Noi promisiuni ale liderilor PSD despre aeroportul de la Galaţi: "Proiectarea şi execuţia să înceapă în cursul acestui an"
Foto: Anca Melinte

Noi promisiuni ale liderilor PSD despre aeroportul de la Galaţi: "Proiectarea şi execuţia să înceapă în cursul acestui an"
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Aeroportul de la Galaţi împlineşte luna viitoare trei ani. Trei ani de când amplasamentul lui a fost dezvăluit de preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, şi numeroasei delegaţii conduse de eurodeputatul PSD Dan Nica: un teren de 150 de hectare, la răscrucea comunelor Braniştea, Smârdan şi Schela. Se întâmpla pe 19 mai 2019, în campania electorală a alegerilor europarlamentare. Pentru că ultima informaţie despre acest proiect datează din martie, când Consiliile Judeţene Galați și Brăila au încheiat un protocol de colaborare pentru realizarea unui aeroport regional, am fost curioşi să aflăm care este stadiul actual.

Informaţiile proaspete despre aeroport ne-au fost oferite, la solicitarea noastră, în cadrul unei conferinţe de presă, de europarlamentarul PSD Dan Nica şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, social-democratul Costel Fotea.

"Suntem destul de avansaţi pe ceea ce înseamnă conceptul acestui aeroport. Imediat ce vom primi aviz favorabil - sper eu - de la Autoritatea Aeronautică, vom demara toate procedurile pentru proiectare şi ne vom orienta spre zona de finanţare. Că va fi o zonă de finanţare publică, că va fi un parteneriat, că vor fi investitori, discuţiile sunt avansate pe toate cele trei surse de finanţare de care v-am spus", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Europarlamentarul Dan Nica s-a arătat impresionat de reprezentarea 3D, parte a studiului care se realizează. "În prima săptămână a lunii mai, vom merge la Autoritatea Aeronautică pentru a lua aprobare pe studiul făcut. Studiu care nu înseamnă neapărat doar clădirea - mie mi s-a părut foarte frumoasă, ci şi o mulțime de condiții obligatorii pentru amplasarea unui aeroport.

După data de 4 mai, o să vă anunțăm care este decizia. Nu vă ascund că sunt şi investitori privaţi care au spus că sunt interesaţi să se implice", a declarat Dan Nica. Potrivit liderului politic, lungimea pistei va fi suficientă pentru a satisface nevoile acestei zone Galaţi - Brăila.

"Costul estimat este în jur de 100 de milioane de euro pentru această etapă. Nu ne-am dus cu costuri foarte mari ca să putem să demarăm, să avem pista, un terminal de pasageri şi unul de cargo, modulare, astfel încât să poată să fie extinse. Dacă traficul de pasageri va ajunge la un milion pe an să poată fi făcute şi alte terminale. Construcţia este gândită pentru putea să fie extinsă similar şi pentru partea de cargo. Îmi place să mergem pe o procedură care să fie extrem de accelerată. Asta înseamnă ca proiectarea şi execuţia să înceapă, dacă ar fi posibil, în cursul acestui an. Aceasta ar fi o ţintă foarte ambiţioasă, care va depinde şi de modul în care toţi cei interesaţi se vor implica în construcţia acestui aeroport”, a mai spus Dan Nica.

Potrivit lui Costel Fotea, în acest moment, documentaţiile sunt făcute pentru acelaşi amplasament, iar cel mai important obiectiv este pista, "pentru că toată lumea întreabă ce tipuri de avion va suporta. Va fi o pistă la nivelul celei existente la ora actuală la aeroportul din Bucureşti, şi pentru avioane mari şi pentru cele mici".

Citit 5700 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Aprilie 2022 02:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.