Veniturile şefilor de societăţi edilitare

Veniturile şefilor de societăţi edilitare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, directorul Apaterm, George Cubasa *

Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Administraţia Zonei Libere Galaţi, Apaterm, Apă-Canal, Ecosal Prest, Serviciul Administrarea Domeniului Public, Transurb.

Sunt regiile şi societăţile controlate de Consiliul Local. Deţin monopolul în sectorul lor de activitate, dar serviciile pe care le oferă gălăţenilor sunt departe de a fi ireproşabile.

Multe dintre ele primesc bani grei de la bugetul oraşului, dar puţine reuşesc să facă profit. Cu toate acestea, directorii acestor societăţi şi regii ridică bani buni.

Recesiunea le-a plafonat lefurile, dar cei mai isteţi dintre ei au rezolvat problema: s-au angajat unii la alţii, pentru a-şi completa veniturile.

„Viaţa liberă” vă prezintă, în serial, câţi bani încasează directorii societăţilor edilitare. Pentru a ne feri de clasificări, ordinea apariţiei va fi alfabetică.

Astăzi aflaţi veniturile lui George Cubasa, directorul general al unităţii de distribuţie a apei calde şi căldurii, Apaterm SA.

O societate cu probleme

Ca toţi directorii companiilor de stat din România, George Cubasa, pensionar, de profesie expert cadastral şi consilier juridic, a fost propulsat la vârful societăţii de termoficare din Galaţi de către partid.

PSD, care deţine majoritatea în Consiliul Local, l-a instalat  în fotoliul de director general al Apaterm acum 4 ani, în mai 2006. De la momentul ungerii sale şi până acum, Cubasa nu a reuşit să rentabilizeze această societate.

Ba dimpotrivă. În decembrie 2009, el a fost nevoit să vină în faţa consilierilor locali cu mâna întinsă, pentru a salva Apaterm de la faliment.

A cerut creşterea cu 6 procente a preţului căldurii pentru populaţie şi, cu aprobarea Consiliului Local, a obţinut-o.

Astăzi, însă, societatea se găseşte într-o stare la fel de jalnică. După ce a încheiat anul 2009 cu o pierdere de peste 35 de milioane de lei, societatea edilitară de termoficare se sufocă acum sub volumul uriaş de creanţe şi datorii.

Are de recuperat aproape 150 de milioane de lei de la consumatori, de la bugetul local şi de la bugetul de stat, din care mai mult de 120 de milioane de lei sunt aşteptate numai de la populaţie, în contul apei calde şi al căldurii livrate. De plătit are circa 382 de milioane de lei, către furnizori.

Mai bine de 70 la sută din totalul debitelor reprezintă numai datoria istorică la producătorul de agent termic, Electrocentrale Galaţi, căruia trebuie să-i plătească aproape 278 de milioane de lei pentru agentul termic primit.

Nu doar situaţia financiară a societăţii de termoficare din Galaţi este dezastruoasă, ci şi starea reţelei de distribuţie a apei calde şi a căldurii, veche de zeci de ani. Pentru a o moderniza şi a introduce conducte de recirculare în sistemul de furnizare a apei calde, astfel încât apa caldă să rămână caldă, Apaterm ar avea nevoie de 100 de milioane de euro.

George Cubasa, care aşteaptă aceşti bani de la Guvern şi de la Consiliul Local, spune că procesul de reabilitare a sistemului de termoficare a demarat în urmă cu 5 ani, dar până acum a fost realizat doar în proporţie de 15 la sută, din cauza subfinanţării.

Primă de 84.000 de lei în 2009

În ciuda situaţiei precare în care se află Apaterm, directorul general George Cubasa este plătit regeşte.

Menţionăm că sumele prezentate mai jos reprezintă venituri brute, din care s-au reţinut taxe şi contribuţii la bugetele asigurărilor sociale, totalizând aproape 30 la sută din venit.

În 2008, George Cubasa şi-a acordat o primă de 76.000 de lei, iar în 2009, după izbucnirea crizei economice, a luat o primă de 84.000 de lei.

Salariul lunar a fost circa 10.000 de lei până în mai 2009, când a coborât la 5.500 de lei pe lună, ca urmare a reducerii cheltuielilor bugetare la nivelul administraţiilor publice locale.

George Cubasa a fost, însă, prevăzător şi şi-a deschis din timp paraşuta de rezervă. Din februarie 2009, el încasează încă un salariu, de 3.700 de lei pe lună, de la Administraţia Pieţelor Agroalimentare.

George Cubasa neagă că ar fi încasat prime de zeci de mii de lei. „În 2008 şi 2009 nu am primit nimic. Sunteţi copii! N-am primit aşa ceva”, a declarat ieri Cubasa.

Directorul Apaterm recunoaşte, însă, că ridică o a doua leafă bugetară, de la Pieţe. „Acolo lucrez ca expert cadastru-geodezie. Au avut nevoie şi au nevoie în continuare de lucrări care reprezintă planuri pe obiectivele pe care le desfăşoară pe investiţii”, a argumentat George Cubasa.

„După 34-35 de ani de muncă, după două facultăţi terminate, după calitatea de expert cadastru-geodezie, cred că n-ar trebui să spună că «Domnule, vezi că ai cu 10 lei mai mult sau cu 10 lei mai puţin»”.

„Am patru mandate de consilier municipal în spate. Mi-aş dori din suflet ca toţi colegii mei să poată să facă acelaşi lucru”, a explicat, calm, directorul general al societăţii Apaterm.

„Cititorii n-or să dea doi bani pe articol”

Apoi s-a enervat. „Chiar aşa, intrăm cu bocancii… E o ticăloşenie. Ce-am făcut bine, mai puţin contează. Important e că de ce se lucrează dincolo”.

„Dar cât mi s-a luat din salariu nu zice nimeni. Dar faptul că iarna trecută 600 de blocuri din Galaţi n-aveau nici un fel de apetenţă de a primi căldură şi numai eu ştiu cum m-am descurcat ca să pot să le pun în poziţie să primească căldură fără să-mi dea un leu nimeni, aia nu interesează pe nimeni”.

„Că, din 86.000 de apartamente, în 5 luni de iarnă cum n-a văzut Galaţiul de 5-6 ani încoace, nu s-a plâns nimeni”.

„Pe nimeni nu interesează decât astea, căcaturi, nimicuri, prostioare: cât ai, de ce ai, pentru ce ai”, a afirmat Cubasa, adăugând: „Dar de ce n-aveţi şi dumneavoastră, dacă aţi putea face?”.

Vizibil iritat, directorul Apaterm a întrebat apoi ce relevanţă are un articol referitor la veniturile lui.

La răspunsul „Relevanţa o vor hotărî cititorii”, a replicat: „Doi bani n-or să dea pe el, vă spun eu”.

„Cubasa va rămâne tot Cubasa în ochii lor, cum a fost şi până acum, indiferent c-o să scrieţi dumneavoastră că mai lucrează şi la Piaţă sau nu mai lucrează la Piaţă”.

De acord. Noi oferim toate informaţiile.

În prezent, la Apaterm lucrează 1.090 de oameni. Salariul minim din societate este de 741 de lei, iar salariul mediu este de 1.379 de lei.

Comentariu foto: „Cubasa va rămâne tot Cubasa în ochii cititorilor, cum a fost şi până acum, indiferent c-o să scrieţi că mai lucrează şi la Piaţă”

Citit 5290 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.