Are cine să ne scape de buruieni! Au sosit bengalezii

Are cine să ne scape de buruieni! Au sosit bengalezii
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În sfârșit, primii muncitori din spațiul extracomunitar, mai precis din Bangladesh, pe care SC Gospodărire Urbană SRL și i-ar fi dorit încă de la 1 aprilie 2022, au sosit în Galați și au trecut deja la cosit buruienile. Contractele lor au durata de doi ani, cu posibilitate de prelungire, iar angajatorul speră să nu aibă parte de surprizele neplăcute prin care au trecut companiile de construcții din Galați, care s-au trezit că muncitorii extracomunitari au plecat spre Europa de Vest, să muncească ilegal pe bani mai mulți.

"După nepalezi, vin bengalezi la spaţii verzi", scriam în ediţia din 16 martie 2022 a ziarului "Viaţa liberă", despre cei aproximativ 40 de muncitori din Bangladesh aşteptaţi de SC Gospodărire Urbană SRL pentru a acoperi deficitul de personal la spaţii verzi, în special la cosit. Societatea şi i-ar fi dorit de la 1 aprilie, numai că, din cauza războiului şi a fluxului mare de refugiaţi, programul autorităţilor de la Imigrări a fost dat peste cap.

Joia trecută, Gospodărire Urbană a putut răsufla cât de cât ușurată: "Au sosit primii opt, sunt în tranzit încă 12, deci ajungem la 20 la sfârșitul zilei. Pe 19 iunie mai așteptăm încă o tranșă de 10 muncitori și tot așa. Din toată selecția care s-a făcut, știu că 34 au primit viză. Ceilalți au fost respinși, dar s-a făcut din nou selecție, cu consultantul străin și cu cel pe care îl avem, s-au completat dosarele, s-au făcut formalitățile. Ne vom putea baza sigur pe 34, eu sper din tot sufletul să ne bazăm pe 40", ne-a declarat, săptămâna trecută, directorul general al SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoș Magearu.

Conducerea societății poartă discuții pentru a suplimenta la 60 numărul muncitorilor extracomunitari, dar, pentru că formalitățile durează, e greu de crezut că va reuși anul acesta.

"Muncitorii sosiți din Bangladesh nu sunt sezonieri cum au fost cei din Nepal. Au contracte pe doi ani, cu posibilitate de prelungire, și sperăm ca ei să-și dorească să rămână. Din păcate, toate firmele mari din Galați, inclusiv cele din domeniul construcțiilor, precum Tancrad și Vega, care au adus personal extracomunitar, se confruntă cu o problemă. Muncitorii pleacă. Pentru ei, România este o destinație de tranzit și o poartă pentru a ajunge în Europa de Vest: Germania, Spania, Franța. Chiar dacă e ilegal, pentru că nu au permis de muncă, preferă să ajungă acolo să muncească pentru câteva sute de euro în plus. Dacă sunt serioși și nu-mi fac vreo surpriză spectaculoasă să plece peste vreo lună, și rămân măcar cât au stat nepalezii, cinci luni din șase, nu vor fi probleme cu spațiile verzi din Galați", ne-a explicat directorul Dragoș Magearu.

Pe bengalezi nevoia i-a adus aici, au familii numeroase, iar salariul minim în Bangladesh abia depășește echivalentul a 400 de lei. În vreme ce aici, la Galați, câștigă de șase ori mai mult, adică 2.000 de lei pe lună și bonuri de masă.

De ce nu cosesc beneficiarii venitului minim garantat

Nu puţini sunt cei care se întreabă de ce Gospodărire Urbană nu apelează la beneficiarii de venit minim garantat care sunt obligaţi să presteze ore de muncă în folosul comunităţii. Iată cum a mai explicat situaţia directorul Magearu: "Persoanele beneficiare de venit minim garantat au ca obligaţie efectuarea unui număr finit de ore în folosul comunităţii. Acest număr variază de la şase ore - cel mai puţin probabil - până la 20 sau 40 de ore. Mai mult de atât, aceste persoane nu vin la program, în sensul că, dacă au de efectuat 40 de ore - un caz fericit - vin cinci zile la muncă. Vin în funcţie de posibilităţi, de program şi, în general, stabilim un grafic de patru ore. În cele patru ore, cu timpii fiziologici, cu pauza de masă, timpul efectiv de lucru se reduce şi eficienţa nu se observă. Iar acestea sunt cazurile fericite, în care au un număr mai mare de ore de lucru de efectuat şi sunt şi serioşi, în sensul că vin la lucru. Dar sub nicio formă nu ne putem baza la a-i folosi la treburile care ne sunt necesare, în special la cositul ierbii, care ne ridică cele mai mari probleme, şi de aceea apelăm la alte surse", ne-a declarat directorul Dragoş Magearu.

Trebuie spus că SC Gospodărire Urbană se confruntă cu deficit de personal nu numai la spații verzi: "Avem anunțuri de angajare active în fiecare zi atât pe site-ul societății, cât și pe pagina de Facebook. Apelăm ocazional la ziarele locale. Nu vin oameni la angajare. Nu doar pentru spații verzi, ci și pentru alte poziții cum sunt: electricieni, instalatori", spune directorul.

Citit 4256 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 11:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.