Subvenţia pentru energia termică s-ar putea dubla

Subvenţia pentru energia termică s-ar putea dubla
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deoarece Guvernul nu mai compensează cheltuielile cu combustibilul, Consiliul Local Galaţi se gândeşte să dubleze subvenţia de la bugetul local *

De la 1 octombrie, preţului local al energiei termice facturate populaţiei din municipiul Galaţi ar putea creşte. Majorarea de tarif care este determinată de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 69/2011 ar urma să fie suportată de la bugetul local, prin dublarea subvenţiei. Rămâne însă de văzut ce vor decide aleşii.

Pe masa comisiilor Consiliului Local Galaţi a ajuns un proiect de hotărâre privind aprobarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei din municipiul Galaţi şi a subvenţiei ce se asigură de la bugetul local pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei.

Despre ce este vorba? În prezent preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei prin sistem centralizat, aprobat de Consiliul Local Galaţi, este de 312,01 lei/Gcal, inclusiv TVA. Din acest tarif, populaţia plăteşte 214,65 de lei pe gigacalorie, 31,21 de lei vin de la bugetul local prin subvenţie şi 66,15 lei prin compensare de la bugetul de stat.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 69/2011, Guvernul a eliminat tocmai această compensare din cheltuielile cu combustibilul, lăsând la latitudinea autorităţilor locale stabilirea preţurilor de facturare la populaţie. Măsura poate conduce la majorarea preţului energiei termice furnizate populaţiei începând cu luna octombrie 2011, data intrării în vigoare a OUG nr. 69/2011.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Buget-Finanţe din Consiliul Local, social-democratul Aurelian Constantin, municipalitatea avea două posibilităţi: „În condiţiile în care nu mai primim compensarea de la bugetul de stat, aveam două variante, fie creşterea tarifului pentru populaţie, fie majorarea subvenţiei pentru ca diferenţa de preţ să nu fie suportată efectiv de populaţie. Primăria a optat pentru această a doua variantă, tocmai pentru a proteja populaţia”, ne-a declarat Aurelian Constantin.

Proiectul de hotărâre propune modificarea de la 1 octombrie a preţului local al energiei termice facturate populaţiei de la 214,65 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 247,73 lei/Gcal, inclusiv TVA.

Totodată se are în vedere şi majorarea subvenţiei de la bugetul local de la 31,21 lei/Gcal, inclusiv TVA,  la 64,28 lei/Gcal, inclusiv TVA. Pentru susţinerea acestei măsuri, bugetul local pentru anul 2011 ar trebui suplimentat cu aproximativ 4.600.000 lei. Rămâne de văzut, însă, dacă aleşii vor fi de acord cu această măsură şi dacă bugetul local dispune de fondurile necesare.

Citit 1827 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.