Se transformă piaţeta de la Biserica Greacă. Proiect de reamenajare atribuit
Foto: Marian Calestru

Se transformă piaţeta de la Biserica Greacă. Proiect de reamenajare atribuit
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Lăsată pe nedrept pradă degradării, zona pietonală cuprinsă între Biserica Greacă şi Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" face obiectul unui proiect de reamenajare, pentru care Primăria municipiului Galaţi tocmai a atribuit un contract în valoare de 61.100 de lei fără TVA firmei Arhideskvision SRL. Misiunea proiectantului va fi de a realiza, în patru luni calendaristice de la data semnării contractului, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul "Reamenajare piațetă Biserica Greacă".

"Urmează, într-un viitor foarte apropiat, sperăm în vara anului viitor, refacerea întregii esplanade de la Biserica Greacă. Acolo unde cred că ar fi cel mai bine să evocăm personalităţile elene care şi-au pus amprenta asupra existenţei şi dezvoltării oraşului nostru. Şi cred că întreaga comunitate ne poate da un ajutor pentru a alege acele personalităţi", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, vineri seară, la evenimentul găzduit de Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia". Este vorba despre expoziţia itinerantă "Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre", care marchează bicentenarul revoluţiei de eliberare elene, Eteria, eveniment la care, aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", au fost prezenţi Excelenţa Sa Sofia Grammata, ambasadorul Republicii Elene la București, prof. univ. dr. Dragoș Gabriel Zisopol, deputat în Parlamentul României și președinte al Uniunii Elene din România, dar şi alţi reprezentanţi de frunte ai etniei.

Declaraţiile primarului sunt confirmate de faptul că Primăria Galaţi a atribuit, luna trecută, un contract de prestări servicii de proiectare pentru obiectivul "Reamenajare piațetă Biserica Greacă" - faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii. Achiziţia publică s-a derulat pe portalul Primăriei, a pornit de la o valoare estimată de 125.000 de lei fără TVA şi a fost câştigată de Arhideskvision SRL, cu o ofertă de 61.100 de lei fără TVA.

Ce vrea Primăria

Conform caietului de sarcini, proiectantul va trebui să realizeze un concept de reamenajare pentru terenul în suprafaţă de aproximativ 6.500 mp, amplasat în zona centrală, care include şi părculeţul aferent bisericii. Se cer: refacerea aleilor pietonale, reabilitarea fântânii arteziene, înlocuirea mobilierului urban şi a coşurilor de gunoi, refacerea gradenelor, o reţea de iluminat pietonal şi decorativ şi înlocuirea reţelei de apă. Fireşte, în armonie cu modul în care au fost realizate modernizarea Parcului "Mihai Eminescu" şi a primului segment din strada Domnească.

De ce abia acum

Motivul pentru care abia acum se fac planurile pentru a aduce la lumină o zonă degradată şi lăsată de izbelişte ani întregi este acela că arealul nu a aparţinut municipalităţii, ci Consiliului Judeţean Galaţi. Pentru că nu putea angaja fonduri publice pentru imobile care nu-i aparţin, aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", Consiliul Local a solicitat, în februarie anul acesta, Consiliului Județean transmiterea "Pieței Muzeului" în domeniul public al municipiului Galați, precum și declararea acesteia ca fiind bun de interes public local. Conform documentelor, ansamblul arhitectonic al cărui autor este arhitectul Radu Drişcu cuprinde: Fântâna cu coloane, Pergola evantai, Pergola scară şi Grădina în trepte, realizate pe un teren intravilan de 3.459 mp.

Rămâne de văzut când şi mai ales cum vor fi repuse în valoare toate acestea.

Citit 5333 ori Ultima modificare Joi, 16 Decembrie 2021 08:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.