Pod nou și sector de drum la standarde europene, la Cosmești

Pod nou și sector de drum la standarde europene, la Cosmești
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

După ce prima licitație pentru noul pod peste Siret, de la Cosmești, a fost anulată pentru că asocierea Operes - Cosedil Spa a refuzat semnarea contractului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate răsufla ușurată. Marți, 19 aprilie 2022, la sediul CNAIR a avut loc semnarea contractului de proiectare și execuție pentru "Podul nou de la Cosmești, peste Siret, pe DN 24 km 7+620 (inclusiv varianta de drum nou de cca 5,6 km)", între autoritatea contractantă și asocierea SC SA&PE Construct SRL (lider al asocierii) - SC Tehnostrade SRL.

Noul pod peste Siret, de la Cosmești, va fi proiectat și construit de asocierea firmelor controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Valoarea contractului este de 146.498.575,53 lei fără TVA. Durata de execuție este de 24 de luni, astfel: cinci luni pentru proiectare și 19 luni pentru execuția lucrărilor, care începe să curgă de la data obținerii autorizației de construire. Durata perioadei de garanție: 120 de luni, conform ofertei antreprenorului.

Contractul este finanțat din fonduri externe nerambursabile.

"În cadrul contractului trebuie executate următoarele lucrări: construcția noului pod rutier peste râul Siret, construcția unui sector nou de drum în lungime de aproximativ 6 km și amenajarea unui pasaj rutier peste calea ferată Mărășești - Tecuci. După finalizarea lucrărilor, noul traseu va asigura ocolirea comunei Cosmești tranzitate acum de DN 24 pe relația Tișița - Tecuci - Bârlad - Vaslui - Crasna - Iași. Actualul pod de la Cosmești peste râul Siret a fost construit în perioada 1921-1924", a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Noul sector de drum trebuie să asigure circulația rutieră în condiții de siguranță și confort, la exigențele actuale ale unui drum național european.

Istoria de anul trecut

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", în urmă cu un an, pe 18 martie 2021, CNAIR a anunțat desemnarea câștigătorului licitației pentru proiectarea și construcția unui pod nou peste Siret, la Cosmești, în județul Galați. Era vorba despre asocierea Operes - Cosedil Spa, care depusese singura ofertă cu preţul de 112.987.773 de lei fără TVA, criteriul de atribuire a contractului fiind "cel mai bun raport calitate - preț".

Numai că, pe 28 mai 2021, procedura a fost anulată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Compania susținea că "ofertantul câștigător, asocierea Operes - Cosedil Spa, a refuzat semnarea contractului". Firma Operes, cu sediul în Italia, depusese, la rândul său, o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, acuzând "vicii multiple ale acordului contractual trimis spre semnare".

A fost nevoie astfel de o a doua licitație, care, iată, s-a încheiat cu succes.

Citit 3134 ori Ultima modificare Vineri, 22 Aprilie 2022 01:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.