Actuala administrație locală a realizat un scurt bilanț al celor trei ani care au trecut de la alegeri. „Educația, sănătatea, transportul, străzile, cartierele și spațiile de relaxare se numără printre priorități, iar orașul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.
Fondurile europene pentru sănătate, educație și modernizarea infrastructurii
Primăria municipiului Galați a reușit să atragă importante fonduri europene. Astfel, acum are în diverse stadii 162 de proiecte cu finanțare europeană în valoare de 1,7 miliarde de lei. Potrivit reprezentanților administrației locale, 124 de proiecte sunt în implementare, 26 finalizate, 3 aprobate, iar 9 în evaluare. La capitolul educație este vorba despre un adevărat record de investiții: 56 milioane de euro pentru 42 de grădinițe, școli și licee. Totodată, prin PNRR toate unitățile de învățământ din oraș vor avea dotări de circa 16,8 milioane de euro. În ceea ce privește sănătatea, Spitalul pentru Copii are un centru nou pentru primirea urgențelor, iar în construcție este un nou ambulatoriu. Și Spitalul de Psihiatrie are un nou ambulatoriu, iar la Maternitatea „Buna Vestire” este în curs de realizare un ambulatoriu modern. Dezvoltarea infrastructurii a însemnat în primul rând axa care cuprinde străzile Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, H. Coandă, T. Vuia și G. Coșbuc, aceasta fiind adusă la noi standarde.
Cartiere în schimbare și spații pentru relaxare
Totodată, municipalitatea continuă amplul program de modernizare a cartierelor. Acesta presupune noi locuri de parcare, carosabil și trotuare refăcute, locuri de joacă etc. De asemenea, s-au realizat noi rețele de apă și canalizare. Între obiectivele importante realizate privind spațiile de relaxare se numără Parcul Carol, Parcul de aventură, Plaja Dunărea, Zona dintre Potcoava de Aur și Trei Star, iar în scurt timp vom avea și Aleea de la P-uri.
Premieră în transportul public
La capitolul transport au intrat în circulație primele 8 tramvaie noi după 40 de ani, dar și primele 20 de autobuze hibrid. Urmează 62 de noi mijloace de transport prin PNRR (autobuze electrice, tramvaie și microbuze).
Galați Eco
În această perioadă s-au plantat mii de arbori și multe dintre spațiile verzi au fost amenajate. În plus, au devenit funcționale 46 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, iar prin proiectele derulate de către Primărie se va ajunge la 200 de stații. De asemenea, arterele importante ale orașului dispun de iluminat public economic cu lămpi LED. Primăria derulează și ample proiecte pentru modernizarea clădirilor publice din punct de vedere al eficienței energetice.
Oraș atractiv pentru investitori
Tot mai mulți investitori sunt atrași de Galați, iar Zona Liberă și Parcul Industrial sunt în plină dezvoltare. De altfel, la Galați va fi ridicată și o fabrică gigant de baterii pentru mașinile electrice.
Cultură, patrimoniu și sport
Primăria municipiului Galați a reușit să pună în valoare clădirea veche de 150 de ani de pe strada Domnească nr. 58. Aceasta a devenit Casa Artelor. În scurt timp, dă asigurări Primăria, urmează și situl arheologic Tirighina-Barboși.
La capitolul sport, se evidențiază proiectul de renovare energetică a Sălii Sporturilor Dunărea, cu fonduri obținute prin PNRR, lucrările urmând să fie demarate. Mai mult, an de an administrația locală oferă finanțare pentru cluburile sportive care fac performanță în numele orașului.
Iar între evenimentele importante, sunt menționate Zilele Municipiului Galați, Trenul Regal la Galați, Gala Excelenței în Educație, Street Food Festival, Danube Rock Sounds etc.
Referitor la noile proiecte este vorba despre Faleza Dunării, Valea Țiglinei, Parcul de la turnul TV, Strada Domnească, creșe, parcări, locuri de joacă și multe alte obiective.
Cezar Gorovei
(P)