Vânzarea unei clădiri a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Preţul prea mic l-a surprins şi pe primar
Foto: Anca Melinte

Vânzarea unei clădiri a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Preţul prea mic l-a surprins şi pe primar
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Un proiect de hotărâre privind vânzarea prin atribuire directă, cu preţul de numai 5.966 de euro fără TVA, a construcției situate pe strada Brăilei nr. 18A, a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Până şi primarul Ionuţ Pucheanu, iniţiatorul acestui proiect, a părut surprins de preţul extrem de scăzut, stabilit de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei. Motiv pentru care a retras proiectul de pe ordinea de zi. Pentru a afla cât costă cu adevărat construcţia, Primăria a lansat o achiziţie publică pentru servicii de evaluare a acestui spaţiu cu altă destinaţie. Pentru a risipi suspiciunile privind un tun imobiliar, cea mai transparentă soluţie ar fi vânzarea la licitaţie.

Până pe 14 decembrie 2021, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele în cadrul achiziţiei publice lansate pentru "Servicii de evaluare a unui spațiu cu altă destinație situat în Municipiul Galați". Valoarea estimată a contractului este de 440 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". În caietul de sarcini se arată că spaţiul supus evaluării/ reevaluării se află pe strada Brăilei nr. 18A şi are o suprafaţă construită la sol de 33 mp. A fost construit în anul 1920, din zidărie portantă din cărămidă, este acoperit cu şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă şi nu deţine certificat de performanţă energetică.

În condiţiile în care are propriul serviciu public care se ocupă de evaluări ale imobilelor din proprietatea oraşului, Geotopocad - Expert, iată că municipalitatea apelează la un evaluator extern. Şi face asta pentru că preţul stabilit de serviciul Primăriei pentru vânzarea acestui imobil a stârnit suspiciuni în Consiliul Local.

Retras de pe ordinea de zi

"Consider că preţul de vânzare este foarte scăzut: 6.000 de euro pentru un spaţiu cu un vad comercial intens", a spus consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi, în plenul şedinţei Consiliului Local, atunci când a fost supus dezbaterii proiectul de hotărâre privind vânzarea unui imobil - construcție, proprietatea privată a Municipiului Galați, situat pe strada Brăilei nr. 18A.

Deşi era iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ionuţ Pucheanu a cerut explicaţii, încercând să identifice construcţia. "Este un spaţiu comercial nefuncţional, se află într-un stadiu oarecum avansat de degradare. Aici s-a avut în vedere dreptul revoluţionarului, care, pe legea specială are prioritate de a cumpăra spaţii comerciale prin atribuire directă cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi, condiţie care este îndeplinită. Există un raport de evaluare şi atât a ieşit! Atunci când se stabileşte preţul, răspunderea aparţine evaluatorului", a declarat directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu, Ionel Burtea.

După o căutare pe Google, primarul şi-a anunţat decizia: "Este un spaţiu comercial exact în centru! Cu siguranţă nu costă doar 6.000 de euro! Cu tot respectul, permiteţi-mi să retrag acest proiect de pe ordinea de zi!". În urma deciziei, proiectul nu a mai fost supus la vot.

Ce prevedea proiectul

Proiectul prevedea vânzarea prin atribuire directă a construcției de 33 mp, la prețul de 5.966 euro fără TVA, respectiv suma de 180,78 euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de Banca Naţională a României, la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. După achiziţionarea construcţiei proprietarul ar fi urmat să încheie contract de închiriere teren, având în vedere că terenul aferent construcţiei, în suprafaţă de 90 mp, este proprietatea privată a municipiului Galaţi şi nu face obiectul vânzării.

În raportul de evaluare semnat de Geotopocad-Expert, se arată că "inspecţia şi verificarea construcţiei s-a efectuat doar la exterior, în interior accesul nefiind permis".

Conform raportului de specialitate, solicitarea de cumpărare fusese făcută în iunie anul acesta de chiriaşul spaţiului, motivând că este "beneficiar recunoscut al dispoziţiilor Legii 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977". Acestea prevăd "cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial ori de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp".

Potrivit documentelor, chiriaşul a solicitat cumpărarea întregului imobil: construcţie de 33 mp şi teren intravilan aferent de 90 mp. "Pentru construcţie deţine contract de închiriere din 31 mai 2021. În scopul vânzării prin atribuire directă a fost solicitat un certificat de urbanism pentru activităţi notariale", se arată în documente.

Contractul de chirie, valabil până la 1 iunie 2022, stipulează că plăteşte o chirie de 19,60 lei/mp pe lună, adică 648,80 de lei pe lună.

Cum scăpăm de suspiciuni

Misiunea evaluatorului pe care îl caută Primăria Galaţi va fi de a stabili preţul corect al vânzării unui spaţiu aflat în centrul oraşului, în plin vad comercial. Chiar dacă spaţiul zace nefolosit de ani buni şi pare degradat, vânzarea ar putea aduce venituri importante bugetului local. Asta dacă luăm în calcul faptul că, potrivit datelor noastre, pentru spaţiul unde a funcţionat covrigăria de lângă fostul sediu al Colegiului "Cuza" s-a plătit o chirie de 1.600 de euro pe lună. Pentru a risipi toate suspiciunile existente, credem că vânzarea la licitaţie publică a acestui spaţiu ar putea fi soluţia.

Ar mai fi de spus că şi la şedinţa precedentă a Consiliului Local, un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren situat în staţia de autobuz din Ţiglina II, pe strada Brăilei nr. 140, la preţul de 197 euro/mp fără TVA, a fost retras de pe ordinea de zi, după ce consilierul local USR PLUS Daniel Zinica a ridicat obiecţiuni asupra preţului mic.

Citit 16833 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Decembrie 2021 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.