Una dintre clădirile simbol ale Galaţiului, cu o soartă încă incertă

Una dintre clădirile simbol ale Galaţiului, cu o soartă încă incertă
Grand Hotel se deteriorează văzând cu ochii. Foto 1 - fotografie de arhivă, din 2017, pe când clădirea încă adăpostea Primăria Municipiului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Grand Hotel este o construcţie de la începutul secolului al XX-lea, fiind ridicată la iniţiativa marelui proprietar Elie (Ilie) Climi (Climis) şi făcând parte din grupul de 18 hoteluri construite în epocă la Galaţi, odată cu noul impuls al vieţii comerciale în (pe atunci) vestitul port de la Dunăre.

Grand Hotel este o clădire în stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce. Ca elemente de arhitectură se remarcă două bovindouri, dispuse simetric faţă de intrarea principală şi bogat decorate, încadrate cu ornamente verticale cu motive geometrice şi florale, şi puse în valoare la nivelul streșinii prin frontoane decorative semicirculare.

Intrarea principală este accentuată de prezenţa celor două balcoane de onoare, dispuse la nivelul celor două etaje, încadrate cu coloane decorative identice cu cele de la bovindouri. Se remarcă, de asemenea, decoraţiile ancadramentelor ferestrelor de la cele două etaje şi ale cornişei. Faţadele nord şi sud prezintă decoraţii realizate după modelele elaborate de arhitecţii locali, care caută să asigure o legătură între faţada principală şi cea secundară, orientată spre strada Logofăt Tăutu.

După Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost sediu al administraţiei Partidului Comunist, iar după anul 1990 a devenit sediul Primăriei Municipiului Galaţi. Primul proprietar al imobilului din strada Domnească, Elie (Ilie) Climi (Climis), apare într-un dosar de arhivă drept candidat pe Lista provizorie de persoane din judeţul Covurlui eligibile la Senat pe perioada de la 1 mai 1911 până la 31 aprilie 1912; în dreptul meseriei apare proprietar, domiciliat în strada Domnească, cu un venit de 44.000 de lei.

La data de 28 februarie 1911, Elie Climi înainta o cerere către Serviciul Technic al Comunei Galaţi, din care reieşea că are domiciliul în strada Domnească, quart. II, circumscripţia I, unde doreşte să ridice un imobil cu trei etaje şi subsol la faţă, mai puţin un etaj. Suprafaţa propusă a imobilului era de 634,49 m². Autorizaţia de construcţie avea să fie eliberată la 1 martie 1911.

La 14 martie 1912 Ilie D. Climi înainta o nouă cerere către Serviciul Technic al Comunei Galaţi, unde apare cu domiciliul în strada Domnească, desp. II, aici dorind să realizeze un adaos de construcţie la parter, în interiorul curţii, pentru maşinile de iluminat electric ale corpului principal. Doi ani mai târziu, mai precis la data de 9 iunie 1914, Elie Climis, domiciliat în strada Log. Tăutu, numărul 15, colţ cu strada Justiţiei, desp. II, înainta o cerere către Serviciul Technic al Comunei Galaţi, dorind a construi la adresa menţionată o dependinţă (atenansă) imobilului său, arhitect fiind G. Loiso. La următoarele file din acelaşi dosar apare şi adresa strada Domnească, numărul 70, colţ cu strada Justiţiei. La 3/16 iulie 1917 I. Climis proprietar al imobilului din strada Domnească, numărul 55 (Grand Hotel) autoriza pe Louise Cupcic să construiască o baracă pentru fotografiat. În anuarul din anul 1927 dedicat Municipiului Galaţi, printre localurile de prim rang apare şi Restaurantul „Grand“, strada Domnească.

Astăzi regăsim clădirea pe lista monumentelor istorice din anul 2004, din judeţul Galaţi, la poziţia 113, cod GL-II-m-B-03012, sub numele de Grand Hotel, strada Domnească numărul 38 (1911-1912).

Din păcate, cu excepţia unei scurte perioade din 2020, în care a servit drept sediu comun de campanie electorală pentru PNL şi USR PLUS, fiind închiriată în totalitate, clădirea a stat mai mult goală din a doua jumătate a anului 2017, când a fost dat în folosinţă actualul sediu al Primăriei Galaţi, imobilul fiind scos la vânzare, după cum scriam în decembrie 2021.

(Va urma)

Surse text: arhivă "Viaţa liberă"galatiidealtadata.volte.ro

Citit 7112 ori Ultima modificare Luni, 14 Februarie 2022 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.