Tulucești, singura comună gălățeană care derulează proiecte transfrontaliere
Foto: Marian Calestru

Tulucești, singura comună gălățeană care derulează proiecte transfrontaliere
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Două drumuri importante din comuna Tulucești vor fi modernizate cu fonduri europene. După ce, în urmă cu opt ani, o mare parte din rețeaua de canalizare a comunei a fost realizată tot cu bani europeni, Primăria Tulucești va derula, în perioada următoare, un al doilea proiect major transfrontalier, pe infrastructură.

Cele două drumuri propuse pentru modernizare leagă DN 26 de DN 24D și, respectiv, DN 24D de DJ 255A. Primul drum pornește din zona Bisericii "Sf. Gheorghe" și merge, dincolo de Herghelia Tulucești, până la DN 24D. Cel de-al doilea pornește din zona situată între NEF și Pădurea Gârboavele și merge spre Valul lui Traian și Odaia Manolache, oprindu-se într-un drum județean.

Cele două artere sunt o cale alternativă pentru utilaje agricole din cele trei sate ale comunei Tulucești, descongestionând traficul fie pe DN 26, fie pe DN 24D. În același timp, acestea reprezintă rute alternative pentru descongestionarea traficului de pe drumurile naționale care traversează comuna, se arată în documentația proiectului.

Modernizarea celor două drumuri va îmbunătăți accesul la circa 650 de hectare de exploatații agricole, va deservi 497 de proprietari naturali care exploatează terenul individual, va oferi acces pentru 11 agenți economici care operează în zonele respective, va asigura acces la infrastructura de transport de calitate pentru 26 de entități economice care desfășoară activități neagricole în zonă și, nu în ultimul rând, va asigura acces la zonele de interes turistic transfrontalier.

"În ianuarie 2009, am participat la conferința de închidere a unui proiect transfrontalier în comuna Sireți. Era un proiect în care eram doar parteneri, fără a se realiza nimic la nivelul comunei Tulucești. Din acel moment, am păstrat relațiile cu localitatea Sireți din Republica Moldova, ceea ce s-a dovedit benefic pentru ambele părți. Luând în calcul și acel prim proiect, suntem la al doilea proiect major de infrastructură și la al treilea proiect transfrontalier. Știm cu toții că în primul proiect major, care s-a finalizat în 2013, am realizat la nivelul comunei Tulucești o mare parte din canalizare. Iar dacă cetățenii comunei Sireți au astăzi apă, putem spune că au poate și datorită contribuției noastre. Cu mândrie o spun, sunt singurele proiecte derulate la nivelul comunităților locale din mediul rural din județul Galați", a spus primarul Petrică Bratu, la evenimentul de deschidere a proiectului.

Proiectul este derulat, în parteneriat, de comuna Tulucești din județul Galați și comuna Sireți, raionul Strășeni, și are un buget total de aproximativ 2,6 milioane de euro, din care suma finanțată de Uniunea Europeană este de 1,98 milioane de euro, distribuită astfel: comuna Tulucești - 1,127 milioane euro, comuna Sireți - 852.494 de euro.

Citit 3361 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Septembrie 2021 15:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.