De ce s-au înmulţit câinii fără stăpân pe străzile oraşului

De ce s-au înmulţit câinii fără stăpân pe străzile oraşului
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Deşi această rubrică este dedicată stăpânilor de animale de companie, astăzi ne vom referi la o situaţie cât se poate de reală – câinii fără stăpân care, după cum semnalează gălăţenii, s-au înmulţit pe străzi, prin parcuri şi prin cimitire. Iar vina le aparţine în mare măsură celor care înţeleg greşit ce înseamnă să fii un stăpân responsabil sau ce obligaţii implică adopţia unui câine. Declaraţii pe acest subiect a făcut, recent, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

„Din păcate, câinii fără stăpân au cam reapărut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Noi am avut campanii consistente de sterilizare în perioada în care am colaborat cu Four Paws şi cu cei de la Help Lăbuş, care ne-au ajutat foarte, foarte mult. Odată cu venirea pandemiei, au trebuit să plece.

Şi chiar dacă am sterilizat marea parte a câinilor de pe raza municipiului, nu am reuşit să ducem treaba până la capăt, nu am reuşit să ne ducem în zonele limitrofe sau în zona peri-urbană. Câinii sunt teritoriali şi vor migra din suburbiile oraşului şi vor găsi destulă mâncare pe lângă tomberoane în mijlocul oraşului şi atunci începem să-i revedem”, a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu la Reperul Tv.

Edilul-şef spune că a discutat cu doamna director al Ecosal, serviciu public care se ocupă şi de ecarisaj, pentru a reîncepe acţiunile de ridicare a câinilor fără stăpân.

„Din păcate, suntem la o capacitate destul de ridicată în padocul nostru. Nu ştiu ce o să facem, sunt nişte sute de câini pe care îi hrănim acolo. Lumea nu se îngrămădeşte la adoptat, iar cei care o fac sunt cei care, din păcate, îi eliberează înapoi pe stradă. După ce am văzut o postare pe Facebook cu câinii din parcul de la Turnul TV, i-am rugat să intervină şi au acţionat, ridicând vreo 6-7 câini. A doua zi m-a sunat doamna director şi mi-a spus că o mare parte au venit de prin zonă şi i-au adoptat. Cel mai probabil, dacă ne duceam a treia zi, i-am fi văzut tot în parc, doar că au un crotal pe ureche.

Pe zona Cuza, cum cobori spre gară, e o zonă plină de câini: dacă e câinele tău, ţine-l în curte! De ce să latre pe stradă? Dacă voiam câini, găini, pe stradă, mergeam în mediul rural. Iar cei care simt nevoia să vadă pot face această tranziţie în mediul rural”, a spus primarul Galaţiului.

Mesajul Ecosal

"Dacă hrăniți un câine pe domeniul public nu înseamnă că-l iubiți. Un câine trebuie să fie vaccinat antirabic, deparazitat intern/extern și sterilizat pentru a împiedica înmulțirea necontrolată. Fără a-i oferi toate acestea devine un pericol în preajma noastră și în schimbul unei «felii de pâine» primim purici, căpușe, diverși microbi și mai mult, agresivitate. De aceea, susțineți-ne în acțiunile de capturare pentru a vă putea plimba în siguranță pe străzi.

Pentru a adopta un câine vaccinat, deparazitat și sterilizat vă așteptăm de luni până vineri în intervalul orar 10,00 -18,00 și în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale în intervalul orar 10,00-12,00. Iubiți responsabil, nu vă costă nimic!", este mesajul Ecosal Ecarisaj, postat pe Facebook.

Citit 2541 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 11:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.