O Poiană de comună

O Poiană de comună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comuna Poiana, cu trei sate, arată mult mai bine decât alte localităţi din judeţ * Din păcate, unele investiţii nu au mai continuat *

În nordul judeţului, acolo unde se agaţă harta în cui, există o comună care se detaşează net faţă de majoritatea localităţilor din judeţul Galaţi. Poiana este un adevărat luminiş din toate punctele de vedere, e o dovadă că omul sfinţeşte locul dacă se dovedeşte a fi gospodar.

Şcoală şi grădiniţe acătării, dispensar proaspăt renovat, farmacie, drumuri bune, pietriş pe toate uliţele, monument dedicat eroilor bine îngrijit etc. E o adevărată plăcere să vezi ce s-a făcut în această localitate în ultimii ani, cu bani la fel de puţini ca şi în alte locuri.

Sigur, mai sunt şi neajunsuri, precum şi încă alte multe lucruri de făcut, dar nu poţi să nu remarci faptul că localitatea e, într-adevăr, pe un drum bun.

Drumuri bune

Primul contact pe care îl iei cu comuna este drumul de la Nicoreşti şi până în centrul localităţii. Asfalt ca-n palmă, în condiţiile în care până anul trecut era un adevărat dezastru.

„S-au făcut cinci kilometri de drum, prin intermediul Consiliului Judeţului. Anul trecut s-a asfaltat, până atunci era jale. Iar noi am mai asfaltat şi în comună un kilometru şi jumătate, făcut aşa cum scrie la carte”, spune cu mândrie primarul Poienii, Tudor Trofin.

Iar realitatea îi confirmă spusele. Pe ambele margini ale drumului au fost făcute şanţuri de colectare a apei să nu se mai întâmple ca în trecut să vină viitura şi să măture totul în cale. De când s-a făcut drumul au mai fost ploi torenţiale, dar nu s-a mai întâmplat nimic, povestesc sătenii.

„Şi nu este vorba doar de drumuri, comuna în general arată bine acum. Numai noi ştim cât ne-am străduit să facem dispensarul local. L-am renovat, e ca nou, avem şi medic. Este vorba despre Gheorghe Hulea”, a mai spus primarul. Într-adevăr, pe domnul Hulea l-am găsit într-un cabinet care arată ca scos din ţiplă.

„Acum e mai bine, dar mai avem lucruri de făcut. E bine că se investeşte”, susţine medicul comunei. Alături, o mică farmacie deserveşte populaţia de 2000 de suflete din cele trei sate ale comunei. Mai mult, se dau şi compensate. Reţete gratuite încă nu se eliberează, dar probabil că şi acest lucru se va rezolva cât de curând.

Grădiniţă abandonată

Instituţiile de învăţământ din comuna Poiana nu sunt multe, dar arată bine. În Poiana există o şcoală generală cu clasele I-VIII şi o grădiniţă, la Vişina sunt şcoliţi cei din clasele primare şi preşcolarii, iar la Huleşti există doar o grădiniţă de când s-a făcut comasarea.

„Elevii de acolo vin la Poiana la şcoală, dar nu sunt probleme pentru că e mai puţin de un kilometru distanţă şi drumul e asfaltat”, mai spune primarul. Din păcate, începând din acest an, Primăria nu mai poate suporta naveta profesorilor, care vin în special de la Tecuci.

„Am informat deja că nu mai putem deconta naveta, aşa că o să vină cine o să poată. Noi avem câţiva titulari la şcoală, însă cei mai mulţi sunt suplinitori. Anul trecut am suportat, totuşi, 50 la sută din naveta profesorilor, în condiţiile în care în cele mai multe comune nu s-a mai dat”, a explicat Tudor Trofin.

Din păcate, necazul cel mai mare în ceea ce priveşte educaţia e legat de o investiţie deja începută la o nouă grădiniţă în Poiana. S-au ridicat ziduri, însă mai e mult de lucru.

„Ar mai fi nevoie aici de vreo 4 miliarde de lei vechi, dar de pe vremea ministrului Cristian Adomniţei nu am mai primit niciun leu”, spune cu amărăciune primarul comunei.

Tot bătrânii muncesc

Partea goală a paharului e, totuşi, sărăcia generalizată a populaţiei. În afara de câteva buticuri, comuna nu are nicio activitate economică. Nici măcar o asociaţie agricolă. Aşa se face că aproape jumătate din suprafaţa arabilă aflată în proprietatea poienaşilor stă pârloagă.

„Nu prea munceşte lumea pământurile. Cei bătrâni nu prea pot, dar mai fac treabă, iar cei tineri ori sunt plecaţi, ori sunt leneşi. Asta e problema noastră, că tot cei în vârstă muncesc, iar pe cei tineri trebuie să stau cu ghioaga la venitul minim garantat ca să facem ceva treabă. Asta e situaţia, este vorba despre o anumită educaţie pe care au primit-o bătrânii legată de pământ, care nu s-a mai transmis şi celor tineri”, este de părere primarul din Poiana.

Din păcate, populaţia localităţii este foarte îmbătrânită, peste 60 la sută dintre oameni având mai mult de 60 de ani. De asemenea, aproximativ 200 dintre cei 2000 de poianaşi, tineri în special, sunt plecaţi la muncă în străinătate: Italia, Spania, Danemarca, Franţa.

Unii s-au întors şi au mai construit câte ceva în satul natal, însă fenomenul nu e la fel de amplu ca în alte localităţi gălăţene. Una peste alta, comuna arată bine, chiar dacă sunt multe neajunsuri şi lucruri de corectat. Timpul, însă, speră oamenii, le va rezolva pe toate.

Apă curentă non-stop

Peste maxim două luni, toţi poienaşii vor beneficia de apă potabilă curentă. Un al doilea puţ, forat la adâncime de peste 400 de metri e pe cale să fie finalizat, apa urmând să fie suficientă pentru a acoperi nevoile tuturor locuitorilor.

Acum fiecare are câte două zile pe săptămână apă, însă după ce se va termina investiţia va fi apă non-stop. Nu mai puţin de 12 miliarde de lei vechi s-au cheltuit pe această investiţie, care îi va scuti însă de efort pe bătrânii satului.

Citit 1296 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.