UPDATE. Taxa de habitat devine taxă de salubrizare şi va fi mult mai mare
Foto: Anca Melinte

UPDATE. Taxa de habitat devine taxă de salubrizare şi va fi mult mai mare
Evaluaţi acest articol
(51 voturi)

Primăria municipiului Galați a revenit asupra proiectului de hotărâre privind taxa de salubrizare și a modificat documentele făcute publice în cursul zilei de sâmbătă, 4 martie 2023. Dar nu în favoarea buzunarelor gălățenilor!

După cum am relatat, proiectul de hotărâre prevedea o taxă de salubrizare de 14,14 lei/persoană/lună, în vreme ce raportul de specialitate şi referatul de aprobare prevedeau o taxă de salubrizare de 13,04 lei/persoană/lună.

Luni, 6 martie 2023, administrația locală a modificat actele care acum prevăd, în unanimitate, o taxă de 14,14 lei/persoană le lună.


În locul taxei de habitat în valoare de 104,39 lei/persoană pe an, pe care unii dintre gălăţeni au şi achitat-o deja pentru anul 2023, în municipiul nostru ar urma să fie instituită o taxă de salubrizare substanţial mai mare.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost lansat în consultare publică pe portalul Primăriei Galaţi, sâmbătă, 4 martie 2023. Administraţia locală pare a nu fi foarte sigură cât o să fie taxa de salubrizare, deoarece proiectul de hotărâre prevede 14,14 lei/persoană/lună, iar raportul de specialitate şi referatul de aprobare consemnează 13,04 lei/persoană/lună. Cu alte cuvinte, dacă nu sunt greşite calculele noastre, gălăţenii ar avea de achitat fie 169,68 de lei pe an, fie 156,48 de lei pe an. Majorarea se va simţi din plin în buzunarele gălăţenilor.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru instituirea și administrarea taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare a fost publicat sâmbătă, 4 martie 2023, pe portalul Primăriei Galaţi. Documentaţia, care poate fi consultată fie online, fie la sediul administraţiei locale de pe strada Domnească nr. 54, se află în consultare publică până pe 14 martie 2023.

Ce prevede proiectul de hotărâre

"Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentului Regulament, în anul 2023, utilizatorii casnici și non-casnici ai serviciului public de salubrizare, persoane fizice și juridice care beneficiază de servicii de salubrizare vor datora taxa de salubrizare. Cuantumul taxei de salubrizare se aprobă de către Consiliul Local Galați și se datorează de către utilizatori, atât în cazul prestațiilor efectuate în beneficiul întregii comunități locale, cât și în cazul prestațiilor de care se beneficiază individual", stipulează regulamentul aflat în dezbatere.

În privinţa cuantumului taxei de salubrizare, Primăria pare să nu se fi hotărât. "Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici este în sumă totală de 14,14 lei/persoană/lună, din care 2,65 lei/persoană/lună reprezintă contribuția pentru economia circulară. Cuantumul sumelor achitate anticipat, cu titlul de taxă habitat, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se va compensa din oficiu, cu cuantumul sumelor ce se vor datora pentru taxa de salubrizare", prevede actul normativ. Cu alte cuvinte, cetăţenii care şi-au achitat deja taxa de habitat ar avea de plătit doar diferenţa, de la 104,39 lei/persoană pe an la noua sumă ce va fi instituită.

Numai că raportul de specialitate şi referatul de aprobare care însoţesc proiectul de hotărâre cuprind o altă informaţie: "Începând cu 1 aprilie 2023, taxa de salubrizare este în sumă totală de 13,04 lei/persoană/lună, din care 2,65 lei/persoană/lună reprezintă componentă contribuție pentru economia circulară". "Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, taxa de salubrizare pentru utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare, fără contract încheiat cu operatorul, este de 3 ori mai mare decât nivelul rezultat din tariful aplicat utilizatorilor cu contract", mai stipulează proiectul de hotărâre. La stabilirea taxei de salubrizare se preiau informațiile deja existente în evidența fiscală actuală, cu privire la beneficiarii serviciului de salubrizare (număr persoane, scutiri etc.).

De ce este necesară modificarea

Conform Primăriei, în urma modificărilor legislative recente, în tot cuprinsul Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006 sintagma "taxă specială" a fost înlocuită cu sintagma "taxă de salubrizare", care poate fi ajustată sau modificată oricând pe parcursul anului. "Taxa de salubrizare, conform modificărilor legislative, reprezintă contravaloarea lunară a serviciului de salubrizare plătită de utilizatori către autoritățile administrației publice locale. Având în vedere: necesitatea asigurării salubrizării municipiului Galați la un nivel cât mai performant, pentru asigurarea protecției mediului și a sănătății populației; necesitatea acoperirii costurilor pentru prestarea serviciilor către operator, creșterea nivelului de colectare a contravalorii serviciilor prestate de către operatorul serviciului de salubrizare Serviciul Public Ecosal Galați; calcularea și aprobarea de taxe distincte pentru utilizatorii serviciului de salubrizare la nivelul tarifelor distincte aferente activităților desfășurate de operatori, se impun instituirea și aprobarea taxei de salubrizare", se precizează în proiectul de hotărâre.

Mai mult decât se preconizase iniţial

Cititorii ediţiei on-line a ziarului "Viaţa liberă" au putut afla că, pe 31 ianuarie 2023, pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre privind creşterea taxei de habitat. Documentul propunea o taxă în sumă totală de 11,88 lei/persoană/lună, din care 2,92 lei persoană/lună reprezintă componenta Contribuţia pentru Economia Circulară", dar nu a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei.

Cert este că, până pe 14 martie 2023, Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre. Gălăţenii se pot exprima completând formularul online disponibil pe pagina de internet a instituției la secțiunea Transparență decizională, prin mesaj pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poștă, la Registratura Generală a instituției din Galați, strada Domnească nr. 54.

Citit 15493 ori Ultima modificare Luni, 06 Martie 2023 22:35

18 comentarii

  • postat de Gigel
    Miercuri, 08 Martie 2023 09:11
    5.13.134.***
    De ce schimbati regulile in timpul jocului? Cu oamenii care deja si-au platit taxele pe anul asta ce faceti? Ii scoateti datori si le mai puneti si penalitati si ii puneti sa stea iar la cozi doar ca sa aveti niste bani in plus de tocat pe salariile alea marite? Sau pe ajutoarele pentru voturi?
    0
    0
  • postat de Ion
    Marți, 07 Martie 2023 15:39
    81.196.55.***
    La 14 lei pe lună ne plângem? Pe bune?!
    Cei revoltați, haterii, alde Gică-contra, doar o zi să fie în locul celor de la salubritate.
    Doar o zi.
    Mai vorbim de reciclare, de păstrarea curățeniei, de atitudine față de curățenie? Se pare că cei care fac mai mult gunoi, fac și gălăgia cea mai mare,
    0
    0
  • postat de Sarbuscagheorghe9@gmail.com
    Luni, 06 Martie 2023 18:32
    5.14.130.***
    Consilierii locali au votat ca femeia de serviciu sa fie platita la m.p.din apartament deși un apartament ca al meu este cit toata scara,ce sa mai zic de aprobarea taxei ce e discutata în acest moment!!!
    0
    0
  • postat de cernea
    Luni, 06 Martie 2023 13:32
    95.76.19.***
    Nu contează cum se chiama ptr. Ca mai ales salubrizarea lasa de dorit, Oricum nu fac nimic ptr. Aceasta taxa, IMPORTANT ESTE SA NE IA BANI SI MAI IMPORTANT ESTE CA NOI II DAM. INTR O ZI VOR TAXA SI AERUL RESPIRAT DAR NU VOR RENUNTA LA PENSIILE SPECIALE. SUNT SUSTINUTI SI DE INSTITUTIILE JURIDICE CA
    1
    0
  • postat de cernea
    Luni, 06 Martie 2023 13:31
    95.76.19.***
    Nu contează cum se chiama ptr. Ca mai ales salubrizarea lasa de dorit, Oricum nu fac nimic ptr. Aceasta taxa, IMPORTANT ESTE SA NE IA BANI SI MAI IMPORTANT ESTE CA NOI II DAM. INTR O ZI VOR TAXA SI AERUL RESPIRAT DAR NU VOR RENUNTA LA PENSIILE SPECIALE. SUNT SUSTINUTI SI DE INSTITUTIILE JURIDICE CA
    0
    0
  • postat de emilian
    Luni, 06 Martie 2023 13:20
    78.96.87.***
    o imputenie de oras cu masini EcosaL CARE SE FAC CA FAC CURAT.
    0
    0
  • postat de Lucratorul cu vechime si experienta angajat cu salariu mai mic decat minim;
    Luni, 06 Martie 2023 11:39
    89.39.81.***
    Au fost prosti care au crezut ca atat de trambitatele mariri le vor ramane in buzunare ?Mai sunt asemenea creduli?Maaaiiii opameni buni?Ei dau si tot ei iau inapoi.Si iau mai mult.De aia suntem din ce in ce mai saraci.Si nu mai avem putere de cumparare deloc.O sa ajunga sasi plateasca ei singuriser
    0
    0
  • postat de Unul dintre galateni ,galateni
    Luni, 06 Martie 2023 10:02
    5.13.154.***
    Vin alegerile ,trebuie sa-si mareasca salariile toti din conducere,de unde bani,de la cetateni ce trebuiesc lasati si fara bani si pensii .Fara locuri de munca ,cu doreii ce fac lucrari de mintuiala pe bani grei cu mizerie in oras la tot pasul, cu o politie comunitara ce se ia de tarani ca isi vind
    0
    0
  • postat de Elon Musk
    Luni, 06 Martie 2023 08:50
    194.105.20.***
    Prost va fi cine va plati
    0
    0
  • postat de Cata
    Luni, 06 Martie 2023 08:49
    86.124.201.***
    De ce nu se verifică și câți dintre locuitori plătesc aceste taxe de salubrizare,sunt familii care nu plătesc deloc și familii , apartamente unde se înregistrează o singură persoană deși locuiesc 4. Aici trebuie lucrat dar nu se vrea,mai trist e domnul primar cunoaște situația și a recunoscut.
    0
    0
  • postat de Dorel
    Luni, 06 Martie 2023 08:42
    89.136.4.***
    Ia să nu mai plătim nimic, să vedem ce vor face !(bineînțeles că oamenii vor alerga să plătească numaidecât)
    0
    0
  • postat de Gigel
    Luni, 06 Martie 2023 08:29
    5.13.195.***
    Taranoii care au nimerit orasul ar trebui taxati triplu ca nu reusesc sa se integreze si isi lasa gunoaiele peste tot. Daca e o groapa in pamant arunca acolo, daca e o gramada de frunze isi arunca acolo gunoiul chiar daca tomberonul e in fata lui la 30 de metri.
    0
    0
  • postat de pro
    Luni, 06 Martie 2023 08:24
    82.208.137.***
    Orasul este mai curat, dar nu cu 50 %...
    Se supara cineva daca la alegeri votez alt Primar si alte persoane in Consiliul Local ?
    Iar daca nu se finalizeaza Muzeul de Arta Vizuala in actualul mandat, voi vota pentru alta conducere pentru Cosiliul Judeteran !
    0
    0
  • postat de Mda
    Luni, 06 Martie 2023 07:48
    89.137.136.***
    (Si) din cauza asta, la urmatoarele alegeri, drept razbunare, galatenii vor vota masiv PSD-ul.
    0
    0
  • postat de Marius
    Luni, 06 Martie 2023 06:12
    89.136.3.***
    Pe langa cresterea actuala, trebuie sa fim atenti la partea asta:

    "sintagma "taxă specială" a fost înlocuită cu sintagma "taxă de salubrizare", care poate fi ajustată sau modificată oricând pe parcursul anului."

    Mai exact, ei vor putea modifica lunar acea taxa si o sa faca "mici" modificari la
    0
    0
  • postat de Galatean
    Luni, 06 Martie 2023 05:45
    5.13.233.***
    Atata timp cat strazile, trotuarele sant pline de gunoaie , si se face curat doar de ochii lumii doar unde vor ei , eu nu voi plati nimic, cand o sa fie curat cat de cat atunci cu drag voi plati.
    0
    0
  • postat de Salubrizăm și noi Primăria ?
    Luni, 06 Martie 2023 01:28
    109.166.129.***
    Parcă PSD-ul spuneau în gura mare prin mass-media, că nu vor apare noi taxe, și uite că la Galați, a apărut. Ar fi cazul să ,,salubrizăm'' și noi Primăria, că ne bagă junk-uri pe la spate, prin ale noastre buzunare sărăntoace. A r fi cazul să nu mai ,,habităm'' cu Primăria, că au devenit insalubri p
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 06 Martie 2023 00:17
    5.13.195.***
    Acesti nenorociti nu mai stiu cum sa mai suga din cutia milei a poporului. Ceapa deja costa 6 Ron! Kapia 12.16 Ron! Sunt aproape preturi de VEST... cu salarii de 5x MAI MICI!

    Mi-ati cerut banii inainte ca la cur** ve sunteti.. NU DAU NIMIC IN PLUS! 2x M! BASTI ! Pasivitatea naste monstri! PRIVIT
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.