Calorgal a depășit cu bine o cerere de intrare în faliment solicitată de un furnizor de gaze

Calorgal a depășit cu bine o cerere de intrare în faliment solicitată de un furnizor de gaze
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

A fost marți, 13, ziua când pe portalul Tribunalului Galați a apărut înregistrat dosarul 3282/121/2022, prin care furnizorul Tinmar Energy SA cerea falimentul Calorgal, operatorul gălățean de termoficare. Se pare însă că a fost doar o furtună într-un pahar cu apă. Conform Biroului de presă al Primăriei Galați, suma reclamată de cei de la Tinmar Energy a fost achitată, iar dosarul s-ar fi "stins" încă dinainte să înceapă judecarea lui.

Surse din cadrul societății ne-au spus că acțiunea în instanță a creditorului Tinmar Energy a vizat neachitarea de către Calorgal a unui rest de plată dintr-un contract de furnizare a gazelor naturale. Conform datelor de pe SICAP, ultimul contract de furnizare gaze naturale semnat între Tinmar și Calorgal este cel din iunie 2021, cu o valoare totală de 4,36 milioane de lei, aproximativ 900.000 de euro. Suma rămasă de plată era însă mult mai mică și a fost achitată, ne-au asigurat sursele noastre, astfel că litigiul a fost închis. De asemenea, ni s-a mai spus că astfel de resturi de plată sunt ceva obișnuit pentru firmele de termoficare, dependente de încasările din sezonul rece.

La rândul său, Biroul de presă al Primăriei Galați ne-a confirmat că suma respectivă a fost achitată: "Referitor la solicitarea dumneavoastră, în baza informațiilor furnizate de către societatea Calorgal, vă comunicăm că săptămâna trecută a fost achitată suma rămasă de plată, de aproximativ 800.000 de lei. În context, precizăm că nu a fost vorba de o întârziere, ci de un calendar de plăți al operatorului Calorgal, așa cum poate dispune orice societate, iar banii necesari au provenit din compensații. La acest moment, Calorgal mai are de efectuat plăți către terți, dar acest lucru nu afectează buna funcționare a societății".

În toamna anului trecut, în municipiul Galați mai funcționau puncte termice care alimentează cu energie termică în sistem centralizat doar aproximativ 6.000 de apartamente, sistemul de termoficare inițial fiind proiectat pentru aproximativ 90.000 de apartamente. De asemenea, 48 de asociații de locatari sau proprietari aveau contract cu Calorgal pentru furnizarea căldurii.

Demersul celor de la Tinmar Energy SA s-a produs în contextul în care firma a anunțat, la începutul acestei luni, că vrea să renunțe la o parte dintre clienții consumatori industriali pe care îi are și care primesc energie electrică cu preț plafonat, pe motiv că nu are resursele pentru achizițiile necesare de energie. Tinmar Energy a anunțat că nu a denunțat contractele și că i-a notificat pe clienții respectivi cerându-le să renegocieze contractele sau să solicite preluarea de către un furnizor de ultimă instanță.

Tinmar Energy este primul furnizor care anunță că renunță la clienți, după ce Guvernul a aprobat modificări la schema de sprijin pentru facturi și a anunțat că va deconta furnizorilor un preț de maximum 1.300 lei/MWh, în condițiile în care chiar autoritățile spun că prețul real al energiei este de peste 3.000 lei/MWh, comenta site-ul Economedia, la vremea respectivă.

Citit 2598 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.