Aeroport internaţional, centură ocolitoare, drum expres. Promisiunile ministrului Răzvan Cuc

Aeroport internaţional, centură ocolitoare, drum expres. Promisiunile ministrului Răzvan Cuc
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

După ani de zile de izolare, în care aproape că nu a existat pe harta infrastructurii de transport, Galaţiul s-a pricopsit, ieri, cu trei proiecte majore: aeroport internaţional construit cu bani din Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii, între comunele Braniştea, Smârdan şi Schela, licitaţii pentru proiectarea şi construirea mult-promisei mari centuri ocolitoare a Galaţiului, dar şi a drumului expres Brăila - Galaţi. Sunt investiţiile despre care a vorbit ieri, cu hărţile în faţă, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, prezent la Galaţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, i-a prezentat, duminică, ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, concluziile studiului de oportunitate şi ale studiului privind evaluarea eficienţei traficului aerian pentru realizarea unui aeroport internaţional, dar şi posibilul amplasament al acestei investiţii. Este vorba de un teren de 150 de hectare, situat între localităţile Smârdan, Braniştea şi Schela. "Este cel mai bun loc pe care îl putem avea, pentru că avem 15 km până la cel mai mare triaj de cale ferată din Galaţi şi 18 km până la zona de punct intermodal transport pe apă, iar dacă ne uităm pe hartă sunt câteva sute de metri până la viitoarea centură mare a Galaţiului. De aici până la Brăila sunt 25 km, până la Vrancea sunt 60 km, până la Vaslui sunt 80 km, deci pe o arie de 150 km sunt 3,9 milioane de locuitori, de aceea este oportun, este important să construim un aeroport la Galaţi! Din studiu a reieşit că zona are circa 800.000 de călători pe an. Din calcule, reiese că aeroportul Galaţi, în primă fază, este de nivelul Iaşiului şi al Timişoarei, dar în câţiva ani poate să ajungă al treilea aeroport din ţară, după Bucureşti şi Cluj”, a argumentat Costel Fotea.

Prima promisiune a ministrului

„Cifrele nu mint niciodată. Acest studiu de trafic pe care l-aţi realizat relevă importanţa acestui obiectiv în judeţul Galaţi. Eu vă spun că va fi şi mai mult trafic, în condiţiile în care vom finaliza şi obiectivele de infrastructură rutieră: drumul expres, conexiunea cu podul de la Brăila. Eu cred că este o investiţie care va genera plusvaloare, va ajuta mediul economic din toate judeţele pe care le-aţi enumerat. Se va face o modificare legislativă, iar acest aeroport va putea fi finanţat prin Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii. Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni, vom introduce modificările în şedinţa de Guvern”, a răspuns ministrul Răzvan Cuc.

Costel Fotea a declarat că, imediat ce va fi aprobată această hotărâre, vor fi demarate procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar, ulterior, pentru proiectarea şi construcţia aeroportului de la Galaţi.

Licitaţiile, în luna august

Aeroportul nu a fost singura promisiune a ministrului Cuc pentru gălăţeni. Pe listă s-au adăugat alte două proiecte mult-promise, catalogate acum ca fiind vitale: Drumul Mare de Centură, cu o lungime de 33,6 km, care ar trebui să lege Giurgiuleştiul de localitațile Vânători și Traian, dar şi drumul expres Brăila - Galaţi: "Vorbim despre implementare, execuţie şi proiectare. Pe amândouă le vom lansa în luna august. Valoarea o vom şti după aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Sursa de finanţare sunt fondurile europene. Tot ce-mi doresc este să vină un constructor serios care să-şi facă treaba”, a mai spus Răzvan Cuc.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Transporturilor, în vizită la Galaţi. Unde va fi amplasat viitorul aeroport (VIDEO)

Citit 11985 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2019 11:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.