Autobuzele Transurb trebuie să nu mai care „vânt”. Ce schimbări vrea primarul în transportul în comun
Foto: Marian Calestru

Autobuzele Transurb trebuie să nu mai care „vânt”. Ce schimbări vrea primarul în transportul în comun
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Pe lângă optimizarea traseelor şi externalizarea serviciului de vânzare a tichetelor de călătorie, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, îşi mai doreşte o uniformă pentru controlori, care să acţioneze în mijloacele de transport în echipe de cel puţin patru, nu doar câte doi, cum se întâmplă acum.

Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2022, al companiei publice de transport public în comun, Transurb SA, a suscitat discuţii în plenul şedinţei Consiliului Local de miercuri, 30 martie 2022. Întrebat de consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi depre acţiunile concrete de monitorizare şi optimizare a costurilor de operare la Transurb, primarul Ionuţ Pucheanu a oferit mai multe informaţii. „Urmează proiectul SCADA prin care se automatizează o parte dintre staţiile de redresare şi atunci nu va mai fi nevoie de numărul actual de electricieni în zona respectivă, deci de acolo va veni o scădere a numărului de angajaţi. Împreună cu conducerea Transurb, am făcut o analiză dacă nu cumva e mai eficient să folosim terţii vânzători şi să nu mai ţinem noi, musai, acele chioşcuri proprii. Să încercăm să încheiem contracte cu privaţii, care să poată emite bilete şi atunci de acolo va veni o oarecare economie. La fel şi din desfiinţarea şcolii de şoferi”, a explicat edilul-şef.

Mare parte din autobuze transportă aer! Ad litteram!”, era poziţia exprimată de primar în decembrie 2018, tot într-o şedinţă de Consiliu Local, pe care am şi consemnat-o în “Viaţa liberă”, la acel moment. Poziţia lui Ionuţ Pucheanu nu s-a schimbat şi a fost repusă pe tapet la şedinţa de miercuri: „Oricum, noi cam cărăm vânt, aşa, în mare măsură. În afară de dimineaţa, la prânz şi pe la 16,30 – 17,00, cărăm vânt. Pe bune! Şi, cu siguranţă – eu asta îmi doresc anul acesta - vor fi rescrise şi optimizate marea majoritate a traseelor, asta apropo de costuri”.

Controlori în uniformă

Consilierul local USR PLUS Daniel Zinica a întrebat cât de sustenabilă este creşterea încasărilor din vânzarea de bilete şi abonamente - de la 14,4 la 18 milioane de lei - pe care şi-o propune Transurb în buget. Şi dacă se resimte în încasările de la 1 ianuarie până acum.

„În principiu, este sustenabilă, asta şi pentru că urmează a se realiza nişte controale mult mai bine organizate. În discuţia pe care am avut-o cu dl director, mi-am exprimat dorinţa de a avea o uniformă pentru controlori. Nu o vestă încheiată şui. Vrei respect, trebuie să arăţi respect! Eu n-am văzut pe nicăieri, pe unde am mai umblat, prin Occident, grupuri mai mici de patru controlori. Una e când urcă patru-şase şi reuşesc să îşi facă treaba, şi alta când urcă doar doi. Aceste controale vor duce la un număr mai mare de călătorii validate. Acum, dacă din zece-douăzeci de călătorii făcute fraudulos, eşti prins a nu ştiu câta oară şi ştii că nu poți fi legitimat, evident că nu vei fi tentat să cumperi bilet!”, a argumentat primarul. Edilul-şef a adăugat că, de când a fost introdus biletul special de 30 de lei, pentru călătorii frauduloşi, au fost vândute, în doar o lună, aproximativ 400 de asemenea tichete, în urma controalelor efectuate în mijloacele de transport.

Problema datoriilor

„Problemele Transurb nu sunt curente. Avem o structură a datoriilor care apasă ca o frână pe activităţile pe care trebuie să le desfăşoare societatea în momentul de faţă”, a punctat consilierul local PNL Valeriu Onose. Acesta a arătat efortul pe care îl face municipalitatea pentru activitatea de transport, care nu înseamnă doar subvenţii, ci şi investiţii în mijloace rulante şi infrastructură: „Dacă e să comparăm cu un număr de plătitori de pe impozite şi taxe, fiecare cetăţean cred că plăteşte deja, în medie, peste 100 de lei transportul public în general. Însă datoriile din urmă grevează asupra bugetului Transurb şi aici vor trebui găsite soluţii pentru că apar nişte riscuri sistemice şi legale”, a subliniat consilierul.

Aprobarea planului de restructurare a obligaţiilor fiscale de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reprezentat o gură de oxigen pentru Transurb. „Anul trecut am făcut un efort extraordinar de mare tocmai pentru ca această companie să poată rezista pe piaţă. Faptul că am plătit dintr-un foc, la ANAF, 18 milioane, i-a salvat de vreo 15-16 milioane care au fost şterse ca datorie şi am rămas cu eşalonare pentru alte 13 milioane, în şapte ani. Fezabil în a fi susţinute financiar”, a răspuns primarul.

Ce s-a votat

Bugetul Transurb a fost aprobat cu 14 voturi favorabile, şase „împotrivă” şi şase abţineri. Documentul prevede venituri totale de 86,98 milioane de lei - din care 63,6 milioane de lei subvenţii - şi cheltuieli totale de 86,62 milioane de lei, din care cheltuielile cu personalul reprezintă 60,72 milioane de lei. De asemenea, raportează plăţi restante de 17,12 milioane de lei şi creanţe restante de 15,56 milioane de lei. Faţă de pierderea de 6,33 milioane de lei, cu care a încheiat anul 2021, Transurb îşi propune acum un profit de 360.000 de lei. Rămâne de văzut dacă îl va obţine.

 

Citit 15299 ori Ultima modificare Luni, 04 Aprilie 2022 01:13

18 comentarii

 • postat de CLANTA
  Marți, 05 Aprilie 2022 08:19
  86.124.201.***
  acelasi incompetent... alte ineptii !!! da-i Doamne mintea de pe urma sa plece in lume si sa vina cand il chem eu...
  1
  6
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 04 Aprilie 2022 20:37
  89.39.81.***
  galatiul are nevoie de un primar care sa coboare din palatul din nori.....de acolo se vad lucrurile altfel decit de pe pamint. traieste printre noi!!!!!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Ochii din umbră
  Luni, 04 Aprilie 2022 13:48
  178.138.97.***
  Să se reintroducă taxatoarele!"Să se dea din mână în mână până în fund la taxatoare".
  1
  6
  Raportează
 • postat de Adi
  Luni, 04 Aprilie 2022 10:58
  95.22.44.***
  Don primar se trezeste noaptea din somn si isi noteaza pe ciorna ideile traznite sau ........
  2
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 04 Aprilie 2022 09:45
  5.2.205.***
  Pai acum vreo luna domnul primar zicea de transport gratis.....:))))))

  Sa ii spuna cineva ca problema majora este personalul supradimensionat de la Tranursb care suge bani frumosi plus alte manevre de aici rezultand pierderile societatii. Este la mintea cocosului cand ai cateva zeci de plimbatori de hartie cu salarii frumusele ca aia nu produc nimic......

  Nimic despre mocangelile oferite exact cui nu ii trebuie?
  1
  11
  Raportează
 • postat de Sorin
  Duminică, 03 Aprilie 2022 10:00
  95.77.107.***
  Si la elevi trebuie limitate gratuitatile. Trebuie sa plateasca 50 % din valoarea abonamentului. Cei care invata foarte bine pot primi abonamente gratis (dar nu mai mult de 10 % din nr. elevilor) .
  Autobuzele trebuie sa aiba banda rezervata la orele de varf. De exemplu pe str. Brailei banda nr.1 trebuie sa fie pt autobuze intre: 7.15- 8.30; 11.30- 14.30; 16-18.
  Trebuie regandita o alta axa de transport est - vest. De exemplu str Basarabiei este in blocaj total in intervalele orare mentionate mai sus. Si tramvaiul nr 7 este blocat in trafic. Daca tramvaiul ar circula pe banda lui si ar ajunge intr-un interval de timp rezonabil la destinatie, oamenii ar utiliza tramvaiul sau autobuzul.
  Saptamana aceasta eram in autobuzul nr 10 sau 24, si circulam intre statiile: Fata pe valuri- Liceul de Marina. In autobuz s-au urcat 2 persoane (...), mama cu cafeaua in mana si baiatul de 17 -19 ani. N-au validat tichete de calatorie. Soferul le-a atras atentia cand au coborat din autobuz ca nu au procedat corect si au incalcat 2 reguli: nu au validat bilete de calatorie si nu au voie cu bauturi in autobuz. Raspunsul lor a fost urmatorul: ca si ei e oameni.
  Domnul Primar si consilierii locali trebuie sa inteleaga ca galatenii care merg la serviciu nu se urca in mijloacele de transport Transurb SA deoarece nu vor sa se intalneasca in autobuz cu personaje ciudate, care n-au validat un tichet in viata lor.
  Ideea cu intarirea controlului este foarte buna dar indraznesc sa propun si ceva in plus. Multi dintre cei care nu valideaza tichete de calatorie sunt chiriasi ai Primariei Galati, locuiesc in case din zone centrale si platesc chirii modice. Daca cumuleaza mai multe amenzi nu trebuie sa mai aiba dreptul sa stea in casele Primariei.
  13
  36
  Raportează
 • postat de masinica
  Duminică, 03 Aprilie 2022 09:53
  86.124.206.***
  Primarelul a uitat de covid si de distantarea sociala si i se pare ca masinile transporta vant. Eu vad tot timpul autobuzele aglomerate si oamenii calatorind ca sardelele nas in nas. Nu stiu unde vede el vant. Eu vad doar cum se sufoca lumea din cauza radiatoarelor date la maxim si a geamurilor inchise. Sa nu uitam si de masti care sunt foarte ,,utile,, in a te sufoca. Se vede ca ,,sefu,, nu prea foloseste mijloacele de transport in comun. Autobuzele sunt in continuare insuficiente si transporta vant.
  3
  49
  Raportează
 • postat de Baracuda
  Duminică, 03 Aprilie 2022 03:52
  77.111.246.***
  Aceleasi minciuni pesediste servite cu danteluta de cand lumea. Nimic nu va merge cum trebuie atat timp cat ciuma rosie este la putere si se tine cu dintii de ea sa "conduca" judetul cu oamenii plantati in functii manageriale. In orice autobuz se afiseaza pe ecran ca s-a modificat traseul 104 si ca vine din 10 in 10 minute dar stai mai mult in statie. E mai jale cu traseele acum decat cum era inainte de pandemie. Populatia Galatiului scade in fiecare luna si nu s-au facut investitii industriale in oras de ani de zile care sa atraga populatie. S-a interzis maxi-taxi pe motiv ca sunt prea multe dar nu eu am dat licente la firme haotic fara conditii precum o singura firma, numar limitat de masini, etc si totusi va faceau concurenta la conditii de transport la acea vreme. Au crezut ca vor revigora Transurbul dar nu au rezolvat niciun rahat. Inca mai sunt strazi care nu au fost reparate de pe timpul comunismului si voi vreti autobuze pline. Autobuzele alea se umple doar cand este populatie destula si prosperitate. Asta este bumerangul care va loveste intr-una din 89 de cand au preluat puterea neo-comunistii.
  9
  23
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 03 Aprilie 2022 02:09
  95.76.3.***
  Autobuzele nu transporta vant. Transporta blatisti.
  3
  34
  Raportează
 • postat de Vasile
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 20:27
  5.13.209.***
  Este bine sa se facă controale masive,nu se poate să plătești abonament de 90 de lei sa vii de la munca obosit și să vezi cum nesimțiții nu validează card sau bilet,și mai ocupa și locuri,de ce să plătim pentru alții? trebuie luat atitudine pentru cei care nu vor să-și plătească călătoria,amendați sau dați jos din autobuz
  3
  45
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 13:35
  5.13.139.***
  problema transurb-ului...uniformele controlorilor ???!!! Problema este creata de gratuitatile fara numar !!!
  6
  50
  Raportează
 • postat de hahaha
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 12:37
  89.137.226.***
  OPTIMIZARE - Adica, in loc sa asteptam cate 10 minute in statie, vom astepta cate 30 de minute si apoi vor veni cu turma cate 10 autobuze deodata ! Asa optimizare stia si Baba Rada !
  4
  49
  Raportează
 • postat de Vasile grădinarul
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 09:26
  37.160.21.***
  Primarul vrea să planteze panseluțe în gropi și crede că a rezolvat problema. Ocolește cu grație miezul problemei. O așa imbecilitate ca uniformă pentru controlori greu mi-a fost să citesc. Oricum nici una din asa-zisele soluții nu va ajuta transurbul intr-un fel. Ori e incompetent ori o face cu intenție. În primul rând în transurb este o gașcă de directorasi atârnați de partid ce habar n-au pe ce lume trăiesc. Până nu se fac concursuri PE BUNE în funcțiile cheieale Transurb, o să schimbe pucheanu uniformele controlorilor Până la pastele cailor. Trebuie să înțeleagă că transurb are nevoie de manageri profesioniști și nu de incompetenți de la el din partid lipitori de afișe ratați în școală. Trebuie să înceteze cu gratuitățile pentru pensionari. Un om normal aflat în câmpul muncii care are rate la casă, copii de crescut, se simte discriminat. Nu sunt întru totul împotriva eliminării gratuității la pensionari dar trebuie aplicată metoda de calcul a venitului pe membru de familie. În străinătate se aplică în multe domenii. De exemplu copiii ai căror părinți câștigă mai puțin au taxe mai mici la cantină, abonamente de transport, achiziții de cărți, reduceri la plata impozitului, facturilor și așa mai departe.
  5
  45
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 09:20
  78.96.81.***
  deci nu mai poate fi salvat!.....primarele,zic!(cu p mic)......e dus cu pluta rau.Bine ar fi,si chiar il rog,sa exemplifice exact,clar si concret orasele din "Occident" unde a vazut EL,cu ochii proprii si personali,cate patru controlori in mijloacele de transport in comun.Sau cel putin unde a vazut controale. Baaaaaaa......d'aia nu scapam de jigodisme comuniste.Atat il duce mintea,atat face....iar catelushii din jur il aplauda si il sustin......hau,hau,hau......
  7
  29
  Raportează
 • postat de jumate
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 08:14
  109.166.135.***
  Se transporta vânt pentru că nu s-a încurajat folosirea transportului in comun, au cumpărat niște cazane care se strica pe traseu in loc sa cumpere autobuze noi.Bine, omul nu prea mai sfințește locul daca e sa ne uitam ce lasă unii în urma lor.
  9
  39
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 07:50
  5.13.148.***
  Păi nu vorbea dl primar de transport gratuit?! Ce i place consecventa!
  5
  28
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 06:38
  5.13.172.***
  Dar chioscurile noi de bilete construite si camere de filmare si ,,abandondonate,, care au costat mii de lei din ce fonduri au fost facute? vezi zona capat INTFOR , Gradina Publica. Tiglina 3.
  1
  38
  Raportează
 • postat de Dani
  Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 01:42
  93.122.248.***
  Normal că merg goale dacă vin cate 3 odată în stație
  Optimizați timpii dintre trasee in așa fel încât să nu se mai intersecteze
  4
  63
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.