Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă
Foto: Marian Calestru

Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Ploile-record care au căzut în Galați în decursul lunii iunie se regăsesc pe facturile Apă Canal emise pentru luna august, la capitolul "apă meteorică". Așa cum "Viața liberă" a anunțat încă de pe 16 iulie, cantitatea de apă meteorică facturată în august este de peste cinci ori mai mare decât pe facturile lunii precedente.

Conform datelor publicate lunar de compania Apă Canal pe site-ul propriu la rubrica "apa meteo" și după care se calculează apa de ploaie achitată de gălățeni pe facturi, luna iunie 2021 a înregistrat cea mai mare cantitate de apă căzută în Galați în ultimii șase ani, cu o medie lunară de 285,2 litri pe metrul pătrat. În iunie, a plouat mai mult decât în fiecare din ultimii trei ani. După ploile din prima lună de vară, reprezentanții Apă Canal afirmau că o cantitate totală de 200.000 de metri cubi de apă a fost evacuată în Dunăre prin pompele de la stația "13 Iunie".

Cantitatea de apă meteorică preluată de rețeaua de canalizare din Galați se facturează lunar de către operatorul rețelelor de canalizare, Apă Canal, utilizând cantitatea specifică de apă meteorică, transmisă de ANM, adică acele date publicate lunar de care aminteam mai sus. Pentru luna în curs, se ia în calcul cantitatea specifică de apă comunicată de ANM cu două luni în urmă. Astfel, apa meteorică din iunie se facturează în luna august.

Cum se calculează apa meteorică de pe facturi

"Bună ziua, sunt de la Asociația de proprietari nr. 216 Galați, am dori să publicați un anunț despre apa meteorică facturată de Apă Canal pentru luna august 2021, care a crescut față de luna iulie 2021 de cinci ori. Un exemplu: la o scară de bloc cu zece apartamente, costul a crescut de la 43,70 lei în luna iulie, la 223,92 lei în august", ne-a spus Lenuța Hirnea, de la respectiva asociație. Cu siguranță, și celelalte asociații de proprietari vor primi pe facturi, sau au primit deja, majorări similare.

Această creștere de peste cinci ori a cantității de apă meteorică, anunțată de "Viața liberă" acum două luni, se explică astfel: pe facturile lunii iulie, s-a luat în calcul cantitatea de apă comunicată de ANM cu două luni înainte, în luna mai 2021, adică 54,4 l/mp. Pentru august, calculul are la bază cantitatea comunicată în iunie, adică acel record de 285,2 l/mp, de peste cinci ori mai mare decât la factura lunii iulie. De aici vine diferența.

Pentru septembrie, calculul va avea la bază cantitatea de apă din iulie (77,3 l/mp), iar pentru octombrie se va porni de la 9,3 l/mp, cât a fost media apei de ploaie din luna august.

De ce plătim apa de ploaie?

Explicația de pe site-ul Apă Canal este următoarea: "Apele meteorice sau pluviale sunt apele care provin din precipitații atmosferice (din ploi sau din topirea zăpezii de pe acoperișuri, terase, platforme industriale și/sau curți interioare). Betonul și asfaltul zilelor noastre sunt bariere în calea circuitului natural al apei. Apa din precipitații ajunge în canalizarea orașului, urmând aceleași procese de tratare și generând costuri, ca și apele uzate. În municipiul Galați, sistemul de canalizare este unitar, adică rețeaua de preluare a apelor pluviale nu este separată de rețeaua de canalizare care preia apele uzate menajere. Prin urmare, atât apele uzate menajere și industriale, cât și cele provenite din precipitațiile atmosferice (apele meteorice) sunt colectate în același sistem de canale și sunt conduse către stația de epurare a municipiului. Aici, printr-o serie de tratamente mecanice și biologice, toată apa uzată (inclusiv cea meteorică) este <curățată> înainte de a fi deversată în emisar.

(...) Apele meteorice constituie o mare problemă în zonele urbane, deoarece sunt mai mult decât simple ape de șiroire încărcate cu suspensii. De pe străzi ele se încarcă cu reziduuri petroliere și de uleiuri, plumb de la combustibili, particule din abrazarea cauciucurilor și discurilor de frână ale automobilelor etc. și deci sunt suficient de poluate încât să afecteze rețeaua publică de canalizare și să necesite epurare, la fel ca celelalte ape uzate.

(...) Asociațiile de proprietari, abonații - contracte individuale din condominii, instituțiile publice și agenții economici de pe raza municipiului Galați, plătesc serviciile de preluare a apelor meteorice, care presupun colectarea apei meteorice de pe suprafețele deținute, transportul prin intermediul canalelor colectoare, pomparea, epurarea acestor ape care antrenează diverse suspensii și redarea acestora în circuitul pluvial natural curățate. Dintre utilizatorii menționați, doar cei care deversează apa meteorică în rețeaua de canalizare menajeră plătesc acest serviciu, deoarece operațiunile de colectare, transport și epurare a apelor meteorice sunt realizate cu costuri. Apa meteorică care ajunge în circuitul natural fără a intra în rețeaua de canalizare menajeră nu se taxează".

Citit 10041 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Septembrie 2021 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.