Dramaticul, Palatul „Gheorghiu” şi alte clădiri, expertizate. Speranţe de renovare cu banii din PNRR

Dramaticul, Palatul „Gheorghiu” şi alte clădiri, expertizate. Speranţe de renovare cu banii din PNRR
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Palatul „Simion Gheorghiu, Căminul de Bătrâni „Ştefan cel Mare”, sediul SC Gospodărire Urbană, dar şi alte clădiri importante ale oraşului - unele ajunse în stadiu avansat de degradare - ar putea fi renovate sau consolidate şi modernizate cu finanţare din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Deocamdată, Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi care să realizeze expertizele tehnice şi auditul energetic.

„Valul renovării” - componentă a Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă - ar putea salva de la degradare sau chiar dispariţie, clădiri importante ale oraşului. Pentru a solicita finanţarea, este necesară întocmirea unor documentaţii. Iată de ce Primăria municipiului Galaţi a lansat ieri zece achiziţii publice, în valoare totală estimată de 360.000 de lei fără TVA, pentru contractarea serviciilor de proiectare necesare întocmirii expertizelor tehnice şi auditului energetic.

Pentru „Creșterea eficienței energetice și consolidare Teatrul Dramatic «Fani Tardini»” Primăria vrea să contracteze servicii de proiectare, faza expertiză tehnică și audit energetic. Valoarea estimată a contractului este de 60.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire „preţul cel mai scăzut”. În caietul de sarcini se arată că imobilul, inclus pe lista monumentelor istorice, a beneficiat, în ultimii ani, doar de reparaţii curente, motiv pentru care se doreşte reabilitarea şi modernizarea lui. „Proiectul se va depune pentru finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022, componenta 5, Valul renovării”, se precizează în document.

Între achiziţiile lansate se regăsesc şi serviciile de proiectare necesare actualizării expertizei tehnice şi auditului energetic pentru obiectivul ”Reabilitare imobil din strada Domnească nr. 24”. Este vorba despre ruina Palatului „Gheorghiu”, valoarea estimată a contractelor fiind de 10.000 şi, respectiv, 20.000 de lei fără TVA. Este adevărat că imobilul este inclus în proiectul "Sintetic - sistem integrat de network pentru transferul şi exploatarea tehnologiei informaţiei în cluster", dar municipalitatea nu exclude nici salvarea lui cu fonduri din PNRR.

Nu mai puţin de 40.000 de lei fără TVA reprezintă valoarea estimată a contractului de proiectare – faza expertiză tehnică şi audit energetic - pentru obiectivul ”Reabilitare imobil din strada Tecuci nr.116”. Conform documentelor, în această clădire a funcţionat, până în anul 2011, Grădiniţa „Mihaela”. Primăria şi-ar dori ca aici să se desfăşoare activităţi extraşcolare atractive pentru elevii proveniţi dintr-un mediu social defavorizat majoritate de etnie romă, care să ducă la final la scăderea ratei de abandon şcolar, dar pentru aşa ceva e nevoie de investiţii, finanţate din PNRR.

Şi tot 40.000 de lei fără TVA este şi valoarea estimată a contractului pentru expertiza tehnică şi auditul energetic al imobilului din strada Traian nr. 246, dat în administrare de SC Gospodărire Urbană SRL.

Sunt lansate achiziţii similare de servicii de expertiză tehnică şi audit energetic pentru Căminul de bătrâni „Ștefan cel Mare” din strada Traian nr. 203, pentru corpul C3 al imobilului din strada Traian nr. 254, dar şi pentru consolidarea unor imobile ajunse într-o stare avansată de degradare pe străzile Logofăt Tăutu nr. 6, Sf. Spiridon nr. 2 şi Brăilei nr. 14.

Ofertele sunt aşteptate până pe 4 martie 2022.

Citit 2027 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.