Primăria Galaţi mai vrea un credit. 50 de milioane de lei pentru proiecte europene

Primăria Galaţi mai vrea un credit. 50 de milioane de lei pentru proiecte europene
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În condiţiile în care luna trecută aleşii locali (PSD) au aprobat contractarea unui împrumut de 150 de milioane de lei, pentru finanţarea unor obiective de investiţii, iată că proiectul unui nou credit a ajuns la comisiile Consiliului Local. De această dată este vorba despre o finanţare rambursabilă internă în valoare de 50 de milioane de lei, cu o maturitate de 12 ani, necesară integral pentru proiecte care beneficiază fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Creditul ar urma să fie luat de la Banca de Export Import a României EximBank SA, oferta făcută de bancă şi proiectul de contract de credit fiind incluse în documentele supuse atenţiei consilierilor locali.

Consilierii locali sunt convocaţi miercuri, 17 august 2022, în şedinţă extraordinară. Pe ultima sută de metri, pe ordinea de zi a fost inclus şi un proiect de hotărâre privind contractarea unui împrumut în valoare de 50 de milioane de lei.

Conform documentelor, perioada de tragere a creditului propus este de un an de la semnarea contractului, termenul de rambursare a creditului propus va fi de 12 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, termen de plată rată şi dobândă semestrial, costurile fiind ROBOR 6M plus marjă (1,8 la sută). Cel puţin aşa prevede oferta făcută de Banca de Export Import a României EximBank SA prezentată consilierilor locali.

De ce e nevoie de un nou credit

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se arată că municipiul Galaţi are în derulare, la această dată, un număr de 57 proiecte care beneficiază de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, în valoare totală de 565,43 milioane de lei.

„În vederea asigurării fondurilor necesare pentru acoperirea ajustării preţurilor şi a valorii devizelor generale conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 64/2022 a cofinanţării eligibile a beneficiarului precum şi a cheltuielilor neeligibile şi altor fonduri în vederea derulării proiectelor aflate în curs de finalizare, este necesară contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50 de milioane de lei.

Garantarea creditelor contractate, serviciul anual al datoriei publice locale şi alte cheltuieli neeligibile ale finanţărilor rambursabile se asigură integral cu veniturile proprii din bugetul local.

Gradul de îndatorare trebuie să fie cel mult 30 la sută din veniturile proprii”, li se explică aleşilor.

11 obiective de investiţii

Conform proiectului de hotărâre, 11 obiective de investiţii cu finanţare europeană ar urma să beneficieze de banii împrumutaţi. Nu mai puţin 30 de milioane de lei din totalul sumei împrumutate este propusă a fi alocată proiectului de „Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc (tronson Coandă - Alexandru Măcelaru)”.

Pentru „Reabilitarea extinderea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie «Elisabeta Doamna» Galaţi” este propusă o finanţare de 3,7 milioane de lei,  iar pentru „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina – Barboşi” - 3,31 milioane de lei.  

„Centru de recreere pentru persoane vârstnice - Tinereţe fără bătrâneţe” ar putea beneficia de 2,2 milioane de lei.

Finanţări de câte 2 milioane de lei ar urma să fie repartizate proiectelor: „Modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii «Sf. Ioan» Galaţi”; „Reabilitare şi modernizare bloc PEXCO Galaţi”; „Anvelopare unităţi de învăţământ - Liceul Teoretic «Dunărea» Galaţi”.

Pentru „Reabilitare Zonă istorică Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58” ar urma să fie repartizată suma de 1,39 milioane de lei, iar pentru Reabilitarea Colegiului Tehnic «Traian Vuia» - Corp Şcoală Galaţi - 1,2 milioane de lei.

Câte 1,1 milioane de lei sunt fondurile propuse pentru „Modernizare şi reabilitare Şcoala Gimnazială nr. 16 - corp C1” şi „Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Compartiment Primiri Urgenţe - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sf. Ioan» Galaţi”.

Rămâne de văzut cum vor vota consilierii locali.

Citit 3114 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 August 2022 02:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.