* Au scăpat de OUG 63, dar n-au scăpat de alte rele! *
Teatrele gălăţene au scăpat de spectrul comasării. Aleşii au votat două proiecte de hotărâre prin care constată că Teatrul de Păpuşi „Gulliver” şi Teatrul Muzical „Nae Leonard” au fost înfiinţate prin autoritatea publică centrală Consiliul de Miniştri, fiind deci exceptate de la OUG 63, „călăul personalului administrativ”.
Documentul pe baza căruia teatrele gălăţene şi-au câştigat independenţa este emis de Comitetul Executiv al Sfatului Popular Regional Galaţi în 1957 şi în el se arată: „Teatrul de Stat Galaţi, Teatrul de Păpuşi Galaţi, Orchestra Simfonica de Stat Galaţi, Teatrul de Operetă şi Estrada Galaţi şi Palatul Culturii, unităţi tutelate de Comitetul Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Galaţi, trec sub controlul şi îndrumarea directă a Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Oraşului Galaţi”.
Fiecare dintre teatre a încercat să-şi argumenteze istoria, existenţa şi valorile. Din nou, patru consilieri, democrat-liberalii Mihai Alin, Viorel Trif şi Radu Gheorghe alături de liberalul Marius Stan au refuzat să voteze hotărârile privind teatrele, justificând că nu sunt „unităţi constatatoare” şi că Primăria ar trebui să-şi asume răspunderea pentru decizia de a le excepta de la aplicarea OUG 63.
Brand de Galaţi
Deşi hotărârile nu priveau teatrul pe care îl conduce, directorul Dramaticului, Vlad Vasiliu (FOTO), a asistat la şedinţă şi s-a bucurat de decizia aleşilor.
„Este un lucru bun că fiecare teatru a rămas de sine stătător pentru că specificul fiecărui teatru trebuia respectat. Dacă se tot vorbeşte de branduri, acesta este brandul nostru. Fani Tardini, Nae Leonard şi Gulliver sunt un brand al Galaţiului şi al ţării, nu al meu, Vlad Vasiliu sau al lui Florin Melinte sau al lui Stelian Stancu”, ne-a declarat Vlad Vasiliu.
Artişti de marcă, loviţi
Au scăpat teatrele de OUG 63, dar n-au scăpat de alte rele: „Din păcate ni se întâmplă şi lucruri rele. Mie mi s-a cerut să aplic actul normativ prin care toţi salariaţii pensionari sau pensionabili până la finele anului trebuie scoşi din organigrama instituţiei. Noi ne prevalam de o lege care permitea cumulul de pensie până la 1.700 de lei, dar la ora actuală am fost ameninţat cu Curtea de Conturi”.
„În primul rând va trebui să găsesc soluţia pentru actorii mari ai Galaţiului - Gheorghe V. Gheorghe, Ioana Citta Baciu, Grigore Dristaru, Liliana Lupan, Stelian Stancu. Aceşti oameni nu trebuie să iasă din teatru sub nicio formă. Rămân în teatru, dar nu vor mai fi salariaţi permanenţi, ci pe baza drepturilor de autor sau PFA”, spune Vlad Vasiliu.
Dacă ar vedea normele de aplicare la drepturile de autor, ar renunţa la idee. Şi cum pentru muncitorii din primărie s-au găsit soluţii, nutrim speranţa că cei câţiva mari actori gălăţeni, care nu pot fi mutaţi la Piaţă, vor beneficia de atenţia acestei comunităţi şi a edilului ei. În şedinţele următoare aleşii vor aproba noile organigrame ale teatrelor gălăţene.