Cum se împart noile tramvaie pe traseele din Galaţi

Cum se împart noile tramvaie pe traseele din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

„Deși avem tramvaie noi, pe Linia 39 nu este niciunul. Văd doar pe traseele 7 și 44. Pe Linia 39 circul zilnic și mereu sunt doar tramvaie vechi.

De ce se face discriminare?!”, ne-a întrebat, pe bună dreptate, una dintre cititoarele ziarului „Viaţa liberă”. Pentru că municipiul Galaţi are, totuşi, opt tramvaie noi şi doar trei trasee pe şine, am încercat să obţinem o explicaţie de la compania publică Transurb SA.

Vestea bună este că săptămâna trecută Primăria municipiului Galaţi a lansat licitaţia pentru achiziţia a zece tramvaie noi, pentru care a obţinut finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vestea proastă este că, o asemenea procedură poate dura şi trei ani, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, cu licitaţia pentru cele zece tramvaie pe care Ministerul Dezvoltării ar fi trebuit să ni le cumpere cu bani europeni. Din păcate, procedura a fost anulată după trei ani! Dar să nu punem răul înainte!

Cert este că oraşul are, totuşi, opt tramvaie nou-nouţe. În urma sesizării primite la redacţie din partea unei gălăţence care acuză că pe Traseul 39 circulă doar tramvaie vechi, am încercat să obţinem un punct de vedere din partea companiei publice de transport local.

Am întrebat, punctual, cum sunt împărţite pe trasee cele opt tramvaie noi. De asemenea, am întrebat cine decide repartizarea tramvaielor noi pe trasee şi la ce perioadă se face reîmpărţirea? Am mai solicitat să ni se spună ce criterii sunt avute în vedere în împărţirea tramvaielor pe trasee şi dacă anumite rute pot fi solicitante pentru noile mijloace de transport.

Ce ne-a răspuns Transurb

În răspunsul oficial, SC Transurb SA ne-a comunicat că programul de achiziționare mijloace de transport nepoluante (tramvaie) a fost împărțit în două secţiuni, după cum urmează: „Achiziționarea a zece tramvaie noi de către Ministerul Dezvoltării, în cadrul unei achiziţii centralizate din fonduri europene, care urmau să deservească, conform fundamentării tehnice depuse la cererea de finanţare, Traseul 39, şi care, însă, din motive independente de noi nu a fost finalizată; Achiziționarea celor opt tramvaie noi de tip Astra, care circulă la momentul actual pe traseele de transport public din Galați, prin proiectul implementat finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020”.

Potrivit Transurb, în conformitate cu fundamentarea tehnică depusă la proiectul de finanțare europeană prin care au fost achiziționate, cele opt tramvaie noi de tip Astra deservesc traseele 7 și 44: „Patru tramvaie pe Traseul 7, două pe Traseul 44 și celelalte două tramvaie fiind rezervă pentru cazurile de revizie și/sau diverse reparații. În cazul în care tramvaiele folosite la traseele 7 și 44 nu se află în revizie sau reparație, celelalte două tramvaie de rezervă au fost și sunt repartizate în continuare şi pe Traseul 39”, afirmă compania publică de transport.

Transurb a ţinut să reamintească faptul că, la sfârșitul anului trecut, în urma depunerii proiectelor de finanțare de către Primăria municipiului Galați, au fost semnate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), contracte de finanțare pentru achiziția a 52 de noi mijloace de transport public, respectiv, 22 de autobuze electrice de zece metri, 20 de autobuze electrice de 12 m și zece tramvaie de 18 metri.

Citit 4765 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 23:37

9 comentarii

  • postat de Mihai
    Luni, 22 Mai 2023 14:34
    86.124.120.***
    Tramvaiele vechi sunt mai bune ca cele vechi, fara discutie!!!
    Tramvaiele vechi au spatii mai mari, sunt mai lungi, locurile sunt distribuite mult mai eficient. Sunt net superioare celor noi. Singurul dezavantaj este legat de trebuie urcate/coborate 2-3 trepte. Se mai poate adauga faptul ca nu are
    0
    0
  • postat de Sergiu
    Luni, 22 Mai 2023 12:59
    46.97.176.***
    @domnuBrighilaCostica

    Ți-a cumpărat primăria mijloace de transport noi...atunci nu le ții/păstrezi..."de rezervă", "în caz că se defectează unele/celelalte"...
    Ți-a cumpărat primăria mijloace noi fiindcă tu companie ai zis că ai nevoie de mijloace noi de transport,de atâtea,de toate,ba chiar au
    0
    0
  • postat de Brighila Costica
    Luni, 22 Mai 2023 09:26
    89.137.227.***
    D-na Iulia. Ați înțeles greșit din articol; cele de rezervă vor fi introduse pe trasee doar în cazul defectării / reviziei unor tramvaie prinse în graficul de transport, nu vor fi folosite (dezmembrate) pentru piese de schimb. dar așa-i românul, vede partea cea mai ,,neagră” a problemei.
    0
    0
  • postat de Eu
    Luni, 22 Mai 2023 09:21
    86.124.113.***
    Nu stiu cum vine asta, eu vad mereu tramvaiul 39, chiar mai des decat tramvaiul 7.
    0
    0
  • postat de bibi
    Luni, 22 Mai 2023 09:14
    136.255.136.***
    Bai, macar aveti tramvaie noi. Desi imparteala ar trebui facuta de maniera:
    7 - 2x Astra + 2xZGT HOLEC
    39 - 3x Astra + 3xZGT HOLEC
    44 - 2x Astra + 1x ZGT HOLEC

    Astfel, de ce trebuie rezerva 2 tramvaie noi ? Nu tati , exact cum am spus eu ar fi o imparteala corecta. Sunt 12 tramvaie vechi inca
    0
    1
  • postat de Gigel
    Luni, 22 Mai 2023 08:53
    5.13.165.***
    Asa era si pe 28, traseu lung care deserveste aproape toate spitalele si pe traseu erau niste cazane care se stricau foarte des.
    0
    0
  • postat de marr
    Duminică, 21 Mai 2023 22:15
    86.124.200.***
    Probabil ca o masura de precautie . Ca doar s-a mai vazut mijloace de transport noi ( cred ca prin bucuresti ) care au luat foc in plin trafic .Daca e ceva , sa nu ramana neacoperiti cu transportul . Oricum , la cat de curati sunt concetatenii judecand dupa scaune ...prefer sa stau in picioare .
    0
    0
  • postat de Iulia
    Duminică, 21 Mai 2023 20:38
    5.13.196.***
    Domn primar, stimavili "alesuri", colegi ai specimenului minunat dărector? de la Transurb, dați-l naibii afară pe encompetentul de la Transurb...care în/după mintea lui "minunată?" crede că primăria a cumpărat tramvaie noi, pentru a le ține el "competentul"..."de rezervă"/"de schimb(ca piese de schi
    0
    0
  • postat de Iulia
    Duminică, 21 Mai 2023 20:34
    5.13.196.***
    Cum băi nene...să se cumpere tramvaie noi, de către primărie,iar unii encompetenți/NEoameni de la compania de transport public, în "entelegența?" lor să spună că pe două dintre tramvaie "le păstrează...le păstrează ca pentru piese de schimbi"...?.
    ???
    Bre,primărie... Asta-i strigător la cer... Dem
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.