Autonomie locală cu ordin de la Guvern

Autonomie locală cu ordin de la Guvern
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit situaţiei centralizate la Prefectura Galaţi, din cele 65 de localităţi ale judeţului, doar 7 nu au respectat obligaţia de a-şi aproba noi organigrame şi bugete de venituri şi cheltuieli, conform OUG 63 privind restructurarea administraţiei locale *

Luni, la miezul nopţii, a expirat termenul până la care primarii şi consiliile erau obligate să reorganizeze administraţia locală după dorinţa premierului Emil Boc, în baza OUG 63.

Bombănind nemulţumiţi, strângând din dinţi, făcând tot felul de permutări de personal, unii au căutat soluţii salvatoare care să le pună la adăpost salariaţii, dar la final să „pice” pe calculele ordonanţei.

Sec, la un număr de 609.398 de locuitori, judeţul Galaţi trebuie să aibă în total 3.926 de posturi în administraţie: primării, evidenţa persoanei, poliţie comunitară, implementare fonduri UE. Concret, OUG 63/2010 corelează numărul de locuitori al fiecărei unităţi administrativ teritoriale cu numărul maxim de posturi din administraţie.

Cel care a calculat şi stabilit normativele de personal este prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun. Criteriul de bază l-a constituit populaţia localităţii comunicată de Institutul de Statistică. Odată cu modificarea organigramelor, trebuia votat şi bugetul general de venituri şi cheltuieli al localităţii, stabilit pe acelaşi principii de „supleţe”.

„Vinovate” de reducerile financiare sunt tot actele normative emise de Cabinetul Boc: celebra OUG 63 privind reducerea personalului administraţiei locale, OUG 55 privind reducerea cheltuielilor materiale cu 20 la sută pentru bunurile şi serviciile programate pentru semestrul II din anul 2010 şi Legea 118 privind restabilirea echilibrului financiar care au influenţat negativ veniturile şi cheltuielile oraşului.

Veniturile din bugetul local trebuie să cuprindă strict doar încasările din vânzarea domeniului privat al municipiului Galaţi şi nu estimările, iar reducerile de personal au însemnat şi cheltuieli mai mici.

Prefectura a centralizat situaţia din administraţia locală a judeţului şi a constatat că din 65 de primării doar 7 nu s-au conformat OUG 63. Potrivit acestor date, Cuza Vodă, Negrileşti şi Scânteieşti nu au aprobat modificarea organigramelor şi nici rectificările de buget. Tecuciul, Iveştiul şi Vânători figurau cu restanţă la buget, iar Oancea cu o situaţie specială: a votat noua organigramă, dar fără a avea avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Ce se va întâmpla pentru restanţieri? Regula e clară, vor primi finanţare prin Direcţia Judeţeană a Finanţelor numai pe normativul transmis de Prefectură. Toate controalele se fac prin Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice, aşa că acelora care nu s-au conformat legii lui Boc nu le va fi deloc moale.

Instituţia prefectului va trebui să analizeze fiecare dintre organigramele şi bugetele aprobate de consiliile locale şi să le dea sau nu aviz de legalitate pentru a putea intra în vigoare.

Citit 1278 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.