O viitoare creșă, pe locul garajelor demolate de doi ani (FOTO)
Foto: David Tudor

O viitoare creșă, pe locul garajelor demolate de doi ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

„De ce nu se demolează odată toate garajele?”, iată una dintre întrebările nelipsite de câte ori anunțăm proiecte de regenerare urbană și de modernizare a cartierelor. Realitatea a dovedit, de fiecare dată, că demolarea se poate realiza destul de ușor. Mult mai greu le este autorităților să pună ceva în locul ruinelor rămase din construcțiile parazitare. O dovadă cât se poate de concludentă o reprezintă garajele demolate în urmă cu doi ani în zona blocurilor ANL din Micro 13B. Vestea bună este că amplasamentul a fost predat către constructorul care va pregăti utilitățile și terenul pentru construcția unei creșe.

„Credeți că puteți face un reportaj despre ruinele rămase în cartierul Micro 13B, zona ANL, în urma dărâmării garajelor, la solicitarea Primăriei? Și lipsa de interes în a face ceva pe acel teren? Măcar parcări dacă ar face pe spațiul eliberat”, este unul dintre mesajele primite recent la redacția ziarului.

Zona chiar arată dezolant, chiar dacă resturile construcțiilor parazitare au fost cotropite de buruieni. Deținătorii garajelor nu s-au sinchisit să aducă locul așa cum era înainte de a construi. Prin urmare, au rămas tot felul de „beciuri” și de gropi, acoperite sumar cu câte o placă de beton. Întregul spațiu chiar ar putea fi periculos pentru niște copii care s-ar aventura să se joace pe acolo.

Tocmai de aceea am solicitat Primăriei Galați informații despre garajele demolate și stadiul investiției care ar trebui să fie realizată.

Ce spune Primăria

„În zona ANL din cartierul Micro 13B au fost desființate 60 de construcții provizorii (garaje). Desființarea s-a propus în anul 2021, acestea fiind demolate la sfârșitul aceluiași an. În această zonă a cartierului se va construi o creșă pentru 110 copii. Investiția va fi realizată de către Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, iar în plan local Primăria municipiului Galați va asigura partea de utilităţi. Astfel, sunt în curs procedurile legale pentru obținerea avizelor și autorizației de construcție în vederea viabilizării terenului, respectiv devierea rețelelor de utilități. Prin urmare, facem toate demersurile în vederea demarării lucrărilor cât mai repede”, ne-a comunicat, la solicitarea noastră, Primăria Galați.

Vestea bună care ne-a parvenit luni, 7 august, este că s-a obținut autorizația de construire și s-a făcut predarea amplasamentului către constructorul care va pregăti terenul pentru construcția creșei.

Contracte atribuite

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Primăria a atribuit în ianuarie anul acesta, contactul pentru „Realizare utilități și viabilizare teren creșă mare” - proiectare și execuție. Asocierea Dreams Riviera SRL - WSD Engineering a fost desemnată câștigătoare, valoarea contractului fiind de 3.470.120 de lei fără TVA. Conform datelor publice, termenul de realizare a contractului este de 12 luni, din care trei de proiectare și nouă de execuție. De îndată ce aceste lucrări de pregătire a locului se vor încheia, va demara proiectul propriu-zis.

Conform datelor din portalul achizițiilor publice, în noiembrie 2022 Compania Națională de Investiții a atribuit contractul pentru proiectare – faza adaptare la amplasament a unui proiect-tip, asistență tehnică și execuție lucrări pentru obiectivul „Construire creșă mare”. Din cele zece oferte depuse, a fost desemnată câștigătoare Asocierea Gendav SRL (lider) - Tudor Arhcons, valoarea contractului fiind de 15.082.716 de lei fără TVA.

Deocamdată, însă, mai e mult până departe. Asocierea care va executa utilitățile și viabilizarea terenului nu a început nici măcar amenajarea de șantier, ca să nu mai vorbim de împrejmuirea spațiului care va fi afectat de lucrări. Dar să avem răbdare! În fond au trecut deja doi ani de la demolarea garajelor...

Citit 6271 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2023 06:06

8 comentarii

  • postat de Lica
    Marți, 29 August 2023 13:11
    109.166.133.***
    În Micro16, în spatele blocului F6 când aveți de gând să faceți parcare?Când au fost de dărâmat garajele, ați dat proprietarilor termen doar două săptămâni, cu toate ca plăteau impozit pt ele. Iar acum aveți un an și ați lăsat să crească buruieni și mașinile tot pe trotuare sunt parcate.
    0
    0
  • postat de Carmen
    Marți, 08 August 2023 15:03
    195.32.91.***
    Pai in acest ritm ? 2 ani de la demolare ...pana cand terminati copii dr azi se casaoresc ...
    0
    0
  • postat de Cetatean
    Marți, 08 August 2023 10:48
    86.124.201.***
    O sa betoneze caracteristic lui pucheanu. Beton, cat mai mult beton, sa fim feriti de orice.
    UInde este verdeata, puchene?
    0
    0
  • postat de Remus
    Marți, 08 August 2023 09:04
    86.124.124.***
    Nu e nici o surpriza ca in multe locuri din Galati, dupa ce s-au dărmat garajele au apărut blocuri in locul lor, chiar complex rezidential, cum este in zona Francezi in spate la Scoala 2 .
    0
    0
  • postat de popescu mihai
    Marți, 08 August 2023 08:25
    81.12.148.***
    asa arata un teren dezafectat ? e de fapt un pericol major pentru cei ce locuiesc acolo ? Mediu, Directia de Sanatate Publica, Politia...ca sa nu zic si in ultima instanta Primaria Galati - Domeniul Public ? Sunteti pe receptie? Incompetenta si lipsa de interes...Rusine !
    0
    0
  • postat de Cetatean cu taxe la zi
    Marți, 08 August 2023 08:08
    5.2.209.***
    De 2 ani stau acolo mormane de moloz si fiare vechi, printre beciurile neacoperite ale fostelor garaje.Acum trebuie sa mai induram iar alti 2 ani de zgomot si mizerie, masinile o sa le parcam in fata la primarie pentru ca locurile de parcare se vor reduce la jumatate ! Un mare gospodar !
    0
    0
  • postat de MIMI
    Marți, 08 August 2023 06:30
    86.124.202.***
    La un simplu calcul total lucrare ajunge la COLOSALA sumă de 4.000.000 EURO(800.000 realizare proiect și 3.200.000 iar proiectare și apoi executie)RUȘINE FĂRĂ LIMITĂ!!! Iar ca să nu pară suma așa uriașă ,primăria dă pretul fără TVA!!! MĂGĂRII CU NEPĂSAREA DNA ului!!! De fapt la Galați nu avem DNA...
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Marți, 08 August 2023 03:16
    213.157.191.***
    ce sunt alea crese, la ce sunt bune? e pentru oamenii care se duc la munca :)))))))) ..... si au copii? :))))))))))))))))))))))) La munca primesc asistenta sociala sau salariu, vorba sefului patronilor? eu unu n-am vazut asa ceva decat in filmele americane.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.