Bogdan Ciucă: Ştergerea penalităţilor la întreţinere, „o lege din care nimeni nu pierde”

Bogdan Ciucă: Ştergerea penalităţilor la întreţinere, „o lege din care nimeni nu pierde”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Restanţierii la întreţinere cu venituri de până în 1.000 de lei scapă de penalităţile acumulate, care de multe ori depăşesc datoria în sine, dacă reuşesc să plătească în următoarele 12 luni suma restantă.

Facilitatea este prevăzută de Legea 175, act normativ susţinut de toţi aleşii gălăţeni, indiferent de culoare politică – PSD, PNL, PDL, PC – şi iniţiat acum 6 ani de deputatul PC Bogdan Ciucă. Legea prevede negru pe alb:

„Proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază. Prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bază, fără suma rezultată din penalităţi. Prevederile se aplică şi chiriaşilor statului. Măsura este valabilă, însă, doar pentru familiile al căror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depăşeşte suma de 1.000 lei. Sumele cu titlu de penalităţi vor fi anulate nu numai de la asociaţie, ci şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii”.

Legea a intrat în vigoare pe 20 iulie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial şi practic termenul până la care datornicii săraci pot scăpa de penalităţi a început să curgă. Pentru că aplicarea ei a suscitat vii discuţii şi semne de întrebare, am încercat să lămurim situaţia într-un interviu cu autorul legii, deputatul Bogdan Ciucă:

Reporter: Domnule deputat, o asemenea măsură de ştergere a penalităţilor nu e discriminatorie faţă de oamenii care au făcut sacrificii ca să-şi plătească întreţinerea şi să nu rămână datori?

Bogdan Ciucă: Legea se referă la persoanele care nu pot plăti întreţinerea că nu au de unde: şomeri, pensionari. Imaginaţi-vă că asupra unui om care şi-a pierdut locul de muncă planează spectrul pierderii casei din cauza datoriilor! Cel care a plătit întreţinerea la zi a plătit serviciul.

Datornicii nu sunt scutiţi de plata serviciului de care au beneficiat, ci doar de penalităţi. Adesea, penalitatea depăşeşte debitul. Nu e amnistie generală. Numai cei cu venituri până într-o mie de lei, care plătesc datoria de bază într-un an, beneficiază de ştergerea penalităţilor.

Reporter: Legea nu generează de fapt o capcană? Datornicii pot spune: nu mai plătesc un leu la întreţinere acum şi peste 12 luni achit tot şi scap de penalităţi sau, dimpotrivă, nu achit şi spun că revin la situaţia iniţială. Nu e un îndemn la neplată pentru cetăţeni? Furnizorii nu riscă să nu mai primească bani?

Bogdan Ciucă: Exclus! Probabil că unu, doi, trei, o sută de datornici vor gândi aşa, dar prima reacţie a unui om de bună credinţă e să facă rost de bani să plătească integral datoria de bază! La ora actuală, pe hârtie, societăţile furnizoare de utilităţi au de primit de la populaţie sume mari de bani.

Repet, pe hârtie! În realitate, nu văd nimic. Eu vreau ca din acel „nu văd nimic”, să primească măcar 70 la sută! Bani care nu s-au primit ani de zile şi pe care nu au şanse să-i primească! Până acum, dacă omul venea cu 100 de lei la întreţinere, în loc să-i fie scăzută suma din datorie, i se scădea din penalitate.

Acum plătesc datoria şi scapă de penalităţi! Să dea Dumnezeu ca furnizorii să tot opereze ştergeri pentru că li se plătesc datoriile. Un manager înţelept ar gândi: în loc să primesc 100 de lei pe hârtie, deci niciodată, prefer 80 de lei cash!

Într-un an e posibil ca populaţia să încerce să beneficieze de oportunitate să facă rost de bani ca să scape de povară. În curtea Apaterm şi Apă Canal vor veni lichidităţi pe care nu le-au avut niciodată! E o lege din care nimeni nu pierde!

Reporter: Asociaţiile tot aşteaptă norme de aplicare care nu mai vin.

Bogdan Ciucă: Legea nu are norme de aplicare, se aplică din momentul publicării în Monitorul Oficial! Procesele câştigate de societăţi împotriva datornicilor nu mai pot fi influenţate, hotărârile instanţelor se aplică.

Noi vorbim de ce nu a fost tranşat în instanţă. Cetăţeanul merge la asociaţie cu adeverinţele veniturilor, asociaţia ştie câte persoane sunt şi dacă se încadrează în prevederile legii, îi spune cât are de plătit. Când s-a achitat integral debitul, asociaţia face menţiunea în tabelul de plăţi cu penalităţile desfiinţate şi comunică societăţii furnizoare.

Reporter: Legea şterge datoriile dintre asociaţii şi furnizorul de servicii, dar Galaţiul are o situaţie aparte. Din banii încasaţi de la populaţie, Apaterm trebuie să plătească producătorul, pe Electrocentrale. Apaterm are 570 de miliarde de lei vechi datorie şi 790 de miliarde de lei vechi penalităţi către Electrocentrale. Ce se va întâmpla cu cele 790 de miliarde pe care nu le va încasa de la populaţie şi nu le va putea plăti către Electrocentrale?

Bogdan Ciucă: Poate că nu toate cele 790 de miliarde de penalităţi vor intra pe lege. Unii nu vor plăti, alţii nu vor beneficia, deci doar o parte din penalităţi vor fi şterse. La ora actuală, oricum Apaterm nu încasează aceşti bani.

Ce pierde Apaterm? Ce nu se primeşte? Mai rău nu are cum să fie pentru Apaterm. Mai bine, da, pentru că pe lângă 790, are de primit 570  de miliarde cu titlu de bază. Partea bună e că o parte din aceşti bani s-ar putea să-i primească!

Problema e logică, va rămâne încărcată scriptic cu o sumă pe care nu o are – penalităţile şterse. Eu am ridicat problema penalităţilor între furnizor şi producător şi la Comisie, reprezentantul Ministerului a promis o ordonanţă prin care penalităţile şterse până la furnizor să fie şterse şi la Electrocentrale.

Eu am însă un proiect de lege pregătit pentru a şterge penalităţile anulate în baza Legii 175 mai departe şi pe relaţia furnizor-producător. În septembrie, dacă Guvernul nu se mişcă, folosindu-mă de legea promulgată, o să merg la grupurile parlamentare să obţin susţinere şi să rezolv situaţia până la capăt.

Citit 6322 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.