Cavoul Roman, afectat de mucegai și mușchi. Este nevoie de lucrări urgente de conservare
Foto: Anca Melinte

Cavoul Roman, afectat de mucegai și mușchi. Este nevoie de lucrări urgente de conservare
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Scos la lumină de sub placa de beton și munții de gunoaie sub care a stat ignorat zeci de ani, Cavoul Roman a ajuns să fie mâncat de mucegai și acoperit de mușchi! Monumentul are nevoie urgentă de lucrări de conservare, executate sub supravegherea specialiștilor.

Situat pe strada Oţelarilor, între blocurile D14-D16, Cavoul Roman - sit arheologic înscris pe Lista Monumentelor Istorice gălățene - a beneficiat, în primăvara anului 2018, de cercetări arheologice preventive, finanțate de Primărie. Un mic tezaur format din fragmente de foiţă de aur şi almandine şlefuite (pietre semipreţioase din categoria granatelor) a reprezentat cea mai spectaculoasă descoperire arheologică de la Cavoul Roman. Potrivit arheologilor, situl este unicat: cel mai timpuriu monument de acest fel descoperit în lumea romană din zona aceasta, mormânt care a aparţinut, cel mai probabil, unui comandant militar din perioada de maximă dezvoltare a zonei Barboşiului.

Din 2018 încoace, monumentul așteaptă să fie pus în valoare, iar autoritățile caută surse de finanțare pentru o asemenea investiție. De atunci și până acum, Cavoul Roman ar fi avut nevoie de lucrări de conservare, pe care chiar arheologii le-au propus în Raportul de cercetare arheologică preventivă: realizarea unui dren cu un bazin de captare a apei pluviale, achiziționarea unor aparate pentru controlul umidității în vederea conservării optime a tencuielii păstrate in situ.

Din păcate, umezeala din cortul sub care a fost adăpostit Cavoul Roman și ineficiența dezumidificatorului pus de Primărie au avut consecințe negative asupra sitului arheologic. Și nu o spunem noi, ci specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Galați, care ne-au furnizat, la solicitarea noastră, concluziile ultimului control efectuat la Cavoul Roman.

Umezeala a făcut ravagii

În august anul acesta, a avut loc cel mai recent control al Direcției Județene pentru Cultură Galați la Cavoul Roman. Însoțiți de un arheolog specialist de la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", reprezentanții Direcției pentru Cultură au verificat starea de conservare a monumentului și au constatat: un grad crescut de umiditate, existența mucegaiului atât pe pietrele și tencuiala monumentului, cât și pe pământul din interiorul și din exteriorul acestuia, prezența vegetației - în speță, mici tulpini de copac crescute în jurul cavoului, iarbă și mușchi, dar și existența dezumidificatorului, care în mod evident nu face față în acel spațiu.

"Pictura de pe tencuială nu mai este vizibilă din cauza apariției mucegaiului și a mușchiului", se arată în procesul-verbal încheiat în urma controlului, document care a ajuns la Primărie.

Reamintind măsurile de conservare primară propuse de arheologi, Direcția pentru Cultură a solicitat municipalității luarea de urgență a următoarelor măsuri: "igienizarea spațiului în prezența specialiștilor; acoperirea provizorie sub supravegherea specialiștilor cu folie geotextilă și cu pământ galben a cavoului (20 cm deasupra nivelului superior al zidurilor), dar cu menținerea cortului pe amplasamentul actual".

Achiziție lansată de Primărie

Primăria Galați a lansat, în această lună, o achiziție care vizează executarea unor lucrări de conservare pentru obiectivul "Cavoul Roman". Valoarea estimată a contractului este de 64.122 de lei fără TVA, criteriul de atribuire este "prețul cel mai scăzut", iar ofertele sunt așteptate până pe 27 septembrie 2021.

Deoarece caietul de sarcini al achiziției publice nu specifică lucrările care ar urma să fie executate, am cerut Primăriei aceste date. "Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că ne dorim să punem în valoare acest obiectiv, odată cu identificarea surselor de finanțare și avem în vedere accesarea de fonduri europene. Până atunci, un aspect important îl reprezintă conservarea acestui obiectiv. Astfel, pentru «Cavoul Roman», principalele lucrări de conservare presupun: o rigolă pe cele patru laturi ale săpăturii existente (pe exterior); başă care va colecta apele pluviale; pompă submersibilă pentru evacuarea apelor din bașa de beton; un dezumidificator montat în cortul existent. Pentru protejarea și conservarea monumentului se propune: acoperirea întregii suprafețe a mormântului (sub supravegherea specialiștilor) cu membrană geotextilă. Cortul de protecție se va menține. Terenul se va igieniza și se va elimina in situ toată vegetația. Lucrările se vor executa sub supravegherea specialiștilor în cultură", ne-a transmis Primăria.

Rămâne de văzut când vor fi executate aceste lucrări și cât de eficiente vor fi.

 

Citit 3350 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 00:34

7 comentarii

 • postat de Nelu
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 15:34
  89.137.224.***
  PSD, PSD și iar PSD.
  Pai nu, acolo e de cheltuit bani, din care nu se prea poate fura.
  3
  10
  Raportează
 • postat de doar sila
  Vineri, 24 Septembrie 2021 21:19
  89.39.81.***
  acei oameni au lasat urme in istorie. astia ce zic ca-i un rahat acolo nu vor lasa in urma lor decit vorbe goale......si proaste. cine nu-si pretuieste istoria neamului e un om fara identitate, un nimic.
  2
  16
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Vineri, 24 Septembrie 2021 18:01
  78.96.81.***
  bei fratilor....stau si ma intreb....cum mama naibii sau ce mama naibii au gandit Romanii aia acu 2000 si ceva de ani sa produca ei un cavou hat....undeva aiurea in vant?.Pai,pe langa cavoul cu pricina nu trebuia sa mai fie si alte morminte?! Cavoul roman nu era si el inclus intr-o comunitate ceva?! Nu era si el intr-un cimitir,ceva?! A fost asa,primul si singurul cavou sau mormant situat deasupra Dunarii in zona?! Nu se poate!....bai baietii de la Muzeu...io zic sa mai sapati,demolati,descoperiti tot cimitirul Roman bai nene....taiati gazele,apa,tramvaiul....decopertati totul in jur....poate asa scapa si Ecosal de adunarea gunoaielor......noroc mare la Cavou ca e imprejmuit cu gard si nu se vede....cine si ce arunca....de gunoi menajer zic....
  12
  3
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Vineri, 24 Septembrie 2021 11:51
  185.246.208.***
  Pana sa ne umezim toti de emotie sa analizam un pic daca niste margele si cateva pietre merita conservate cu atata amar de bani. In afara de castrul de la Barbosi (similar ca alte zeci din tara) in orasul Galati nu exista locuri care sa merite atentie istorica. Daca vor sa isi justifice existenta sinecuristii de la muzeul de istorie sa o ia la pas prin judet la descoperit chestii interesante. Nu e la fel ca un santier inventat la doi pasi de casa unde poti sa scormonesti ani buni aiurea pana dai de coprolite de dinozaur dar na, adevarata meserie de arheolog/istoric/muzeograf implica truda. Dar daca merge sa luam salariu pe povesti despre orasul de la poalele batranului fluviu sa mai punem o placuta de cladire istorica monument cultural dacic pe cate vreo casa de o suta de ani si sa asteptam pensia.
  20
  20
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Vineri, 24 Septembrie 2021 11:14
  77.111.247.***
  Daca vreti sa intelegeti mai bine cine este vinovat pentru situatia dezastruoasa a acestei lucrari duceti-va sa vedeti in ce hal arata si lucrarea de la Poarta Turcească.
  4
  32
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Vineri, 24 Septembrie 2021 10:16
  62.231.94.***
  Nu statea el bine conservat acolo cum era? Doar o minte fara viziune catre viitor ,specifica clasei politice actuale, a luat decizia rascolirii sitului. Au crezut ca gasesc mari comori si gata ,ce o fi dupa.... Acum nici comoara si vai de ele ziduri. Alti bani cheltuiti si rezultate 0.
  9
  28
  Raportează
 • postat de Nicu
  Vineri, 24 Septembrie 2021 08:57
  5.13.145.***
  Ce fel de specialisti arheologi au fost cei care au cercetat si decis ce solutii tehnice trebuiesc folosite pentru conservarea vestigiilor istorice ? Unii au mutat castele si alte cladiri din Europa in America si noi nu suntem in stare sa gasim un loc adecvat unde sa fie mutate vestigiile istorice ? Poate in curtea muzeului de istorie ? Sau intr-un alt loc unde sa fie restaurat si privit de cine doreste.
  23
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.