Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă
Foto: Marian Calestru

Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Ploile-record care au căzut în Galați în decursul lunii iunie se regăsesc pe facturile Apă Canal emise pentru luna august, la capitolul "apă meteorică". Așa cum "Viața liberă" a anunțat încă de pe 16 iulie, cantitatea de apă meteorică facturată în august este de peste cinci ori mai mare decât pe facturile lunii precedente.

Conform datelor publicate lunar de compania Apă Canal pe site-ul propriu la rubrica "apa meteo" și după care se calculează apa de ploaie achitată de gălățeni pe facturi, luna iunie 2021 a înregistrat cea mai mare cantitate de apă căzută în Galați în ultimii șase ani, cu o medie lunară de 285,2 litri pe metrul pătrat. În iunie, a plouat mai mult decât în fiecare din ultimii trei ani. După ploile din prima lună de vară, reprezentanții Apă Canal afirmau că o cantitate totală de 200.000 de metri cubi de apă a fost evacuată în Dunăre prin pompele de la stația "13 Iunie".

Cantitatea de apă meteorică preluată de rețeaua de canalizare din Galați se facturează lunar de către operatorul rețelelor de canalizare, Apă Canal, utilizând cantitatea specifică de apă meteorică, transmisă de ANM, adică acele date publicate lunar de care aminteam mai sus. Pentru luna în curs, se ia în calcul cantitatea specifică de apă comunicată de ANM cu două luni în urmă. Astfel, apa meteorică din iunie se facturează în luna august.

Cum se calculează apa meteorică de pe facturi

"Bună ziua, sunt de la Asociația de proprietari nr. 216 Galați, am dori să publicați un anunț despre apa meteorică facturată de Apă Canal pentru luna august 2021, care a crescut față de luna iulie 2021 de cinci ori. Un exemplu: la o scară de bloc cu zece apartamente, costul a crescut de la 43,70 lei în luna iulie, la 223,92 lei în august", ne-a spus Lenuța Hirnea, de la respectiva asociație. Cu siguranță, și celelalte asociații de proprietari vor primi pe facturi, sau au primit deja, majorări similare.

Această creștere de peste cinci ori a cantității de apă meteorică, anunțată de "Viața liberă" acum două luni, se explică astfel: pe facturile lunii iulie, s-a luat în calcul cantitatea de apă comunicată de ANM cu două luni înainte, în luna mai 2021, adică 54,4 l/mp. Pentru august, calculul are la bază cantitatea comunicată în iunie, adică acel record de 285,2 l/mp, de peste cinci ori mai mare decât la factura lunii iulie. De aici vine diferența.

Pentru septembrie, calculul va avea la bază cantitatea de apă din iulie (77,3 l/mp), iar pentru octombrie se va porni de la 9,3 l/mp, cât a fost media apei de ploaie din luna august.

De ce plătim apa de ploaie?

Explicația de pe site-ul Apă Canal este următoarea: "Apele meteorice sau pluviale sunt apele care provin din precipitații atmosferice (din ploi sau din topirea zăpezii de pe acoperișuri, terase, platforme industriale și/sau curți interioare). Betonul și asfaltul zilelor noastre sunt bariere în calea circuitului natural al apei. Apa din precipitații ajunge în canalizarea orașului, urmând aceleași procese de tratare și generând costuri, ca și apele uzate. În municipiul Galați, sistemul de canalizare este unitar, adică rețeaua de preluare a apelor pluviale nu este separată de rețeaua de canalizare care preia apele uzate menajere. Prin urmare, atât apele uzate menajere și industriale, cât și cele provenite din precipitațiile atmosferice (apele meteorice) sunt colectate în același sistem de canale și sunt conduse către stația de epurare a municipiului. Aici, printr-o serie de tratamente mecanice și biologice, toată apa uzată (inclusiv cea meteorică) este <curățată> înainte de a fi deversată în emisar.

(...) Apele meteorice constituie o mare problemă în zonele urbane, deoarece sunt mai mult decât simple ape de șiroire încărcate cu suspensii. De pe străzi ele se încarcă cu reziduuri petroliere și de uleiuri, plumb de la combustibili, particule din abrazarea cauciucurilor și discurilor de frână ale automobilelor etc. și deci sunt suficient de poluate încât să afecteze rețeaua publică de canalizare și să necesite epurare, la fel ca celelalte ape uzate.

(...) Asociațiile de proprietari, abonații - contracte individuale din condominii, instituțiile publice și agenții economici de pe raza municipiului Galați, plătesc serviciile de preluare a apelor meteorice, care presupun colectarea apei meteorice de pe suprafețele deținute, transportul prin intermediul canalelor colectoare, pomparea, epurarea acestor ape care antrenează diverse suspensii și redarea acestora în circuitul pluvial natural curățate. Dintre utilizatorii menționați, doar cei care deversează apa meteorică în rețeaua de canalizare menajeră plătesc acest serviciu, deoarece operațiunile de colectare, transport și epurare a apelor meteorice sunt realizate cu costuri. Apa meteorică care ajunge în circuitul natural fără a intra în rețeaua de canalizare menajeră nu se taxează".

Citit 8843 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Septembrie 2021 00:01

16 comentarii

 • postat de Stanciu Ruxanda
  Miercuri, 22 Septembrie 2021 16:40
  86.125.62.***
  La factura primita in luna august 2021 s-a facturat la apa meteorica 4,450 m.c la apartamentul meu de 43 m.p , eu avand contor separat de ceilalti locatari din cadrul asociatiei de proprietari.La vecinii mei care au aceiasi suprafata de apartament asociatia de proprietari calculeaza pentru aceiasi perioada doar 3,02 m.c. de apa meteorica.Care este explicatia ?Cred ca se lucreaza fara simt de raspundere, cei ce intocmesc aceste situatii si facturi.Este multa incompetenta din partea unor salariati , iar noi suportam consecintele platind din veniturile si asa mici din pensiile neeindexate de un an de zile.Rusine pentru orasul nostru situat intre ape sa avem asa pret mare la apa potabila!
  0
  2
  Raportează
 • postat de DAS
  Vineri, 10 Septembrie 2021 17:13
  89.137.230.***
  Cei din Vrancea au eliminat aceasta hotie numita apa meteorica iar la Galati daca la 4 metri cubi de apa potabila trecea 1 m cub de apa meteorica acum trec aceiasi metri cubi de meteorica cat ai si de potabila. Nu se poate asa ceva. E o hotie si nimeni nu ne apara. A ajuns si apa un lux. Daca inainte plateam 20-30 lei pe apa lunar acum platesc 50-60 lei de persoana. Practic 50% din salariul amarat se duce pe apa, electricitate, gaz si abonament cablu tv. Ne-au distrus. Ne-au nenorocit. In curand o sa ne injumatateasca si portia de hrana. Acces la scoala ,sanatate si alte servicii nici nu mai vorbim...astea sunt vise. Nu ai voie sa te imbolnavesti ca ori pleci mort ori fara toti banii din buzunar si ramai flamand luna aia. In schimb avem pensii speciale pentru smecheri. Rares Bogdan...parca te pateai in piept ca elimini pensiile speciale...ai amutit acum cand ai ajuns la putere? Mincinosule! PNL-PSD aceleasi ciume galben si rosu. Mafioti ascunsi prin partide!
  5
  20
  Raportează
 • postat de parere
  Vineri, 10 Septembrie 2021 16:22
  89.39.81.***
  acum ceva ani un sef apa-canal mi-a zis in fata ca atit timp cit sint monopol ii doare in basca....aici este legatura si cu " partidul". m-am saturat de "vointa partidului".
  2
  20
  Raportează
 • postat de ELLA
  Vineri, 10 Septembrie 2021 16:09
  89.136.184.***
  Asa ceva nu s/a mai vazut.E hotie la drumul mare.Dupa ce platim cel mai mare pret la apa de consum,cu apa care ne curge in batatura,acum vin si cu hotia cu apa pluviala.Mai dar sinteti chiar nesimtiti.Ar trebui sa va ia oamenii la ciomageala.
  2
  19
  Raportează
 • postat de canalizare
  Vineri, 10 Septembrie 2021 14:49
  78.96.59.***
  Sunt tare curios : in cate localitati din tara se aplica taxa asta de fraiereala ? Oricum, in Galati a inceput sa fie aplicata de aprox.10 ani, de cand le-a venit ,,ideea geniala,, celor de la ,,hotia-canal,, sa mai puna un fel de ,,taxa de protectie,, orasului, ca asa vor muschii lor.
  3
  59
  Raportează
 • postat de De ce nu plătim și anotimpurile ?
  Vineri, 10 Septembrie 2021 13:47
  213.233.88.***
  Ăștia de la Apă Canal scot bani și din piatră seacă. Dacă îi duci în Sahara, și de acolo scot bani din apă pluvială, că de, trebuie bani pentru salarii. Și de asta nu mai este comunism, să plătim apa din ploaie. Concluzie, a ajuns românul, să-și dorească secetă, ploaia fiind un lux, acum. De ce să nu plătim și Soarele ? Ultra violetele ?
  4
  57
  Raportează
 • postat de IONESCA
  Vineri, 10 Septembrie 2021 12:17
  86.124.200.***
  APA METEORICA ESTE MAI PURA DECAT APA LOR INFECTA CARE O DA POPULATIEI .ASTA SUNT HOTII DE LA APA - CANAL. HUUUUUOOOOO.
  6
  60
  Raportează
 • postat de Cineva
  Vineri, 10 Septembrie 2021 12:08
  109.103.136.***
  Are Apa Canal atata capacitate de stocare si de pompare ( in vederea tratarii ) a apei de ploaie pe care o factureaza ?
  Cum reuseste sa o contorizeze ?
  4
  75
  Raportează
 • postat de D
  Vineri, 10 Septembrie 2021 10:21
  178.138.97.***
  De ce plătim apa de ploaie? Pentru ca asa vrea partidul. În condițiile în care exista un singur furnizor, acesta face ce vrea. Cine sa protejeze cetățenii de abuzurile crase, politicienii, organele statului?
  4
  68
  Raportează
 • postat de Titishor
  Vineri, 10 Septembrie 2021 10:21
  86.124.206.***
  Buna ziua.
  Ce demersuri trebuiesc indeplinite, pentru a nu mai plati apa meteorica de catre:
  cei nu care deversează apa meteorică în rețeaua de canalizare menajeră?
  Sunt blocuri intregi sau scari ce au acoperis si folosesc burlane aruncatoare, apa de ploaie se duce in gradina blocului sau se scurge in canalizarile de pe strada.
  4
  53
  Raportează
 • postat de apa libera
  Vineri, 10 Septembrie 2021 09:45
  5.13.223.***
  Auzi explicatie ... apa meteorica e tratata ca apa uzata de Apa canal. Mai derbedeilor, apa metorica e mai curata decat apa pe care o livrati voi sa o consume tot galatieanul . Ar trebui sesizata Protectia Consumatorilor si DNA pt spalarea de bani pe care o faceti . Nemernicilor
  6
  63
  Raportează
 • postat de Galateanul platitor
  Vineri, 10 Septembrie 2021 09:25
  81.12.150.***
  Dar, eu stau la casa cu gradina. Din 15 mc apa meteorica o parte se "duce" in gradina. La fel si apa de canalizare: o parte o folosesc la udatul gradinii, apa care nu se duce in sistemul de canalizare.
  Dar, factura vine egala pentru apa rece cu canalizarea.
  Ceea ce e o jecmaneala.
  3
  58
  Raportează
 • postat de Alt+cineva
  Vineri, 10 Septembrie 2021 08:53
  89.136.186.***
  Două scăpări la prima vedere:
  * s-a facturat cu prețul majorat după 1 iulie (circa +10%);
  * cum calculează Apă-Canal cantitatea de apă meteorică care ajunge în circuitul natural fără a intra în rețeaua de canalizare menajeră?
  3
  47
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 10 Septembrie 2021 08:45
  5.13.141.***
  Prosteala ca si taxa pe Caini (ce sunt)! Pe vremea asasinatului patriot megaloman nu existau asa taxe!
  Au fost inventate de cei ce nu dorm noaptea, cum sa facem noi un ban in plus de la fraieri! In primul rand cainii comunitari nu sunt ai mei, iar apa din cer nu-mi apartine! E ca si cum un vecin la casa isi plateaza gazon, apoi vine la mine sa impartim masina de tuns iarba... ca NA arata bine cand o privesc de la geam! Asa si cu apa!

  De ce nu vorbeste apa canal cu Arhipescopia Dunarea de Jos... platiti apa ca de la seful vostru vine nu?
  4
  41
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 10 Septembrie 2021 07:57
  78.96.59.***
  E hotie curata. Dupa ce ca mai multe luni de zile nu a plouat deloc si a fost seceta iar smecherii de la apa-canal ne-au taxat degeaba cu apa meteorica, acum au tupeul sa creasca factura de 5 ori, ca asa vor muschii lor. Canalizarile sunt infundate de ani de zile prin tot orasul si la cea mai mica ,,picureala,, se fac balti gigantice pe langa ele si nimeni de la primarie si ,,apa smechera-canal,, nu misca un deget. Protectia consumatorului sa se autosesizeze. Prea suntem furati fara pierdea.
  5
  64
  Raportează
 • postat de Ion Marian
  Vineri, 10 Septembrie 2021 04:29
  86.124.204.***
  Buna ziua,
  Nu le este rusine spun ca apa se scurge de pe bloc prin tevile lor , dar cand se strica nu vin sa repare atunci sunt a locatarilor, o sa puna contor si pe aceste tevi la iesire din bloc.
  5
  60
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.