Gălățenii ar putea plăti mai mult pentru taxi. Majorarea tarifului maximal, pe masa consilierilor locali

Gălățenii ar putea plăti mai mult pentru taxi. Majorarea tarifului maximal, pe masa consilierilor locali
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Tariful maximal pentru transportul de persoane în regim de taxi ar putea crește la 3,75 lei/km, față de 2,70 lei/km, cât este în prezent. Propunerea de majorare a tarifului a ajuns pe masa consilierilor locali și este în faza de avizare pe comisii. Dacă avizele sunt obținute suficient de repede, majorarea de tarif ar putea fi supusă aprobării în următoarea ședință de Consiliu Local, de la sfârșitul acestei luni. Dacă propunerea va trece la vot, va avea loc astfel prima majorare a tarifelor de taxi, în Galați, din ultimii patru ani. Chiar și așa, asta nu înseamnă că toți taximetriștii vor practica tariful maxim aprobat, cum nu o fac nici în momentul de față.

Așa cum "Viața liberă" v-a informat în exclusivitate, Camera Taximetriștilor din Galați a depus la Primărie, în ziua de 8 martie, un document prin care solicită majorarea tarifelor practicate de taximetriștii gălățeni. În documentul respectiv se propune un tarif maximal de 4,40 lei pe kilometru, cu 1,70 lei/km mai mult decât este acum. Propunerea Camerei Taximetriștilor a avut ecou, astfel că pe masa consilierilor locali va ajunge un proiect de hotărâre pentru majorarea tarifului maximal, însă nu până la 4,40 lei/km (cât era propunerea), ci la valoarea de 3,75 lei/kilometru.

"Pentru punerea în practică a solicitărilor venite din partea operatorilor de transport în regim taxi de modificare a tarifului maximal de distanță, este oportună modificarea acestui tarif în conformitate cu legislația în vigoare, pe baza fundamentării prezentate de operatori, precum și a indicelui prețurilor de consum", se arată în referatul de aprobare a acestei hotărâri.

Ultima majorare de tarif, acum patru ani

Conform raportului de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre, "ultima modificare a tarifului de distanță maximal pe kilometru a avut loc în anul 2018, iar pentru perioada până în prezent indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică este TOTAL IPC (%) 118,22. Din fundamentarea depusă de Camera Națională a Taximetriștilor filiala Galați a rezultat un tarif de distanță propus de 4,40 lei/km. În urma analizei autorității publice, a rezultat că tariful corect fundamentat este de 3,75 lei/km. Cum prin aplicarea indicelui de inflație tariful rezultat ar fi de 3,20 lei/km - mai mic decât cel rezultat prin fundamentarea costurilor, considerăm legală aprobarea modificării tarifului maximal de distanță de la 2,70 lei/km la 3,75 lei/km".

Tariful "de pe portieră", probabil mai mic

Aprobarea noului tarif maximal nu înseamnă automat că el va fi și practicat chiar de a doua zi. Așa se întâmplă și acum, când tariful maxim este (încă) 2,70 lei/km, dar sunt companii de taximetrie care merg cu 2,49 lei/km. Mai mult ca sigur, tarifele de pe ceas - cele care, în mod legal, sunt afișate și pe portierele mașinilor de taxi - vor crește, dar nu până la capăt. Cu siguranță, însă, scumpiri vor fi. O cursă taxi din gară până în Micro 19, pe o distanță de circa 6 km și care costă acum 17,50-18 lei, va depăși 20 de lei. Un alt exemplu de cursă, din Centru până în Micro 40, care costă acum 15-16 lei, se va duce pe la 18-19 lei.

Nu e vorba că șoferii de taxi nu și-ar dori să meargă cu tariful maxim, dar nu-i lasă piața. Deja operatorii de ride-sharing (Uber, Bolt) le-au "suflat" o parte importantă din clienți, având tarife mai mici decât taxiurile tradiționale. Cât de corectă este această concurență, din punct de vedere al taxelor plătite către stat, este deja altă discuție, la care vom reveni în zilele următoare.

Citit 3370 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Martie 2022 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.