UPDATE. Ce soartă va avea stejarul bicentenar de la Teatrul „Nae Leonard”

UPDATE. Ce soartă va avea stejarul bicentenar de la Teatrul „Nae Leonard”
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Sănătos, viguros și stabil! Acesta este diagnosticul pe care l-a primit, în urma tomografiei, o mândrețe de stejar care face umbră Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați. Arborele, cu o vârstă estimată la peste 200 de ani, a fost subiectul unei tomografii realizate luni, 6 martie 2023, cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete, pe care Primăria municipiului Galați l-a cumpărat la finele anului trecut. Analiza a fost realizată chiar de Frank Rinn, inventatorul aceste tehnologii.

Tomograful cu ultrasunete pentru arbori, pe care Primăria Galați l-a cumpărat anul trecut, a fost pus la treabă, pentru a doua oară, luni dimineață. Nu mai puțin de 17 senzori, conectați între ei, au fost instalați la baza trunchiului unui magnific stejar care umbrește intrarea în Teatrul Național „Nae Leonard”. Fiecare dintre senzori a fost, apoi, lovit de câte cinci ori, pentru ca, pe baza undelor sonore și a vitezei de propagare a sunetului, tomografia să arate unde e lemn sănătos și unde putregai.

„Marea majoritate a secțiunii transversale este intactă – lemn sănătos”, a fost verdictul germanului Frank Rinn, inventatorul acestei tehnologii. La fel de sănătoase și de puternice s-au dovedit și rădăcinile, localizate și măsurate fără a fi nevoie de excavare. „Nu am nicio îndoială asupra stabilității acestui copac”, a fost verdictul lui Frank Rinn, subliniind cât de importantă este distincția între copacii care arată periculos și cei care chiar sunt.

După cum a mărturisit, Frank Rinn a studiat fizica și mereu a fost în căutarea unei soluții tehnice pentru a „înțelege” lemnul. În 1986, a început să dezvolte primul concept, iar acum are un brevet internațional pentru aparatul creat și mai mult de 10.000 de utilizatori ai tehnologiei.

Reamintim că tomograful poate asigura o inspecție și o evaluare foarte precisă privind starea de sănătate a arborilor din parcuri, din zona drumurilor publice și din zonele de promenadă. Aparatul are 24 de senzori ce fac posibilă scanarea arborilor cu diametrul de până la doi metri. Mai mult, permite tomografierea sonică 1D-2D-3D a arborilor, a lemnului și rădăcinilor. Aparatul are în componență un dendrometru pentru măsurarea înălțimii arborilor, software pentru calculul și analiza stabilității arborilor, analiza stării de sănătate și reducerea capacității portante a arborelui inventariat, date care se afișează procentual pe display-ul dispozitivului după efectuarea măsurătorilor. Întregul pachet a fost achiziționat cu 130.900 de lei.


Sănătos, viguros și stabil! Acesta este diagnosticul pe care l-a primit, în urma tomografiei, o mândrețe de stejar care face umbră Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați. Arborele, cu o vârstă estimată la peste 200 de ani, a fost subiectul unei tomografii realizate luni dimineața, cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete, pe care Primăria municipiului Galați l-a cumpărat la finele anului trecut. Analiza a fost realizată chiar de Frank Rinn, inventatorul aceste tehnologii.

Cu ajutorul senzorilor au fost scanate atât rădăcinile cât și trunchiul, iar rezultatul a fost îmbucurător! Copacul este stabil, sănătos și viguros, deci nu există motive pentru a fi tăiat.

Reamintim că tomograful poate asigura o inspecție și o evaluare foarte precisă privind starea de sănătate a arborilor din parcuri, din zona drumurilor publice și din zonele de promenadă.

Aparatul are 24 de senzori ce fac posibilă scanarea arborilor cu diametrul de până la doi metri. Mai mult, permite tomografierea sonică 1D-2D-3D a arborilor, a lemnului și rădăcinilor.

Aparatul are în componență un dendrometru pentru măsurarea înălțimii arborilor, software pentru calculul și analiza stabilității arborilor, analiza stării de sănătate și reducerea capacității portante a arborelui inventariat, date care se afișează procentual pe display-ul dispozitivului după efectuarea măsurătorilor. Întregul pachet a fost achiziționat cu 130.000 de lei.

Vom reveni cu informații.

Citit 3630 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Martie 2023 07:51

4 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 06 Martie 2023 21:09
    5.13.195.***
    Cum sa-i cer cuiva 1Leu cand are doar 50 de bani! Vorb unui fost coleg din afara! Simplist dar realist!

    Cand pui un sef de la gunoi ca primar... ce IESE? ACELASI LUCRU! Sa va iau taxele marite unde meritati leprelor!
    0
    0
  • postat de magis
    Luni, 06 Martie 2023 16:22
    89.121.200.***
    Deci e numai bun de taiat, asa cum a fost si ulmul ala de pe Crizantemelor. Dom' primar, ce mai stai? Ia drujba si la atac! Daca tot ai (re)inceput defrisarea pe faleza, poa sa "plece" si stejarul asta, asa cum au plecat tei, plopi, magnolii, molizi, cu nemiluita, de cind esti matale primar.
    0
    0
  • postat de Competentul Capabil
    Luni, 06 Martie 2023 14:19
    89.137.30.***
    Dar de ce are nenea casca? Sa nu fie lovit de gramada de bani aruncata? Displeiu lu aparat poa sa afiseze si mesajul "Prostilor udati copacii si nu mai asfaltati/betonati pana la tulpina" Aparat de bun simt si detector de imbecilitate cand achizitionam? Hai Simona!
    0
    0
  • postat de Alin
    Luni, 06 Martie 2023 13:26
    95.76.37.***
    Desi exista un astfel de aparat nu s-a facut niciun fel de studiu
    pentru arborii taiati fara mila in Pacul CFR.
    Arbori taiati de criminalii primariei ca asa a vrut cineva de acolo
    Primarul se face ca ploua!
    Domnul primar sa afle ca nimeni din cartier nu-l va vota pentru un nou mandat.
    De ce?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.