Taximetriștii gălățeni ezită să mărească prețul curselor
Foto: Marian Calestru

Taximetriștii gălățeni ezită să mărească prețul curselor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Noul tarif maximal pentru transportul de persoane în regim de taxi a devenit oficial, începând de luni, 18 aprilie. Operatorii de taxi gălățeni au astfel ocazia de a mări prețul curselor, însă mulți dintre ei ezită să anunțe majorări de tarife.

Consiliul Local Galați a aprobat, la sfârșitul lunii martie, majorarea tarifului maximal pentru cursele de taxi. Noul tarif este de 3,75 lei/km, față de 2,70 lei/km, cât era maximul permis până acum, și a devenit oficial luni, 18 aprilie, odată cu publicarea hotărârii de CL pe site-ul Primăriei.

Într-un text anterior publicat de "Viața liberă" scriam că "este, poate, pentru prima oară în ultimii 30 de ani când o majorare de tarif - economic vorbind, necesară - pare că încurcă mai mult decât să ajute. De la ultima majorare de tarif s-au scumpit toate: asigurări, carburanți, valoarea taxelor la stat, piesele de schimb, manopera, spălătoriile. Un tarif mai mare pentru curse ar însemna o gură de oxigen pentru taximetriști. Însă, același tarif mai mare ar echivala cu pierderea altor clienți, atrași de tarifele mai mici practicate de concurența de la Uber și Bolt".

În aceste condiții, e lesne de înțeles reticența cu care o parte dintre companiile gălățene de taxi privesc o posibilă majorare de tarif. Am reușit să vorbim doar cu reprezentanții a patru companii importante de pe piața gălățeană a taximetriei.

De la "nu agreăm" până la "vom vedea ce face concurența"

"Normal ar fi să mărim cu 30 la sută, ca să acoperim inflația. Nu am decis nimic încă, așteptăm să primim notificarea de la Primărie. Așa ar fi normal, o majorare cu 30 la sută, ceea ce ar însemna un tarif de 2,99-3 lei/km", ne-a spus Săndel Huzum, administrator Taxi Smart.

"Deocamdată nu am luat nicio decizie privind o majorare a tarifelor. Urmează să avem o discuție cu partenerii pe acest subiect", ne-a declarat George Cîrjan, administrator Albertini.

La rândul lui, Laurențiu Oancea (Taxi As) a afirmat: "În principiu, noi nu agreăm această mărire de tarif, din cauza condițiilor socio-economice actuale. Dacă vom fi nevoiți să majorăm tarifele, o vom face cu moderație, ca să nu afectăm clienții care folosesc serviciile noastre. Deci, dacă va fi o majorare, va fi una moderată".

Nu în ultimul rând, Bogdan Adrian Găzaru, administrator Samataxi, ne-a spus: "Luăm în considerare o majorare, dar trebuie să studiem și piața, să vedem ce face concurența. Din punctul meu de vedere, ne confruntăm cu o concurență nu tocmai loială. Trebuie să ne aliniem cu piața, dar este o perioadă destul de dificilă".

La sfârșitul lunii martie 2022, în municipiul Galați erau eliberate 1.050 de autorizații pentru transport în regim de taxi, conform Biroului de presă al Primăriei Galați.

Citit 3488 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Aprilie 2022 21:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.