Noul sediu al Primăriei - idei noi cu propuneri vechi

Noul sediu al Primăriei - idei noi cu propuneri vechi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joia trecută, în Consiliul Local, s-a dezbătut controversata problemă a sediului Primăriei. Cei 17 aleşi locali prezenţi au votat ca Primăria municipiului Galaţi să înceapă construcţia unui nou sediu, considerând că a cumpăra actuala clădire – restituită, prin decizie judecătorească, proprietarului de drept, Pierre Macri – cu 5 milioane de euro este prea mult.

Deci, problema şi-a găsit, cât de cât o rezolvare. Se va construi o primărie nouă, în următorii doi ani şi jumătate, timp în care Pierre  Macri va încasa chirie pentru clădirea în care acum îşi desfăşoară activitatea aleşii locali.

Unde se va construi noul sediu? Consilierii au deja două variante: fie la Pastilă (spre Faleză, în zona sediului Distrigaz, în parc), fie în faţa hotelului Turist, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Ultima variantă a fost propusă de viceprimarul, Nicuşor Ciumacenco. Pentru ca gălăţenii să aibă de unde alege (?!)

Am aflat că prima variantă, aceea de a construi primăria la Pastilă, este o propunere mult mai veche decât 7 octombrie 2010. Ideea a fost avansată încă din 2006.

După 4 ani, idee nouă

Benone Puşcă (FOTO), consilier local în 2006, a propus într-o şedinţă a CL ca municipalitatea să îşi schimbe sediul. „Am propus un sediu administrativ destinat Primăriei Municipiului şi Consiliului Judeţean Galaţi.  Clădirea se putea ridica din subvenţii şi fonduri comunitare şi, la vremea aceea, propuneam să fie ridicată aproape de Faleza Superioară a Dunării, în punctul pe care şi astăzi localnicii îl numesc „la Pastilă”. Locul dispune de o cotă ridicată din punct de vedere topografic, iar acolo există şi posibilitatea unei parcări subterane”, spune Benone Puşcă.

Încântat că, după 4 ani de zile, ideea sa a fost adusă în atenţie, fără a se preciza de când datează, fostul consilier local explică: „Această propunere îşi avea justificarea în faptul, fără precedent în istoria locului, că sediul Primăriei urma să fie retrocedat proprietarilor”.

„Dar, chiar dacă moştenitorii nu ar fi câştigat procesul, construirea unui nou sediu era pe deplin justificată având în vedere că serviciile publice funcţionează în locaţii diferite. Astfel, cetăţenii oraşului sunt nevoiţi să facă drumuri inutile, anevoioase, mai ales pentru cei vârstnici. Să nu mai vorbim de costuri”.

„Dacă toate serviciile publice ar funcţiona în acelaşi loc, atunci costurile ar fi mult reduse. S-ar salva mulţi bani şi s-ar face şi o triere a personalului care lucrează în administraţia publică”.

Proiect pierdut pe drum…

După ce a depus propunerea la Primărie, Benone Puşcă l-a întrebat pe primar ce s-a întâmplat cu ideea sa. „Primarul mi-a spus că a văzut proiectul şi că i-a dat drumul mai departe, dar că, probabil, s-a pierdut pe traseu. Nu m-a dezarmat şi am depus pentru a doua oară proiectul. Se pare că, după patru ani, este încă pierdut pe traseu”.

„Nu ştiu care este motivaţia, dar se poate ca mutarea sediului municipalităţii să îi dezavantajeze şi să le dăuneze unora care lucrează în Primărie. Dacă s-ar fi demarat atunci procedurile de construcţie, acum clădirea ar fi fost gata”.

„Dar, mă bucur că măcar acum, după atâta timp, ideea mea s-a dovedit a fi una bună. Sper ca după ce clădirea va fi gata şi primăria se va muta, funcţionarii să fie triaţi şi să se găsească omul potrivit la locul potrivit ”, a conchis Benone Puşcă.

Aşadar, ideea Consiliului Local de a construi primăria la Pastilă este una care datează de patru ani de zile.

Citit 1683 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.