Orașul pericolelor publice. Mii de arbori uscați și doar două echipe de intervenţie pe teren
Foto: Marian Calestru

Orașul pericolelor publice. Mii de arbori uscați și doar două echipe de intervenţie pe teren
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Galațiul nu mai este de multă vreme "orașul teilor", ci mai degrabă al pericolelor publice la tot pasul. Dacă nu riscă să le cadă în cap vreo bucată de tencuială desprinsă dintr-o clădire neîngrijită, gălățenii se pot simți amenințați de arborii uscați, care se pot rupe sau prăbuși peste ei sau peste bunurile lor. Fie că vorbim despre artere intens circulate precum Domnească sau Oțelarilor, fie de interiorul cartierelor, Galațiul are mii de arbori uscați, fără a-i pune la socoteală pe cei ce trebuie toaletați. O recunoaște chiar directorul SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoș Magearu, care afirmă că în fiecare zi două echipe intervin, la comanda Primăriei, tăind sau toaletând arbori.

În scurtă vreme, copacii uscați vor fi greu de deosebit de cei desfrunziți, iar pericolul pentru oameni și bunurile lor va crește. Un vânt puternic ar putea pune la pământ o sumedenie de arbori care așteaptă de luni sau chiar ani să fie toaletați sau tăiați. În fiecare zi, pe rețelele de socializare, gălățenii semnalează copaci uscați, putreziți sau crengi care amenință să se rupă. Sesizări vin și la redacția ziarului "Viața liberă", după ce au fost transmise către Primărie sau SC Gospodărire Urbană.

La capătul răbdării

"Domnule primar, vă rog frumos să aveți în vedere tăierea copacilor uscați din cartierul Mazepa, unde sunt foarte mulți. Prin această intervenție s-ar elimina pericolul de a se prăbuși peste oameni, mașini sau blocuri, în caz de furtună puternică. De asemenea, sunt și mulți arbori care ar trebui toaletați. Iar în locul arborilor tăiați, unde se poate, ar trebui plantați alți copaci, pentru ca Mazepa să își recapete frumusețea, aspectul îngrijit și plin de verdeață de odinioară", se arată într-o sesizare pe care un cetățean din acest cartier a adus-o la redacție, după ce a înregistrat-o și la Primărie.

"Bulevardul Dunărea din Galați, între copacii uscați și știrul pentru porci, înalt de un metru. Pe această cale, rog Primăria Galați să-mi răspundă când vor fi tăiați copacii uscați care sunt un adevărat pericol pentru copii și pentru posesorii de autoturisme, în cazul unei furtuni. De asemenea, vă rog să curățați scuarurile stradale unde știrul, care în mod normal este mâncare pentru porci, crește din belșug pe bulevardul Dunărea din Galați. Vă mulțumesc și vă rog să vă faceți treaba, fiindcă sunteți plătiți din taxele și impozitele locale ale contribuabilului gălățean. Vă doresc spor la muncă pe bulevardul Dunărea din Galați!", ne-a redirecționat un gălățean sesizarea transmisă către administrația locală.

Ce spune directorul Gospodărire Urbană

"În Galați sunt sute sau poate chiar mii de arbori uscați. Lucrăm în fiecare zi, de luni până vineri, cu două echipe care taie copacii uscați, bolnavi și face toaletări, în funcție de comenzile transmise de Primăria Galați. Ceea ce nu prea înțeleg cetățenii este că, pentru a putea interveni, ei trebuie să facă sesizare la Primărie în primul rând. Primăria, care este proprietarul domeniului public, ne lansează comanda de a tăia la o anumită adresă - cartier, bloc, scară - un anume copac sau mai mulți. Aceasta este procedura", ne-a declarat directorul SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoș Magearu.

Problema este că, de-a lungul timpului, s-au adunat foarte multe comenzi punctuale: "Am peste 1.500 - 2.000 de comenzi date la adrese punctuale, dar am doar două echipe care lucrează. Prioritate au sesizările curente. În limita timpului disponibil, dacă sesizările curente au fost rezolvate, atunci se merge pe sesizări mai vechi de acum un an, doi, trei ani, în funcție de gravitate sau urgență. Există posibilitatea să fie o sesizare mai veche, dar care între timp a căpătat caracterul de urgență, în sensul că arborele uscat s-a înclinat, s-a dezrădăcinat, cade, există riscul să accidenteze pe cineva. Și intervenim cu prioritate acolo unde sunt semnalate urgențe", afirmă directorul Magearu.

Acesta ne-a dat asigurări că fiecare echipă are inginer silvic, care poate deosebi un copac uscat de unul desfrunzit și nu există riscul să se taie arborele care nu trebuie. În plus, directorul subliniază că fasonările și tăierile se recomandă a fi făcute atunci când copacii intră în repaos vegetativ.

Citit 2831 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 23:58

12 comentarii

 • postat de Ion
  Joi, 09 Septembrie 2021 21:34
  86.124.202.***
  Pe str. Nae Leonard, de la bl. S5 pana la S6, adica pe o distanta de circa 100 m. sunt 5 plopi de circa 25 de ani, uscati din cauza sapaturilor facute pe trotuar langa radacinile copacilor, pentru trecerea cablurilor aeriene in subteran. Se poate vedea cu ochiul liber acest lucru din cauza betonului turnat in anul 2020, si nu este singurul caz!
  0
  1
  Raportează
 • postat de joker
  Joi, 09 Septembrie 2021 16:10
  5.13.215.***
  copaci netoaletati => umbra exagerat de multa si intuneric in case ca intr-un beci lugubru => folosirea luminii artificiale 24h din 24h, inclusiv atunci cand e soare afara si nu ar trebui sa stai cu becurile aprinse aiurea tot timpul => bani mai multi dati la plat! curentului electric => populatie usor de prostit la alegeri( si asa vin isr scumpirile )prin nerecunoasterea culpabilitatii de catre administratie si pasarea vinei pe altceva sau altcineva.

  uite asa se tin orasenii intr-un lat vicios si abuziv!

  de zgomotul infernal si asurzitor care te innebuneste produs de ciori nu mai pomeneste nimeni? de ce credeti ca e invazie apocaliptica? va zic eu, e din cauza lipsei fasonarii si taierii de boschetaraie nesuferita care a slutit aspectul oradului asta si pe care l-a transformat intr-o jungla jegoasa.

  imi e asa de scarba de excremente de ciori la tot pasul! de controlul populatiei daunatorilor nu stie chiar nimeni?
  4
  0
  Raportează
 • postat de cristian
  Joi, 09 Septembrie 2021 15:28
  86.124.202.***
  Eficienta acestui serviciu al PRIMARIEI este egal cu zero . Am propus de mai multe ori pentru ca am vazut in tari precum CANADA sau ANGLIA ca atunci cind se merge la o toaletare pe linga drujbe se merge cu masina de tocat crengi si frunze , unde eficienta de transport a masei lemnoase rezultata este foarte mare .Nu am vazut nicaieri sa transporti cu tractorul aceste ramasite lemnoase , unde intr-o remorca incap foarte putine ramasite (crengi) .In Galati nu se vrea acest mod de a recupera masa lemnoasa , fie din rea vointa fie pentru a consuma mai multa motorina si salarii angajatilor .Sunt bani din taxe si impozite . Daca ar fi un proprietar ar putea .Nu este vointa politica aici pe aceasta tema unde politica CONSILIULUI LOCAL PSD este consumatorul banilor .
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cip
  Joi, 09 Septembrie 2021 13:57
  86.125.62.***
  Se taie cu taraita copacii din Galati. Am facut numeroase sesizari la primarie si pe aplicatia primariei de 2 ani de zile sa vina sa toaleteze copacii insa absolut nimeni nu s-a deranjat. Copacii se afla in intersectia dintre strada Feroviarilor si strada 8 martie. Copacii au crescut atat de mari ca inaltime si coroana incat cablurile de electricitate ma mir cum nu s-au rupt pana acum.
  0
  7
  Raportează
 • postat de rodax
  Joi, 09 Septembrie 2021 13:53
  92.83.34.***
  au inceput de la o vreme sa se taie mai ales copacii sanatosi,verzi,iar uscaturile sunt lasate.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Eficienţa la bugetari
  Joi, 09 Septembrie 2021 13:13
  81.12.149.***
  Directoraşul ăsta de la "Gospodărirea lui Peşte prăjit" mai este în funcţie? Nu şi-a dat încă demisia?
  Habar nu are de management!
  Povestea asta cu fasonarea şi tăierea copacilor din Galaţi pleacă de la procedurile proaste din Primărie, de la legislaţia fără cap din domeniu şi de la proasta organizare şi planificare a celor de la Gospodărire Urbană.
  Îngrijirea copacilor din oraş trebuie organizată pe Cartiere şi nu haotic pe tot oraşul, cu programări ce se întind pe ani de zile şi cu multiple aprobări şi mulă birocraţie!
  În ţările civilizate fiecare copac este luat în evidenţă şi are Fişa lui proprie! Ştie dl Magearu cam câţi copaci există acum în municipiul Galaţi? El trebuie să facă propuneri de îmbunătăţire a activităţii şi mai ale de investiţii, astfel încât fiecare Cartier să aibă propria echipă de toaletare a copacilor şi să aibă propria planificare a întreţinerii copacilor şi a spaţiilor verzi. Altfel este doar HAOS şi o neasumare a responsabilităţilor ce se pasează de la unul la altul!
  0
  15
  Raportează
 • postat de Vlad
  Joi, 09 Septembrie 2021 10:48
  86.124.205.***
  E plin orasul de uscaciuni!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Andrei
  Joi, 09 Septembrie 2021 09:33
  86.124.200.***
  Recent s-au taiat copaci sanatosi in Gradina Publica pentru extinderea terasei (colt studenti)...
  Daca se vrea, se poate!
  3
  13
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 09 Septembrie 2021 09:31
  5.2.205.***
  Incompetent tare tinerelul ala pus politic ca director la Gospodarire Urbana......nu inceteaza sa se faca de ras si sa isi arate incompetenta. Dupa treaba cu cimitirele acum asta.....si o sa mai urmeze.
  0
  18
  Raportează
 • postat de Elena
  Joi, 09 Septembrie 2021 08:55
  95.76.59.***
  Problema este cu cei alesi pe listele de partid. Nu sunt pregatiti si nu stiu ce trebuie sa faca in in functia de gospodar sef si angajator. Acestia nu sunt responsabili si cred ca au ajuns in functii datorita meritului si a calitatilor (si nu prin prisma afiselor lipite si a dosurilor pupate personal sau de parinti, ori a rudeniilor si sistemului mafiot)! Copacii imbatranesc precum fiintele si necesita ingrijire, iar in final, inlocuire. Dar pentru asa ceva este nevoie de oameni cu carte, nu se face dupa ochi/ureche. Dar intr-o tara unde se promoveaza si alege incompetenta, datul cu parerea, conspiratia, "stiu/am auzit eu", marlania, grobianismul, penalii, unde corupta si cumetria sunt criterii de parvenire, nu vom vedea dezvoltare, ci doar distrugere.
  0
  18
  Raportează
 • postat de basarab paltanea
  Joi, 09 Septembrie 2021 06:03
  86.124.201.***
  toaletarea copacilor - cum zic unii - a inceput pe vremea lui durbaca, distrugerea spatiilor verzi, etc. gospodarie urbana face vrea dupa ureche, primaria nu se intereseaza de soarta copacilor (tratamente, apa, etc), asa ca stimate porecla aderin bati cimpii!
  3
  13
  Raportează
 • postat de ADERIN
  Joi, 09 Septembrie 2021 00:47
  5.13.233.***
  Orasul teilor uscati...
  Totul a inceput de pe timpul mandatului lui Marius Stan care a dorit TOALETAREA, FASONAREA fara cap si fara picioare a ''N'' copaci din orasul acesta. Pana la urma sa dovedeit a se numi CIUNŢIREA multor copaci sanatosi. Stiu ca din toamna pana in vara tot vedeam macarale si tractoare ale ADP , drujbe no name dar DOREI care sa stie sa le porneasca , ce a urmat ... genocidul a tot ce-i verde si 10 % a tot ce este uscat. Incepand din tiglina 1 , strada Domneasca, parcul grecilor, si nnnn zone ca nu stau sa le enumar sa taiat intr-o veselie, iar acuma plangem dupa ei ca arata cum arata si ca nu are cine sa ii curate. Din cate stiu exista anumite perioade de a curata un copac, tipul de copac difera de la unul la altul, plus alte multe detalii. Nu te apuci in plina vara sa cureti copaci verzi .
  Va dau tema sa mergeti sa inumarati cati copaci au fost taiati de-a napoda de la TRIBUNAL pana la posta in tiglina 1
  pe Strada Regimentul 11 Siret si inumarati si pe stanga si pe dreapta strazii cati copaci sunt uscati si mai apoi mai faceti un articol . Va veti minuna.
  Pe viitor va indemn sa adaugati si o rubrica in care fiecare poate 1, 2 poze.
  trist domle trist, dincolo era mai putin trist.
  9
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.