei, la care bugetul naţional a adăugat 13 la sută, fie cu noroc!, iar CJ, doi la sută plus cheltuieli cu TVA de peste 150.000 lei.

Vicepreşedinta CJ Tania Bogdan a expus, în intervenţia sa, că România se găseşte pe locul 95 dintr-o listă de 139 de state la capitolul prezenţă feminină în politică, cu peste 11 la sută în Senat, 8 la sută în Camera Deputaţilor, nicio femeie prefect sau preşedinte de consiliu judeţean ori de partid.

Oricum, pe primul loc la prezenţă feminină în politică stă… Rwanda, urmată de Suedia. Apropo: suedezele sunt şi blonde, şi deştepte – a atacat vorbitoarea, la rândul său blondă, discriminarea cu pricina.

Judeţului nostru îi stă mai bine la femei politice, cu 9 consiliere judeţene şi 2 locale la Galaţi, cu un total de 121 consiliere locale în judeţ (14 la sută din totalul consilierilor), chiar doamna Bogdan fiind un exemplu de reuşită feminină în politică.

Vicepreşedinta recunoaşte însă că în România nici măcar preşedintele organizaţiilor de femei de la partide nu au drept de vot, ci doar de participare, când se iau hotărâri.

Oricum, ne mai spune liberala, ideea unor organizaţii de femei discriminează din start!

Despre statistică privind şansele la angajare şi promovare ale femeilor, persoanelor cu dizabilităţi, celor din mediul rural sau romilor,  despre femeile de afaceri, despre conservatorismul care ţine femeia „la cratiţă” şi despre alte subiecte, vom vorbi mai pe larg altă dată.

Preşedintele Chebac le-a arătat iar obrazul

Preşedintele CJ, Eugen Chebac, le-a mulţumit ieri primarilor interesaţi şi s-a arătat nemulţumit că au fost prezenţi numai câţiva dintre toţi primarii invitaţi. Era nemulţumit şi de lipsa directorilor direcţiilor deconcentrate, care şi-au trimis ieri înlocuitorii.

Este primul proiect la care preşedintele Chebac nu este manager, a observat acesta… „Sunt lucruri pe care le gândesc, le promovez, dar de unul singur nu pot să le fac!”, a spus preşedintele, cerându-le colaboratorilor „măcar o minimă decenţă”: prezenţa.

Este frumos că promovăm egalitatea, numai să fie pe bune. Şi apropo de şanse egale: la pauză, ultimul care a ajuns la bufet, coborând scara de la sala de şedinţe, a fost reprezentantul Asociaţiei persoanelor cu handicap „Sporting Club”. Ce-i drept, clădirea are rampă pentru cărucioare. Nu şi lift…

Mi se pare mai realist un banc de pe vremea apartheidului: cică un congres stabilea ca în Africa de Sud toată lumea să fie egală. Nu albi, nu negri: toţi să fie albaştri!

După congres, şoferul: „Hei, ce vă buluciţi?! Ăia albastru-închis să urce prin spate!”

Citit 619 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.