Administraţia, o gogoaşă care s-a umflat

Administraţia, o gogoaşă care s-a umflat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A sunat gongul restructurării. Examen greu pentru primarii obligaţi de OUG 63/2010 să-şi reducă numărul salariaţilor până pe 16 august, ora zero!

Deşi criticat sau acuzat din teritoriu, prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, nu a făcut decât să aplice OUG 63/2010 care corelează numărul de locuitori al fiecărei unităţi administrativ teritoriale cu numărul maxim de posturi. Rezultatul: contestaţii din partea primarilor.

Reporter: Unii primari contestă criteriul referitor la numărul populaţiei, alţii, că nu s-a ţinut seama de serviciile prestate şi pentru alte comunităţi. - Nu suntem noi cei care impunem! Nu le fac eu organigrama!

Cosmin Păun: Noi am luat datele privind populaţia de la Statistică – singura entitate abilitată să furnizeze asemenea date - nu primăriile, nu serviciul de evidenţă a persoanei.

S-a făcut împărţeala pe litera legii. OUG 63 îi împinge pe primari către eficienţă, nu la a face asistenţă socială cu fondurile bugetului naţional! Au fost discuţii la Tecuci cu privire la faptul că serviciul de evidenţa persoanei deserveşte comunele limitrofe.

Deserveşte, dar nu face stare civilă, unde este munca foarte grea, ci emite cărţi de identitate! Nimeni nu opreşte o comună să-şi înfiinţeze propriul serviciu de evidenţa persoanei, mai ales că dotările sunt minime, şi se puteau face proiecte pe creşterea capacităţii administrative, unde încă sunt fonduri!

Aşa cum au făcut asociaţii pe salubrizare, comunele se pot asocia şi pentru a face un serviciu de evidenţa populaţiei. Asta înseamnă autonomie locală!

Reporter: Tocmai asta acuză primarii, că li se încalcă autonomia locală!

Cosmin Păun: Dar principiul bunului simţ şi al muncii nu se încalcă? Foarte multe localităţi au numeroşi beneficiari de venit minim garantat, şi astă iarnă nu a venit nimeni la deszăpezire, iar azi nu vedem pe nimeni la diguri. Ne-am învăţat cu toţii că banii cad de undeva din cer.

Sunt primari care au făcut angajări doar pentru că legea le permitea, fără să se gândească dacă au sau nu nevoie. De exemplu, unii au făcut poliţie comunitară ca să primească bani de la Guvern şi să mai angajeze zece oameni, dar fără să ţină seama de infracţionalitate.

Au plecat de la premiza că legea le permite, şi s-au întins, neavând sustenabilitate financiară. Totul a fost aşa, o gogoaşă care s-a umflat şi acum trebuie să revenim la normal.

Reporter: Ce variante ar putea lua în calcul primarii?

Cosmin Păun: E mult mai uşor să spui ˝nu pot˝ decât să te gândeşti la o soluţie! Cine opreşte un primar să întrebe alt primar din ţară cum a făcut de poate ţine instituţiile de cultură sau alte servicii?

Poate primarul respectiv cheltuieşte mai eficient la salubrizare şi cu bani rămaşi ţine un teatru de copii. Nu am de unde să ştiu. De aia primarul e primar şi în unele localităţi sunt locuri de joacă, teatre, dezvoltare urbană, locuri de promenadă, iar în altele nimic!

Primarii au fost în străinătate, au văzut cum se fac bani şi profit. Amintiţi-vă că într-o comună, înainte de ’89 erau şapte angajaţi, azi sunt 77. De exemplu, eu nu pot să pricep cum cineva munceşte cu televizorul deschis.

În biroul meu televizorul e închis. Nu am cum să lucrez cu el deschis, că mă fură. Nu sunt eficient! Unii vor spune că m-am trezit eu acum să pun oamenii la muncă! Nu, dar hai să o luăm concret. De când mă ştiu, la noi la Starea Civilă sunt nişte doamne care cred că ar merita să le facem cetăţeni de onoare a oraşului!

Nu le-am văzut nici cu televizoare în birou, nici nu s-au plâns şi muncesc şi sâmbăta şi duminica. Sunt oameni conştiincioşi! La fel sunt şi profesorii, şi medicii care muncesc cu dăruire.

Reporter: La Poliţia Comunitară, din 712 oameni vor rămâne 290…

Cosmin Păun: Eu nu pot să fac comentarii vizavi de necesitatea de a înfiinţa acest organism, fiind o structură relativ nouă. Fiecare găseşte soluţii. Totuşi cum este posibil ca într-un oraş cum e Braşovul, mai mare ca noi, numărul poliţiştilor să fie la jumătate faţă de câţi sunt în Galaţi?

Angajaţii Primăriei din Piatra Neamţ sunt 300, faţă de Primăria Dorohoi, un oraş de trei ori mai mic – unde sunt 500. Primarul de la Piatra spune că şi 300 sunt mulţi! Totul constă în eficienţă.

Este foarte uşor să vii să spui: „păzim florile cu poliţia comunitară”, decât să găseşti alte soluţii, cum ar fi un sistem de monitorizare video de care se vorbeşte de zece ani.   

Reporter: Ce se va întâmpla cu oameni în plus din administraţie? Credeţi că le va fi uşor să-şi găsească de lucru la Tecuci, Bujoru, Bereşti?

Cosmin Păun: Vor fi daţi în şomaj, se va respecta procedura legală la disponibilizare, inclusiv pe parte sindicală. Niciodată nu e simplu, dar trebuie să ne întoarcem la ceea ce putem să facem cu mâinile şi cu mintea noastră.

Reporter: Ce riscă primari care nu-şi modifică organigrama pe OUG 63?

Cosmin Păun: E o regulă clară – la acest număr de locuitori, acesta este bugetul de salarizare şi cheltuieli de întreţinere. Primarii vor primi finanţare prin Direcţia Judeţeană a Finanţelor numai pe normativul transmis. Toate controalele se fac prin Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice. 

Citit 1500 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.