Ce-au zis judecătorii despre majorarea cu 50 la sută a impozitului pe autoturisme. Decizie în primă instanţă
Foto: Marian Calestru

Ce-au zis judecătorii despre majorarea cu 50 la sută a impozitului pe autoturisme. Decizie în primă instanţă
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Judecătorii Tribunalului Galaţi au anulat, în parte, prevederea hotărârii Consiliului Local Galaţi care majora cu 50 la sută impozitul pentru autoturisme. Instanţa a dat dreptate Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi, care a atacat în contencios dispoziţiile hotărârii prin care au fost crescute obligaţiile fiscale ale gălăţenilor. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Majorarea cu 50 la sută a impozitului pe autoturisme, care i-a scos pe gălăţeni în stradă la începutul anului 2021, a fost judecată în primă instanţă la Tribunalul Galaţi. E drept, magistraţilor le-a luat un an întreg ca să stabilească prima şedinţă din acest proces, dar important este că au ajuns, pe 9 februarie 2022, la o soluţie.

"Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Galaţi - Eugen Hristache, în contradictoriu cu pârâta Consiliul Local al municipiului Galaţi, având ca obiect anulare act administrativ. Anulează, în parte, art. 5 din Hotărârea Consiliului Local al municipiului Galaţi nr. 512/17.12.2020. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare", se arată în soluţia pe scurt, pronunţată miercuri, 9 februarie 2022, postată pe portalul instanţelor.

Chiar dacă mai e cale lungă până la o decizie definitivă, hotărârea arată că nu a fost deloc în regulă ceea ce s-a întâmplat pe 17 decembrie 2020. În acea şedinţă a Consiliului Local, consiliera locală PSD Marcela Costea a propus - ca amendament la proiectul de hotărâre privind indexarea impozitelor şi a taxelor locale cu rata inflaţiei - o cotă suplimentară de 50 la sută la impozitul pentru mijloacele de transport. Amendamentul a fost votat doar de consilierii PSD, în mod viciat. În locul consilierului local PSD, Gheorghe Bezman, a votat o altă persoană.

Pe 18 ianuarie 2021, Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi a solicitat Tribunalului Galaţi - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal constatarea nulităţii absolute parţiale a hotărârii prin care au fost crescute obligaţiile fiscale ale gălăţenilor. Eugen Hristache, la acel moment prefectul judeţului Galaţi, a acuzat nelegalitatea articolului prin care s-a stabilit o cotă adiţională de 50 la sută, începând cu anul 2021, la impozitul pentru autoturisme. În urma acestui demers, aplicarea cotei adiţionale a fost suspendată până când instanţa se va pronunţa definitiv.

Citit 6341 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Februarie 2022 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.