Scandal politic la Direcţia pentru Agricultură

Scandal politic la Direcţia pentru Agricultură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Social-democraţii au acuzat-o ieri pe democrat-liberala Violeta Nanu (FOTO 1) că refuză să îi lase locul la conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală lui Alexandru Sântion (FOTO 2), încălcând decizia Curţii Constituţionale şi ordinul propriului ministru * Violeta Nanu susţine că este legal, numită prin ordin de ministru, director al acestei instituţii şi îl invită pe Sântion la concurs *

Şefia Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a ajuns motiv de dispută între PSD şi PDL. Purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brînzan a acuzat-o ieri pe democrat-liberala Violeta Nanu că rămâne ilegal la conducerea Direcţiei pentru Agricultură, în loc să-i lase locul social-democratului Alexandru Sântion.

Trebuie spus că Violeta Nanu a fost numită director la DADR în locul lui Sântion, demis atunci când s-a rupt căruţa guvernării PSD-PDL. De ce ar trebui acum să-i ofere scaunul? Brînzan a reamintit că OUG 37/2009 şi 105/2009 privind numirea unor directori la conducerea unor servicii deconcentrate au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.

„La Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, dna director Violeta Nanu ignoră cu bună ştiinţă atât decizia Curţii Constituţionale, cât şi adresa pe care a primit-o pe 5 iulie de la secretarul general al ministerului Agriculturii prin care i se comunică lipsa de temei constituţional a OUG 37 şi 105 având ca efect încetarea de drept a actelor subsecvente”.

„Efectul specific este repunerea în situaţia anterioară intrării lor în vigoare. Dna Nanu nu mai este director coordonator, dar semnează în continuare acte ca şi director general în mod ilegal. Din informaţiile noastre, a venit şi o adresă prin care director redevine Alexandru Sântion”.

„Pe surse, am aflat că adresa a fost băgată într-un sertar şi uitată acolo. Dna Nanu semnează ilegal ca director, numind alţi directori. Pe 19 iulie a semnat numirea unui director interimar la Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice”, a declarat Claudiu Brînzan, precizând că nu e vorba de un atac personal.

În concluzie, „trebuie să fie Sântion director, că aşa zice legea”, a subliniat purtătorul de cuvânt al PSD.

Pe malul Prutului, aşteptând dreptatea

Aşteptând să-şi recapete postul, social-democratul Alexandru Sântion se ocupă de piscicultură la amenajarea piscicolă Şovârca. După cum ne-a mărturisit, nu poate înţelege cum de celor cinci adjuncţi ai săi li s-au comunicat deciziile de repunere în funcţie, numai hârtia lui de numire pare să se fi pierdut… în Triunghiul Bermudelor.

„Nu mi s-a comunicat nimic până acum. Am încercat să aflu de la minister, dar nu am găsit pe nimeni care să îmi explice. Sincer, nu ţin să fiu director, pentru că ar însemna să-mi dau colegii afară din cauza reformei impuse de Guvern.

Dar dacă totuşi există un ordin de ministru din 5 iulie prin care trebuie să fiu repus în funcţie, e normal să se respecte”, ne-a declarat Sântion. L-am întrebat dacă nu ar putea fi sancţionat pe motiv că nu se prezintă la serviciu la DADR, aşa cum spune ordinul:

„Chiar mă întreb cine o să-mi plătească mie salariul? Şi pe ce bază? Aveau adresa şi numărul meu de telefon ca să-mi comunice ordinul, dar nu au făcut-o”, ne-a declarat Sântion.

Mai mult, nu numai că nu a fost repus în drepturi, dar i s-a sugerat să-şi dea demisia! Bârfele spun că au fost trase sfori la minister pentru ca Nanu să rămână pe funcţie şi cum altă modalitate decât demisia lui Sântion – repus în drepturi de lege - nu era, social-democratul a fost invitat să semneze o demisie gata redactată…

„Domnul Sântion a plecat din sistem”

Contactată telefonic, Violeta Nanu a respins toate acuzaţiile: „Legal, prin ordin de ministru, sunt numită în funcţie temporar, până la data la care se va da examen. Sunt perfect legal în funcţie la DADR. Domnul Sântion, de pe data de 5 februarie şi-a încetat activitatea în cadrul DADR, deci nu mai face parte din sistem.

Repui pe cineva care este în sistem! Dacă dl Sântion era în sistem în sensul de consilier superior, lucra în cadrul instituţiei sau al ministerului, la Bucureşti, era una, dar nu, dânsul şi-a încetat activitatea, cu carte de muncă închisă!

Dl Sântion, dacă doreşte, poate să se prezinte la examen cu mine, la fel ca şi alţi oameni, nu am nici un fel de problemă!”, ne-a declarat Violeta Nanu.

La putere - politizezi, în opoziţie - depolitizezi

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a comentat ironic propunerea de depolitizare a funcţiilor venită din partea conducerii centrale a PSD: „Păi Ordonanţa 37 – celebra OUG de transformare a funcţiilor publice în funcţii de partid - autorul ei este Mircea Duşa, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD. Când eşti la putere politizezi, în opoziţie depolitizezi”.

Citit 1456 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.