Strategii antidisponibilizare

Strategii antidisponibilizare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Dumitru Nicolae: „Cum te uiţi în ochii unei femei cu un copil sau doi când îi spui că o dai afară? Eu m-am uitat şi plângea!” * Marius Stan (PNL): „Parcă suntem în Caragiale: unu la GeoTopoCad, 121 la Pieţe…” * Eugen Găvan (PC): „Bugetarii ţării devin semişomeri” * Nicuşor Ciumacenco (PSD): „Ceea ce facem acum este o şmecherie pe care am învăţat-o de la primarii portocalii din ţară. Asta ne obligă Guvernul Boc să facem” *

Municipalitatea a semănat ieri cu o gospodină forţată să facă ordine şi reduceri în timp record: a deschis sertarele (a se citi societăţile disponibile) şi, peste tot unde a putut, a plasat oameni. Alternativa era să-i dea afară, mânată de tăvălugul OUG 63.

La o căldură de 40 de grade, aleşii locali s-au încins la propriu şi la figurat în sala de şedinţe, dezbătând soluţiile găsite de primarul Dumitru Nicolae pentru a nu face concedieri masive în administraţia locală.

Astfel, Serviciul Public Administrarea Domeniului Public a fost reorganizat în SC Gospodărire Urbană SA Galaţi, rămânând cu personalul întreg, Serviciul Public Geo Topo Cad  Expert a rămas din 59 de posturi cu 25, iar 120 de oameni de la Serviciul Public Ecosal au fost incluşi în organigrama SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA.

Teatrul de Păpuşi “Gulliver” şi Teatrul Muzical „Nae Leonard” au scăpat de comasarea cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini” fiind recunoscute ca instituţii exceptate de la OUG 63. Patru consilieri s-au opus acestor soluţii: Marius Stan (PNL), Mihai Alin, Viorel Trif şi Radu Gheorghe (PDL).

Un „Nu” categoric

Grupul PDL, prin vocea lui Mihai Alin, s-a opus tuturor măsurilor de restructurare propuse afirmând că nu sunt justificate economic.

„Faptul că trec 121 de oameni de la Ecosal la Administraţia Pieţelor va genera costuri salariale care nu se ştie dacă vor fi acoperite. Scade rentabilitatea. Economia spune că serviciile se externalizează ca să ne optimizăm principala activitate. Nu facem un hobby din a concedia oamenii din Primărie, dar trebuia să vă gândiţi înainte de a-i angaja”, a spus Mihai Alin.

Viorel Trif a criticat raportul de specialitate al proiectelor, care în are opinia lui aveau «consistenţa unei lecţii de abecedar. Putea să scrie „Ana are mere”, avea aceeaşi valoare juridică şi economică».

Liberalul Marius Stan a făcut opinie separată faţă de colegii de la PNL, anunţând că la toate punctele legate de aplicarea OUG 63 votează „Nu”:

„Aşteptam un pachet complet de măsuri câţi oameni trebuie disponibilizaţi, rentabilitatea, rezultatele. Parcă suntem în Caragiale când spunem unul la GeoTopoCad, 121 de la Ecosal la Piaţă. Am plătit azi la bugetul local pentru Oţelul, o societate prăpădită, o sumă pentru două luni de 15,2 miliarde de lei vechi. Măcar că plătim banii aceştia să avem nişte pretenţii. Şi avem două canalizări pe pista patru de atletism, bazinele pe care le merităm, Sala Sporturilor - muzeu de arheologie”.

Marius Stan şi grupul PDL tot pledau pentru externalizarea serviciilor din Primărie amintind de aceeaşi măsură luată cu ani în urmă la Combinat de directorul Dumitru Nicolae. Primarul de azi le-a retezat însă avântul: „M-au forţat hoţeşte şi am externalizat, servicii, cantina şi toate au fost şpăguite. Asta vreţi să faceţi? Faceţi după ce îmi termin eu mandatul”.

„Fiţi maturi şi nu gândiţi politic”

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a avut cea mai lungă şi cea mai virulentă ieşire de când e în Consiliul Local:

„Veniţi şi spuneţi că e normal să dăm oameni afară, că noi trebuie să fim veseli punând în aplicare o ordonanţă care nu are nimic cu normalitatea şi cu ceea ce ar trebui să fie o gândire sănătoasă la nivel naţional pentru redresarea economică a României”.

„Eu nu vreau să mă fac solidar cu nimic din ceea ce face Guvernul Boc pentru a spăla o mână pe alta, pentru a găsi soluţii de rezervă la banii care în mod miraculos dispar în alte părţi, şi asta să o punem pe spatele oamenilor. Aceeaşi oameni vor spune: Galaţiul este un oraş murdar!”.

„Da, va un oraş şi mai murdar dacă îmi cereţi să dau 120 de oameni afară de la Ecosal. O să-mi spuneţi că nu suntem un oraş sigur. Da, nu vom fi, pentru că din 700 de poliţişti comunitari rămân 290 şi Poliţia nu are capacitate să facă ordine în Galaţi”.

„Facem tot felul de şmecherii pe care ne obligă să le facem pentru a da bine la cifre, pentru că 70.000 de oameni trebuie daţi afară. Ceea ce facem acum este o şmecherie pe care am învăţat-o de la primarii portocalii din ţară, nu am inventat-o noi”.

„Asta e ceea ce ne obligă guvernul Boc să facem pentru că eu nu îmi asum responsabilitatea pentru sute de oameni pe care ne obligaţi să-i dăm afară ca să trăiască cu rate, cu casele pe care şi le pierd”, a spus Ciumacenco.

De aceeaşi parte a baricadei a fost şi grupul PC, prin consilierul Eugen Găvan: „Bugetarii ţării devin semişomeri cu aceste ordonanţe. Înainte de a da OUG 63, Guvernul Boc a transformat secretarii în directori, în şefi pe la alte instituţii, i-a mutat de colo, colo, practic astfel ne-au dat şi normele metodologice de aplicare!”.

În final, primul set de hotărâri privind restructurarea a fost votat cu patru împotriviri. Joi urmează să fie aprobat următorul set, incluzând şi organigrama Primăriei şi a teatrelor.

La finele şedinţei, cei patru consilieri care au spus „Nu” păreau uşor dezamăgiţi şi contrariaţi că nu s-au făcut disponibilizări în administraţie. Poate le dă de gândit replica primarului Dumitru Nicolae: „Cum te uiţi în ochii unei femei cu un copil sau doi când îi spui că o dai afară? Eu m-am uitat şi plângea!”.

Citit 1908 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.