Interdicţii pentru şefii societăţilor de interes local

Interdicţii pentru şefii societăţilor de interes local
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorii societăţilor subordonate Consiliului Local nu vor mai avea voie să-şi angajeze consilieri * Nici nu se vor mai putea angaja reciproc pentru a-şi spori veniturile * Vor avea, însă, cel mai mare salariu din instituţia pe care o conduc, pentru a nu mai fi supuşi tentaţiilor *

„Serialul de criză” prin care „Viaţa liberă” v-a dezvăluit ce venituri au directorii societăţilor de interes local, şi mai ales modul în care le obţin, angajându-se reciproc la instituţiile pe care le conduc fie pe post de consilieri, fie ca experţi în diverse domenii, a stârnit vii discuţii şi reacţii în Consiliul Local.

Din luna mai de când am sesizat toate aceste lucruri a trecut ceva timp. Iată că pe masa aleşilor din Comisia de Buget Finanţe a Consiliului Local va ajunge marţea viitoare un set de restricţii pentru angajaţii societăţilor din subordinea Consiliului Local.

Proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării aleşilor la viitoarea şedinţă ordinară, ne-a fost prezentat ieri de către cei doi iniţiatori ai lui : viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco şi preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, social-democratul Constantin Aurelian.

„În urma analizei pe care Comisia de Buget Finanţe a realizat-o cu privire la anumite aspecte negative din activitatea societăţilor subordonate Consiliului Local, a rezultat necesitatea adoptării unui proiect de hotărâre care să elimine posibilitatea apariţiei şi pe viitor a acestor probleme”.

„În aceste condiţii, s-a propus anularea pe o perioadă de 2 ani începând cu anul 2010 a participaţiilor salariaţilor la profitul societăţilor subordonate Consiliului Local. De asemenea, se interzice angajarea de consilieri pentru directorii societăţilor şi serviciilor subordonate Consiliului Local”.

„Se va interzice şi ca un salariat al unei societăţi subordonate Consiliului Local să aibă câştiguri de natură salarială şi/sau comercială şi la altă societate din subordinea Consiliului Local. În plus, reperul salarial al angajaţilor va trebui să nu depăşească reperul salarial al directorului general din acea societate”.

„Se întâmplă uneori ca un director adjunct să aibă un salariu mai mare decât directorul general care, după cum ştiţi, e limitat la salariul viceprimarului”, a declarat Nicuşor Ciumacenco. Colegul său, Constantin Aurelian, crede că sunt prevederi de bun simţ.

„Nu cred că un director la o societate privată îşi propune să angajeze pe lângă directori tehnici, comerciali, consilieri personali. La noi a existat practica asta. Funcţionarii publici, consilierii locali nu au voie să aibă contracte de muncă sau contracte printr-o societate la care sunt acţionari cu alte societăţi din subordinea CL”.

„E o chestiune morală, nu e normal ca un director adjunct, economic, contabil şef să aibă un salariu mai mare decât directorul general. Ce autoritate poate să aibă un director general când un angajat îl bate la salariu?”, a declarat Constantin Aurelian. Prin urmare sporurile subordonaţilor care au retribuţii mai mari decât şefii supremi ai societăţilor de interes local vor fi tăiate.

Desigur, o asemenea prevedere nu împiedică alt tip de „tranzacţii” la fel de imorale. Consilierii judeţeni şi locali vor putea fi în continuare directorii unor societăţi sau instituţii subordonate CL sau CJ. Nici faptul că un consilier este administratorul unei societăţi cu care Primăria are contract nu este vizat de proiectul de hotărâre.

Dar chiar şi cu aceste „scăpări”, e bine că se face, totuşi, un prim pas în vederea curăţeniei din ograda administraţiei locale.

Citit 1199 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.