Ce investiţii trebuie să finalizeze Primăria în 2022. Calendarul din documentele oficiale

Ce investiţii trebuie să finalizeze Primăria în 2022. Calendarul din documentele oficiale
Foto exterior: Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

În primul rând, Primăria ar trebui să încheie lucrările pe care nu le-a terminat în 2021, deşi unele dintre ele ar fi trebuit finalizate în 2020, ar spune gălăţenii care s-au săturat de şantiere deschise şi neprotejate, de praf, de noroi şi de mizerie! La cererea noastră, întemeiată pe liberul acces la informaţiile de interes public, administraţia locală ne-a furnizat lista obiectivelor care, în documentele din decembrie 2021, aveau termen estimat de finalizare anul acesta.

O lucrare finalizată, un şantier în minus, cel puţin acestea ar fi aşteptările gălăţenilor. Numai că, adesea, şantierele se prelungesc interminabil şi pentru că apar "surprize" ce trebuie remediate. Pentru a fi corect informaţi, la finele anului trecut, am solicitat administraţiei locale lista tuturor lucrărilor şi proiectelor care au termen de finalizare în anul 2022. Optimistă din cale-afară - ca să spunem altfel - Primăria a trecut pe listă şi obiective aflate încă în licitaţie, deci care nu au deocamdată un constructor care să se fi apucat de treabă.

Deşi am cerut şi stadiul fiecărui proiect, răspunsul primit precizează doar dacă lucrările sunt sau nu în execuţie, cine e constructorul, valoarea contractului şi data estimată de finalizare. Cu precizarea că am ales doar obiectivele la care, conform Primăriei, se lucrează, iată care ar fi cele mai importante care ar trebui să se încheie anul acesta.

Restanţe

Primul obiectiv pe lista Primăriei, a cărui valoare depăşeşte 4,31 milioane de lei, este "Modernizare străzi Valea Orașului - Etapa VI". Aici, lucrările sunt în execuţie din 2018, de când asocierea Romsit Construct - Dreams Riviera s-a apucat de treabă. Noul termen estimat de finalizare este 31 octombrie 2022.

Tot un şantier cu vechime este cel de la "Stația de Epurare a Apei Uzate în cartierul Dimitrie Cantemir", unde termenul estimat de finalizare este februarie 2022. Tot februarie, dar 2021, fusese termenul comunicat de Primărie la finele anului 2020. Cert este că obiectivul sare de 2,76 milioane de lei şi aşteaptă să fie pus în funcţiune de Edas Construct şi Aqua Marine Recovery.

Primăria a pus pe listă şi amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea și bulevardul Marii Uniri - celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră, a cărui valoare a fost calculată la peste 3,44 milioane de lei. Sunt încheiate contracte cu asocierea Constructa Mecanique - Obercons Comp şi cu societatea Fami. Municipalitatea a trecut ca termen estimat de finalizare 31 decembrie 2022, dar totul depinde de Hotărârea de Guvern prin care ni se va da (din nou) terenul pe care drumul ar trebui să îl străbată.

Modernizări

Amenajarea străzii Brăilei între Roșiori și Potcoava de Aur ar trebui să se încheie în martie 2022, însă Primăria ia în calcul o posibilă prelungire a şantierului, din cauza condiţiilor meteo. Obiectivul, a cărui valoare depăşeşte 12,6 milioane de lei, este pus în operă de asocierea Lemacons - Tancrad, după un proiect realizat de SC BTFarch Ro Company SRL.

Tot în martie ar trebui să fie gata şi lucrarea de "Reabilitare strada Ioan Nenițescu", în valoare de peste 2,43 milioane de lei, executată de asocierea Citadina 98 - ATU Consulting.

Deşi nu e chiar o modernizare, reparaţia capitală a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Secția 3 Poliție, din blocul G1, Micro 19, ar trebui să se încheie în curând, la finele lunii ianuarie. Conform Primăriei, valoarea lucrărilor executate de Ecoloptim - Arhidesign GS depăşeşte 1,33 milioane de lei.

Infrastructură cu bani europeni

Proiectul major de "Modernizare linii tramvai și carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, George Coșbuc - tronson Henri Coandă - Alexandru Măcelaru" a ajuns să depăşească 106,53 milioane de lei în scriptele Primăriei. Lucrările sunt executate de asocierea Lemacons - Tancrad - Mari-Vila Com - ADD Global Design SRL şi au ca termen estimat de finalizare 31 iulie 2022. Eu zic să nu fim aşa de optimişti, pentru că municipalitatea a precizat deja că ia în calcul o posibilă prelungire a şantierului, justificată de complexitatea lucrărilor. Mai amintim şi că, într-un articol de la finele anului trecut, scriam că "noul termen de finalizare a lucrărilor este 30 septembrie 2022", conform răspunsului administraţiei locale.

Ca într-un banc, ambele răspunsuri sunt corecte: 31 iulie este data care în prezent figurează în scriptele Primăriei şi care poate fi modificată conform procedurilor, iar 30 septembrie 2022 este data ceva mai realistă a autorităţilor.

Rămâne de văzut care dintre ele se va adeveri! Cel mai probabil, niciuna...

Primăria a mai trecut în listă, cu o valoare de numai 345.620 de lei şi termen de finalizare în luna iulie 2022, obiectivul "Extindere și modernizare drum centură varianta ocolitoare - deviere utilități". Lucrările sunt executate de asocierea Gendav - RBX Electric Led SRL - Alitec Solution - SGM Contractor - Genymar 2008. Trebuie spus că grosul contractului, a cărui valoare totală depăşeşte 15,15 milioane de lei, este finanţat de la bugetul local, fiind vorba despre lucrări neeligibile pe fonduri europene.

Investiţii europene în şcoli

Primăria ne-a transmis o lungă listă de investiţii cu finanţare europeană de care beneficiază unităţile de învăţământ. Din păcate, respectarea calendarului de finalizare a lucrărilor, anunţat iniţial de autorităţi, s-a dovedit, adesea, o provocare de nedepăşit. Iată şi noile termene de finalizare.

Conform listei, acum, în luna ianuarie 2022, ar trebui să se încheie modernizarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale "Mihail Sadoveanu" Nr. 11, obiectiv în valoare de peste 13,69 milioane de lei. Iată cine sunt constructorii şi furnizorii acestei investiţii: SC Concivia, SC Dascon, SC EL Marp Company, SC Vision Group Consulting-Management, SC Gealin. Dar Primăria ne-a transmis că este posibilă o prelungire, din cauza condiţiilor meteo de iarnă.

În luna aprilie, ar trebui încheiate lucrările de anvelopare la Liceul Teoretic "Dunărea", investiţie de peste 1,91 milioane de lei, realizată de Moviland Met - Proiect - Consumcoop Galaţi.

La sfârşitul lunii iunie, sunt programate să se încheie lucrările de anvelopare la Școala Gimnazială Nr. 17, executate de firma Stiloterm, investiţie de 2,16 milioane de lei.

Reabilitarea Colegiului Tehnic "Traian Vuia" - Corp Școală Galați, obiectiv a cărui valoare depăşeşte 8,19 milioane de lei, are ca termen estimat de finalizare 31 iulie 2022. Tot ce ştim, însă, este că lucrările sunt executate de asocierea Dreams Riviera - Romsit Construct - Submit.

În toamnă, la sfârşitul lunii septembrie 2022, Primăria susţine că s-ar termina un alt obiectiv cu finanţare europeană, "Modernizare și reabilitare Școala Gimnazială "Grigorie Teologul"". Valoarea investiţiei depăşeşte 4,86 milioane de lei şi este pusă în practică de Dreams Riviera - Evalon Trust - Romsit Construct - Rovis Lider.

Sănătate

Dintre investiţiile cu fonduri europene, aflate în acest moment în execuţie la spitalele municipalităţii, două au termen de finalizare anul acesta. Este vorba despre reabilitarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galați, în valoare de peste 16,56 milioane de lei. Pentru lucrările executate de Rovis Lider - Arhideskvision - RBX Electric Flash Led, termenul de finalizare este aprilie 2022.

Pe listă se regăseşte şi reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Compartimentului Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" Galați, în valoare de peste 11,1 milioane de lei, unde lucrările sunt executate de Rovis Lider - Proiect Antrepriza Moviland Met - Work Consult. Termenul estimat de finalizare este 30 mai 2022.

Patrimoniu, regenerare şi recreere, pe bani europeni

La finele lunii iulie, Primăria ar putea să inaugureze primul obiectiv din patrimoniul istoric al oraşului. Este vorba despre salvarea şi punerea în valoare a imobilului din strada Domnească nr. 58, investiţie de peste 9,94 milioane de lei. Lucrările sunt executate de SC Rovis Lider, iar pentru dotările necesare - IT şi mobilier - sunt încheiate contracte cu firmele Union Co şi Horace Media.

Prima etapă de regenerare urbană a zonei Uzinei de Apă nr. 1, adică transformarea epavei industriale într-un parc de aventură, ar trebui să se încheie tot la finele lunii iulie 2022. Obiectivul are o valoare de peste 19,33 milioane de lei şi este realizat de asocierea Ischia - Garden Center - Obercons Comp - Submit - Moviland Met - Consumcoop Galaţi - Inaco Legal - Frangomy Solutions. Primăria ne-a transmis că ia în calcul o prelungire a calendarului, justificată de complexitatea lucrărilor.

La finele anului ar trebui să fie gata Centrul de Recreere pentru Persoane Vârstnice "Tinerețe fără bătrânețe", a cărui valoare depăşeşte 16,1 milioane de lei. Constructori şi furnizori sunt: Concivia, Element Design, Ziromet, Proficons Project.

Blocuri anvelopate

La finele lunii martie vine "sorocul" pentru două proiecte de creşterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Vorbim despre CD1, CD2, CD3, CD4, aferente Asociației de proprietari 113, obiectiv în valoare de peste 8,12 milioane de lei, executat de Lemacons, şi despre blocurile E7, E8, C21 şi C22 de pe strada Regiment 11 Siret, obiectiv de 8,76 milioane de lei, de care se ocupă Davide Construct.

În valoare de peste 3,66 milioane de lei, lucrările de creștere a performanţei energetice la blocul A5, scara 6, de pe strada Brăilei, blocul D, de pe strada Domnească, şi blocul SD9C, de pe strada Siderurgiștilor, au termen de finalizare pe 31 iulie 2022. Dacă va fi sau nu aşa, ştie doar constructorul - Consumcoop Galaţi.

30 noiembrie 2022 este data de finalizare a lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocurilor G2 şi G3, de pe strada Constructorilor, şi C6C, de pe strada G-ral Dragalina, investiţie în valoare de peste 5,98 milioane de lei, executată de asocierea Consumcoop Galati - Submit.

Să fie lumină!

Cea de-a doua etapă a proiectului de "Extindere iluminat public în municipiul Galați", obiectiv evaluat la peste 3,34 milioane de lei, pus în operă de SC Trans PEC SA, ar trebui să se încheie la finele lunii iunie 2022. Nu mai puţin adevărat este că, potrivit unui răspuns anterior al Primăriei, termenul de finalizare a fost 31 august 2021.

La sfârşitul lunii iunie anul acesta ar trebui să se încheie şi lucrările de 1,87 milioane de lei de alimentare cu energie electrică a Spitalului "Buna Vestire", executate de El Marp Company - RBX Electric Flash Led.

Pe 30 aprilie 2022, este estimat termenul de finalizare pentru amplasarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in în municipiul Galaţi, la care lucrează Telekom Romania Communications. Investiţia trece de 3,33 milioane de lei şi este finanţată din Fondul pentru Mediu.

Subliniem că termenele de finalizare a investiţiilor pe care Primăria Galaţi ni le-a transmis la cererea noastră sunt unele estimative. Evident că autorităţile îşi doresc ca ele să fie respectate, dar nu întotdeauna depinde doar de municipalitate. Să nu uităm că suntem în pandemie, că derularea lucrărilor sau furnizarea materialelor necesare poate fi afectată de eventuale îmbolnăviri sau restricţii. De asemenea, nu trebuie neglijate nici "surprizele" care pot apărea pe un şantier în derulare, dar şi faptul că iarna, care deocamdată s-a dovedit a fi prielnică lucrărilor, îşi poate dezlănţui forţele.

Citit 5449 ori Ultima modificare Marți, 18 Ianuarie 2022 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.