Vânzarea unei clădiri a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Preţul prea mic l-a surprins şi pe primar
Foto: Anca Melinte

Vânzarea unei clădiri a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Preţul prea mic l-a surprins şi pe primar
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Un proiect de hotărâre privind vânzarea prin atribuire directă, cu preţul de numai 5.966 de euro fără TVA, a construcției situate pe strada Brăilei nr. 18A, a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Până şi primarul Ionuţ Pucheanu, iniţiatorul acestui proiect, a părut surprins de preţul extrem de scăzut, stabilit de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei. Motiv pentru care a retras proiectul de pe ordinea de zi. Pentru a afla cât costă cu adevărat construcţia, Primăria a lansat o achiziţie publică pentru servicii de evaluare a acestui spaţiu cu altă destinaţie. Pentru a risipi suspiciunile privind un tun imobiliar, cea mai transparentă soluţie ar fi vânzarea la licitaţie.

Până pe 14 decembrie 2021, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele în cadrul achiziţiei publice lansate pentru "Servicii de evaluare a unui spațiu cu altă destinație situat în Municipiul Galați". Valoarea estimată a contractului este de 440 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". În caietul de sarcini se arată că spaţiul supus evaluării/ reevaluării se află pe strada Brăilei nr. 18A şi are o suprafaţă construită la sol de 33 mp. A fost construit în anul 1920, din zidărie portantă din cărămidă, este acoperit cu şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă şi nu deţine certificat de performanţă energetică.
În condiţiile în care are propriul serviciu public care se ocupă de evaluări ale imobilelor din proprietatea oraşului, Geotopocad - Expert, iată că municipalitatea apelează la un evaluator extern. Şi face asta pentru că preţul stabilit de serviciul Primăriei pentru vânzarea acestui imobil a stârnit suspiciuni în Consiliul Local.

Retras de pe ordinea de zi

"Consider că preţul de vânzare este foarte scăzut: 6.000 de euro pentru un spaţiu cu un vad comercial intens", a spus consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi, în plenul şedinţei Consiliului Local, atunci când a fost supus dezbaterii proiectul de hotărâre privind vânzarea unui imobil - construcție, proprietatea privată a Municipiului Galați, situat pe strada Brăilei nr. 18A.
Deşi era iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ionuţ Pucheanu a cerut explicaţii, încercând să identifice construcţia. "Este un spaţiu comercial nefuncţional, se află într-un stadiu oarecum avansat de degradare. Aici s-a avut în vedere dreptul revoluţionarului, care, pe legea specială are prioritate de a cumpăra spaţii comerciale prin atribuire directă cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi, condiţie care este îndeplinită. Există un raport de evaluare şi atât a ieşit! Atunci când se stabileşte preţul, răspunderea aparţine evaluatorului", a declarat directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu, Ionel Burtea.
După o căutare pe Google, primarul şi-a anunţat decizia: "Este un spaţiu comercial exact în centru! Cu siguranţă nu costă doar 6.000 de euro! Cu tot respectul, permiteţi-mi să retrag acest proiect de pe ordinea de zi!". În urma deciziei, proiectul nu a mai fost supus la vot.

Ce prevedea proiectul

Proiectul prevedea vânzarea prin atribuire directă a construcției de 33 mp, la prețul de 5.966 euro fără TVA, respectiv suma de 180,78 euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de Banca Naţională a României, la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. După achiziţionarea construcţiei proprietarul ar fi urmat să încheie contract de închiriere teren, având în vedere că terenul aferent construcţiei, în suprafaţă de 90 mp, este proprietatea privată a municipiului Galaţi şi nu face obiectul vânzării.
În raportul de evaluare semnat de Geotopocad-Expert, se arată că "inspecţia şi verificarea construcţiei s-a efectuat doar la exterior, în interior accesul nefiind permis".
Conform raportului de specialitate, solicitarea de cumpărare fusese făcută în iunie anul acesta de chiriaşul spaţiului, motivând că este "beneficiar recunoscut al dispoziţiilor Legii 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977". Acestea prevăd "cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial ori de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp".
Potrivit documentelor, chiriaşul a solicitat cumpărarea întregului imobil: construcţie de 33 mp şi teren intravilan aferent de 90 mp. "Pentru construcţie deţine contract de închiriere din 31 mai 2021. În scopul vânzării prin atribuire directă a fost solicitat un certificat de urbanism pentru activităţi notariale", se arată în documente.
Contractul de chirie, valabil până la 1 iunie 2022, stipulează că plăteşte o chirie de 19,60 lei/mp pe lună, adică 648,80 de lei pe lună.

Cum scăpăm de suspiciuni

Misiunea evaluatorului pe care îl caută Primăria Galaţi va fi de a stabili preţul corect al vânzării unui spaţiu aflat în centrul oraşului, în plin vad comercial. Chiar dacă spaţiul zace nefolosit de ani buni şi pare degradat, vânzarea ar putea aduce venituri importante bugetului local. Asta dacă luăm în calcul faptul că, potrivit datelor noastre, pentru spaţiul unde a funcţionat covrigăria de lângă fostul sediu al Colegiului "Cuza" s-a plătit o chirie de 1.600 de euro pe lună. Pentru a risipi toate suspiciunile existente, credem că vânzarea la licitaţie publică a acestui spaţiu ar putea fi soluţia.
Ar mai fi de spus că şi la şedinţa precedentă a Consiliului Local, un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren situat în staţia de autobuz din Ţiglina II, pe strada Brăilei nr. 140, la preţul de 197 euro/mp fără TVA, a fost retras de pe ordinea de zi, după ce consilierul local USR PLUS Daniel Zinica a ridicat obiecţiuni asupra preţului mic.


Citit 16220 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Decembrie 2021 00:07

6 comentarii

 • postat de D.C. Oare
  Sâmbătă, 11 Decembrie 2021 09:46
  89.137.30.***
  .Pentru Cosmin: dupa ce cladirea va avea proprietar, eu inclin sa cred ca peste ceva timp se va face un nou studiu de fezabilitate pentru a amenaja ceva, nu are importanta ce, (parc, sens giratoriu, fantana arteziana) care va recomanda daramarea respectivei cladiri atunci primaria va trebui sa faca expropriere respectiv sa acorde o despagubire substantiala.
  Apropos: cladirea este "proprietatea privată a Municipiului Galați", Serviciul Public Geotopocad-Expert este serviciu public al Primariei, de ce nu a avut acces si in interiorul cladirii?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Joi, 09 Decembrie 2021 20:45
  77.111.247.***
  In studiul de fezabilitate proiect 1014/19/2015 ”Modernizare str. Traian intre str. Tecuci si str. Brailei”, comandat de fostul primar Marius Stan, era prevazuta desfiintarea semaforizarii actuale si amenajarea unui sens giratoriu, cu pastila, exact in intersectia dintre aceasta chichineata si Potcoava de Aur.

  Ca urmare, pentru crearea spatiului necesar, acest proiect preconiza folosirea spatiului verde actual, plus unele demolari suplimentare pe coltul in cauza, în primul rand chichineata cu pricina.

  Dar, asta e la noi, ce face stanga nu stie dreapta...
  0
  13
  Raportează
 • postat de codo
  Joi, 09 Decembrie 2021 12:16
  178.249.193.***
  Revelator pentru buzunarele sparte ale majoritatii administratiilor publice. Incepand de la aberatia de recunostinta pentru eroii revolutiei care iata trebuie sa dea roade si afaceri bune si dupa 30 de ani urmasilor si urmasilor lor. Apropo, s-au luptat strasnic la Galati marii revolutionari? Apoi despre incompetentii care roiesc in acceasi administratie: daca are serviciu de evaluare unde deja plateste salarii, de ce primaria mai scoate un anunt de licitatie? ah, probabil aia din intern nu stiu sa presteze decat solitaire. Mersi usr ca ai deschis gura sa arati aberatia.
  12
  30
  Raportează
 • postat de Eleonora
  Joi, 09 Decembrie 2021 09:26
  5.13.205.***
  E vorba numai de clădire sau și de spațiul viran de lângă, spațiu ce a rămas dezordonat...și pe care s-ar putea amenaja un mic parc: spațiu verde, copaci, alei pavate cu dale, gard viu împrejmuind parcul(ba chiar și o minimalistă fântână arteziană tip pahar șampanie cu picior(precum cea din curtea Apă Canal dacă nu mă înșel).
  Asta ca o idee, pentru primărie...dacă are urechi să audă și ochi ca să vadă.
  Poate transmiteți sugestia primăriei.
  19
  18
  Raportează
 • postat de sergiu
  Joi, 09 Decembrie 2021 08:42
  86.34.187.***
  Mai bine il demoleaza , niveleaza terenul , ii ajuta si pe amaratii de alaturi cu un var pe cladirea aia de alaturi si amenajeaza un parc pe terenul viran din fata .
  22
  21
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 09 Decembrie 2021 08:15
  84.243.108.***
  Pai si daca evaluatorul estimeaza pe ,,raspunderea lui'' ca Primaria noua valoareaza 2 lei noi o vindem pe 2 lei aducand astfel prejudiciul celor peste 200.000 de galateni? Bun evaluator! N-am vazut nici unul in puscarie dar dupa ce ma lasa fara patrimoniu nu ma va ajuta prea mult.
  0
  52
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.