Taximetriștii gălățeni ezită să mărească prețul curselor
Foto: Marian Calestru

Taximetriștii gălățeni ezită să mărească prețul curselor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Noul tarif maximal pentru transportul de persoane în regim de taxi a devenit oficial, începând de luni, 18 aprilie. Operatorii de taxi gălățeni au astfel ocazia de a mări prețul curselor, însă mulți dintre ei ezită să anunțe majorări de tarife.

Consiliul Local Galați a aprobat, la sfârșitul lunii martie, majorarea tarifului maximal pentru cursele de taxi. Noul tarif este de 3,75 lei/km, față de 2,70 lei/km, cât era maximul permis până acum, și a devenit oficial luni, 18 aprilie, odată cu publicarea hotărârii de CL pe site-ul Primăriei.

Într-un text anterior publicat de "Viața liberă" scriam că "este, poate, pentru prima oară în ultimii 30 de ani când o majorare de tarif - economic vorbind, necesară - pare că încurcă mai mult decât să ajute. De la ultima majorare de tarif s-au scumpit toate: asigurări, carburanți, valoarea taxelor la stat, piesele de schimb, manopera, spălătoriile. Un tarif mai mare pentru curse ar însemna o gură de oxigen pentru taximetriști. Însă, același tarif mai mare ar echivala cu pierderea altor clienți, atrași de tarifele mai mici practicate de concurența de la Uber și Bolt".

În aceste condiții, e lesne de înțeles reticența cu care o parte dintre companiile gălățene de taxi privesc o posibilă majorare de tarif. Am reușit să vorbim doar cu reprezentanții a patru companii importante de pe piața gălățeană a taximetriei.

De la "nu agreăm" până la "vom vedea ce face concurența"

"Normal ar fi să mărim cu 30 la sută, ca să acoperim inflația. Nu am decis nimic încă, așteptăm să primim notificarea de la Primărie. Așa ar fi normal, o majorare cu 30 la sută, ceea ce ar însemna un tarif de 2,99-3 lei/km", ne-a spus Săndel Huzum, administrator Taxi Smart.

"Deocamdată nu am luat nicio decizie privind o majorare a tarifelor. Urmează să avem o discuție cu partenerii pe acest subiect", ne-a declarat George Cîrjan, administrator Albertini.

La rândul lui, Laurențiu Oancea (Taxi As) a afirmat: "În principiu, noi nu agreăm această mărire de tarif, din cauza condițiilor socio-economice actuale. Dacă vom fi nevoiți să majorăm tarifele, o vom face cu moderație, ca să nu afectăm clienții care folosesc serviciile noastre. Deci, dacă va fi o majorare, va fi una moderată".

Nu în ultimul rând, Bogdan Adrian Găzaru, administrator Samataxi, ne-a spus: "Luăm în considerare o majorare, dar trebuie să studiem și piața, să vedem ce face concurența. Din punctul meu de vedere, ne confruntăm cu o concurență nu tocmai loială. Trebuie să ne aliniem cu piața, dar este o perioadă destul de dificilă".

La sfârșitul lunii martie 2022, în municipiul Galați erau eliberate 1.050 de autorizații pentru transport în regim de taxi, conform Biroului de presă al Primăriei Galați.

Citit 3161 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Aprilie 2022 21:30

4 comentarii

  • postat de Posesor de TAXI
    Miercuri, 20 Aprilie 2022 20:40
    5.14.152.***
    Acum este momentul punerii aplicației " pe pauză".
    Clienții vor suna la " neloiali" iar acestia cu tariful dinamic fiin solicitari vor crește pretul iar clienții vor putea face diferența dintre un TAXI autorizat și ei. Totodată dispeceratele vor veni la tratative. Treziți-vă odată.
    0
    1
    Raportează
  • postat de Alexutz
    Miercuri, 20 Aprilie 2022 10:33
    5.2.205.***
    Lumea s-a mai desteptat si s-a saturat de manele, coji de seminte, indolenta, nesimtire, japca si mirosuri suspecte in taxi-uri.
    Serviciile BOLT sau UBER sunt cu mult peste ce ofera taximetristii. Din toate punctele de vedere.
    6
    17
    Raportează
  • postat de Radu Dan
    Miercuri, 20 Aprilie 2022 08:58
    5.14.134.***
    Nu taximetriștii ezita ci dispeceratele ezita ptr ca nu le pasa de cei din strada ci doar de a incasa banii colaboratorilor din taxa de colaborare,lipsa de unitate a taximetriştilor a făcut posibil acest lucru,deci cei ce au jobul asta și au făcut rate ptr a achiziționat masinile ce sunt pe traseu își doresc ,de fapt este necesar mărirea tarifului de urgenţā
    5
    3
    Raportează
  • postat de Posesor de TAXI
    Miercuri, 20 Aprilie 2022 00:49
    109.103.134.***
    Cuvinte mari în fraze mici. " Concurența neloială" folosește un tarif dinamic. ( o cursă din gară până în micro 21 cu taxiul costă cel mult 25 de lei în ziua de revelion, paște, ploi sau alte intemperii pe când la " neloiali" cu tariful dinamic , aproximativ 80-90 de lei).
    Nu se va mări tariful din cauza unor operatori. Aici vorbim de evaziune. Cărți de muncă la 2 ore sau deloc,contracte de muncă nule. Dar, va veni vremea când ITM împreună cu ANAF vor face lumină. Nu poți ține un singur șofer pe mașină sau doi și să le platesti cartea de muncă la două ore sau opt după caz asta în cazul în care un șofer sta pe mașină 24 de ore. E doar o chestiune de timp. Cât despre " neloiali"...oricum nu merg cu un tarif stabilit , ca la TAXI. În primul rând nu au afișate tarifele pe km și nu au buletine metrologice. Dar aici este altă problemă. Cât despre tarif....fiecărui dispecerat îi este frică mărind tariful , nu mai sună clienții. Iar cei ce simt acut costurile sunt posesorii de autovehicule( adică plebea). Dacă este suferința să suferim cu toții dar dispeceratele au mărit colaborarea ( nejustificat) de la 350 lei la 420 lei. Adică doar ei au costuri? ( neavând nici o mașină)Plebea nu are costuri? Sau la posesorii de taxiuri curge lapte și miere?! Apoi...TAXI-ul nu este un serviciu social. Mai e o chestie...poate cea mai bună.....
    --- de ce nu face primăria un dispecerat ( gen servicio publico) si atunci s-a terminat cu șmechereala? Cu vânzarea licențelor( scrie clar că sunt netransmisibile). Sau de ce nu putem sa aderăm la toate dispeceratele. Vreau să iau comenzi de la samataxi sau as, albertini trebuie să vină cu o oferta. Și atunci platesc cat cumpar. Vreau 50 de comenzi platesc la 50 de comenzi. Dar la plata de " colaborare" suntem egali și pe strada fiecare pentru el. Nu merge așa. Ori devenim " neloiali" si s-au terminat problemele. Nu se va mări tariful pentru că unii operatori ( patronachi de carton) au teamă că le vor pleca șoferii. Se va mări timpul de așteptare intre comenzi. De asta. La pompă plătim cât este. La alimente la fel. Numai noi stăm ghiocei din cauza unora.( se știu ei). Vrem masini noi, electrice, etc dar cu un tarif ....nu se poate așa.
    10
    29
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.