Proiect pentru o sală multifuncţională, în centrul Galaţiului
Foto: Anca Melinte

Proiect pentru o sală multifuncţională, în centrul Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

"Valul renovării" din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea aduce o sală multifuncţională în centrul Galaţiului, pe strada Maior Iancu Fotea nr. 6.

Acolo se degradează clădirea unui fost punct termic, devenită nefuncţională de multă vreme. Costurile transformării acestei construcţii în sală multifuncţională au fost aprobate la recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local. O parte din finanţare ar trebui să fie asigurată din fondurile europene de redresare şi rezilienţă.

Proiectul renovării energetice a imobilului din strada Maior Iancu Fotea nr. 6 a fost aprobat în unanimitate de aleşii locali reuniţi joi, 27 aprilie 2023, în şedinţă ordinară. Este vorba, conform documentelor, despre un imobil proprietatea publică a municipiului Galați, construit în anul 1974. Construcţia are doar parter şi o suprafaţă desfăşurată de 238 de metri pătraţi.

"Pitită" în spatele blocului "Delta", flancată de un garaj şi înconjurată de alte imobile, clădirea se degradează cu fiecare zi ce trece, după cum au constatat şi autorităţile, în urma expertizei pe care au plătit-o. "Clădirea este într-o stare avansată de degradare. De la data construirii, până la realizarea expertizei, nu s-au realizat intervenții asupra structurii ei. Se observă tencuielile degradate, fisuri locale în pereţi, trotuarul degradat şi lipsa de etanşeitate între trotuar şi clădire. Din punct de vedere al izolării termice și al economiei de energie, construcția nu corespunde reglementărilor în vigoare. Construcţia, momentan, este nefuncţională. Deoarece în ultimii ani nu au fost executate decât reparaţii curente, starea tehnică a imobilului este precară şi necesită lucrări de modernizare. De la momentul în care a fost dată în folosinţă, a avut destinaţia de centrală termică şi se dorește amenajarea unei săli multifuncționale. Pentru punerea în siguranţă a imobilului şi asigurarea condiţiilor optime pentru desfăşurarea activităţii, municipiul Galaţi doreşte realizarea proiectului «Renovare energetică a imobilului din strada Maior Iancu Fotea nr. 6»", se arată în proiectul de hotărâre şi în documentaţia care îl însoţeşte.

Ce lucrări sunt prevăzute în proiect

În primul rând, în proiect sunt prevăzute lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a clădirii - tâmplărie exterioară termoizolantă, izolarea cu vată minerală a pereților exteriori, a planșeului peste sol și a planșeului peste parter, refacerea terasei necirculabile, a finisajelor interioare și exterioare şi a trotuarelor de protecţie. Realizarea sistemului de încălzire/furnizare a apei calde de consum este dublată de instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu - pompe de căldură.

Proiectul mai cuprinde: lucrări de instalare a sistemelor de climatizare/ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior - recuperatoare de căldură, modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri, montarea unei centrale termice, a unui sistem de supraveghere video şi a unei stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Valoarea totală a investiției a fost calculată la 1.788.626 de lei cu TVA, iar durata de realizare propusă ar fi de 18 luni.

Deşi, în proiectul de hotărâre adoptat, sursa de finanţare indicată este doar bugetul local, trebuie să reamintim că în noiembrie anul trecut Primăria a nominalizat acest proiect printre cele care au fost aprobate pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu suma de 759.901 lei. E drept, nu ar acoperi în întregime valoarea lucrărilor, dar orice finanţare, cât de mică, este importantă.

În ce s-au transformat fostele puncte termice

Jumătate punct de lucru al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, jumătate lăcaş de cult ortodox, aceasta este una dintre destinaţiile pe care le-a primit un fost punct termic din municipiul Galaţi, pe care municipalitatea l-a pus la dispoziţie celor două instituţii. Primăria Galaţi s-a mai implicat financiar şi în alte proiecte de transformare a fostelor puncte termice. De pildă, în Micro 21, a transformat un fost punct termic dezafectat în centru medical de permanenţă. Deocamdată, acesta nu a fost dat în folosinţă, deşi lucrările de amenajare s-au încheiat.

 

Citit 5034 ori Ultima modificare Joi, 04 Mai 2023 12:39

6 comentarii

  • postat de Rodica
    Luni, 01 Mai 2023 08:18
    89.136.0.***
    Poate se desființează și garajele din zona. În fotografie se observa și un balcon exterior fact abuziv, fără autorizație, de către un locatar al unei vile.
    1
    0
  • postat de Tecucean
    Luni, 01 Mai 2023 08:07
    5.14.91.***
    Ce numeşte PSD investiţii sunt de fapt CHELTUIELI DIN BANII NOŞTRI SAU ÎMPRUMUTÂNDU-SE PE BARBA NOASTRĂ !

    Beneficii economice reale ?

    Pentru cetăţeni - ZERO
    Pentru firmele lor - MAXIM
    1
    0
  • postat de Cetatean
    Luni, 01 Mai 2023 07:17
    86.124.200.***
    Vă rog sa le creati conditii locatarilor de elita de la ,,DELTA,, ....
    0
    0
  • postat de Ion
    Luni, 01 Mai 2023 02:24
    213.233.88.***
    @Nicusor, vorbeste tu la „Misterul” Sanatii să sileasca nicaiva doctori sa vină. E gata de jumatate de an, cu tot cu dotari.
    0
    0
  • postat de Talantul inmultit
    Luni, 01 Mai 2023 00:06
    86.124.200.***
    PNRR este despre talantul primit si fagaduinta ca va fi inmultit. Talantul care sa ne ajute sa ne ridicam din caderea actuala. Asazisul proiect e doar cheltuala, nu o investitie durabila. Nici macar nu are un obiectiv declarat, in sensul ca va produce ceva, candva. Doar atat putem? Termopane si Izol
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Duminică, 30 Aprilie 2023 19:39
    5.13.203.***
    Centrul de permanenta din Micro 20 amenajat in cladirea fostului SC 38 (care sta cu lacatul pe usa de peste un an), mai este dat in folosinta ? Ca doar bani pentru reamenajari interioare si exterioare au fost cheltuiti tot din bugetul local dar beneficii NIMIC.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.