Credit de 150 de milioane de lei, aprobat cu 15 voturi. Aleşii PSD au dat undă verde demolării sediului de partid

Credit de 150 de milioane de lei, aprobat cu 15 voturi. Aleşii PSD au dat undă verde demolării sediului de partid
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Cu 15 voturi „pentru” (PSD), cinci voturi împotrivă (USR PLUS şi PACT) şi patru abţineri (PNL), contractarea unui împrumut de 150 de milioane de lei, pentru realizarea unor investiţii de interes public, a fost aprobat de Consiliul Local Galaţi. Lista cuprinde opt obiective de investiții: două parcări subterane cu parcuri deasupra, două parcări supraterane, modernizarea a două parcuri, a unui segment al străzii Domnească, precum şi modernizarea Cimitirului „Eternitatea”.

„Esenţa unei creditări este să returnezi mai mult la sfârşit. Nu are cum să vă spună nimeni care va fi costul final al creditului, pentru că acesta nu este contractat. Prin urmare, am putea face doar speculaţii. În momentul în care băncile îşi vor prezenta oferta de creditare şi se vor lupta între ele pentru cine va da dobânda cea mai mică, veţi afla scadenţarul şi suma finală. În momentul de faţă, doar aprobaţi demersul în sine. Noi nu am făcut nimic fără acordul dumneavoastră”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în şedinţa de joi a Consiliului Local.

Edilul-şef a răspuns în acest fel întrebărilor şi îngrijorărilor USR PLUS privind efortul financiar pe care va trebui să-l facă municipalitatea contractând un credit, în condiţiile în care nivelul ROBOR este la un nivel istoric.

Consilierul Daniel Zinica a adus în discuţie soluţia emiterii unor obligaţiuni municipale, practicată de alte oraşe, şi care permite atragerea mai multor fonduri la o rată de dobândă mai mică. Primarul i-a răspuns că ideea este ceva mai complicată decât contractarea unui împrumut, dar că nu o exclude într-un viitor mai îndepărtat sau mai apropiat.

Deşi au existat voci care au propus amânarea proiectului pentru organizarea unei consultări publice, contractarea creditului a fost supusă la vot şi aprobată, cu 15 voturi favorabile, din partea consilierilor PSD. Aleşii USR PLUS şi PACT au votat împotrivă, iar liberalii prezenţi la şedinţă s-au abţinut.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, se doreşte contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 150 milioane de lei, cu o maturitate de 15 ani. „Perioada de tragere a creditelor este de un an de la semnarea contractelor, termenul de rambursare va fi de 15 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani, termen de plată rată şi dobândă lunar, costurile fiind ROBOR 1L plus marjă”, se precizează în proiect.

Cu o alocare de 40 de milioane de lei, prima pe lista obiectivelor propuse a fi finanţate din credit este o parcare subterană pe strada Eroilor nr. 1, a cărei realizare implică demolarea clădirii ce găzduieşte acum sediul judeţenei PSD. Pe lângă parcarea cu un nivel de subsol, cu o capacitate 140 de locuri, se mai dorește amenajarea unui parc şi a unui drum de acces.

Pentru modernizarea parcului şi amenajarea unei parcări subterane la Spitalul de Copii „Sf. Ioan” este alocată o finanţare de 34,9 milioane de lei.

Construirea unei parcări supraterane în Micro 21, pe strada Victor Vâlcovici, zona blocurilor L6, D7, D8, figurează cu o alocare de 23 de milioane de lei, în vreme ce construirea unei parcări supraterane în Micro 39C, pe bulevardul Milcov, zona Talcioc, blocurile B5, B6, ar urma să beneficieze de o finanțare de 14 milioane de lei.

Pentru modernizarea Parcului de la Elice sunt propuse 3,1 milioane de lei, iar pentru reabilitarea Parcului de la Turnul TV - 7 milioane de lei.

Modernizarea străzii Domnească, pe tronsonul strada Gamulea - strada Gării, apare în lista investiţiilor cu 18 milioane de lei. 

Ultimul obiectiv, „Modernizare Cimitir <<Eternitatea>>”, beneficiază de o finanţare de 10 milioane de lei.

Citit 5366 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.