Ce planuri are administrația locală pentru Grădina de Vară. Licitații pentru trei foste cinematografe
Foto: Anca Melinte

Ce planuri are administrația locală pentru Grădina de Vară. Licitații pentru trei foste cinematografe
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

”Mă bucur că mai interesează pe cineva Grădina de Vară. Să știți că se dau filme în fiecare seară aici, de la ora 17,00. Și rulează numai filme despre Galați: ce gropi s-au mai astupat, ce străzi s-au mai reparat... Bilete găsiți la domnul primar!”, a glumit amar un gălățean care ne-a surprins în timp ce fotografiam ce-a mai rămas din fostul cinematograf în aer liber. Dincolo de ironii, trebuie să amintim că Primăria municipiului Galați a câștigat acest obiectiv în primăvara anului 2021, prin decizia Înaltei Curți de Casație şi Justiție. Deocamdată, însă, nu s-a schimbat nimic din „jungla urbană” care a luat în stăpânire Grădina de Vară. Autoritățile au totuși planuri în ceea ce o privește, dar este necesar un studiu de fezabilitate.

„După cinci ani de procese, Primăria municipiului Galaţi a obţinut câştig de cauză în privinţa cinematografelor «Ţiglina», «Doina», «Dacia», «Flacăra» şi a Grădinii de Vară, pe care Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor «RomâniaFilm» a fost obligată să i le predea”, relatam în ediția din 19 mai 2021 a ziarului „Viața liberă”. Suntem în august 2022 și nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește starea fizică deplorabilă a celor cinci obiective.

Există, totuși, un progres: Primăria a atribuit trei contracte, în valoare de câte 23.700 de lei fără TVA fiecare, pentru expertiza tehnică și auditul energetic necesare pentru reabilitarea și modernizarea fostelor cinematografe „Dacia”, „Flacăra” și „Țiglina”. Primăria vrea să obțină finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022 - Componenta 5, Valul Renovării.

În prezent se află în derulare o licitație pentru servicii de proiectare – faza documentație de avizare a lucrărilor de intervenție pentru renovare energetică a imobilelor care au găzduit aceste trei cinematografe. Valoarea estimată a contractului este de 147.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire - „cel mai bun raport calitate – preț”, iar ofertele au fost depuse de: GRS - Project Global SRL și Asocierea Techmedia Electronics - Bia Consproiect.

Pentru Grădina de vară nu au fost inițiate încă proceduri, însă noi am aflat de la primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, care sunt intențiile: realizarea unei parcări supraetajate pe acest amplasament și transferarea Grădinii de Vară la ultimul etaj, pentru ca sonorul filmelor care vor rula și al evenimentelor care vor avea loc să nu deranjeze locatarii blocurilor din imediata vecinătate. 

Dar pentru un asemenea demers este nevoie de bani și de un studiu de fezabilitate care să poată acoperi viabilizarea zonei și să mențină funcțiunea de cinematograf. Și asta pentru că Primăria este obligată să respecte condiția legală de a difuza filme cel puţin o dată pe săptămână în aceste (foste) cinematografe.

Până la documentații și planuri, s-ar impune, însă, măcar o igienizare a zonei - transformată în groapă de gunoi. Vegetația crescută în voie poate fi încadrată la spații verzi ad-hoc, iar până la defrișare e cale lungă...

Foto: Anca Melinte

Citit 7006 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 09:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.