Proiectele Galațiului, prezentate comisarului european Elisa Ferreira

Proiectele Galațiului, prezentate comisarului european Elisa Ferreira
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Proiectele și investițiile cu fonduri europene au fost tema unei discuții pe care președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a avut-o luni, 27 noiembrie, la București, cu comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira.

”La inițiativa europarlamentarului Dan Nica, raportor al Parlamentului European pe programul Orizont Europa, această întâlnire ar fi trebuit, în mod normal, să aibă loc la Galați, pentru a discuta la nivel local despre proiectele și oportunitățile de finanțare europeană. Ar fi fost a doua vizită a unui comisar european la Galați, după cea din 2022 a comisarului pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, tot la inițiativa europarlamentarului Dan Nica. Din păcate, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, vizita la Galați a comisarului european Elisa Ferreira a fost anulată, însă am avut posibilitatea de a ne întâlni și discuta la București despre unele dintre proiectele importante ale Galațiului”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Întâlnirea de la București a avut loc în cadrul unui eveniment la care, alături de reprezentanții Galațiului, respectiv europarlamentarul Dan Nica, președintele CJ, Costel Fotea, și rectorul Universității ”Dunărea de Jos”, Puiu Lucian Georgescu, la întâlnirea cu comisarul european Elisa Ferreira și oficiali ai Reprezentanței Comisiei Europene la București au fost prezenți și ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Adrian Câciu, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

”A fost o discuție constructivă și aplicată, în care am prezentat proiectele cu fonduri europene ale Galațiului depuse sau care urmează să fie depuse spre finanțare pe programele europene 2021-2027.  De asemenea, un aspect extrem de important care a fost adus în discuție a fost cel legat de rata mare de absorbție a fondurilor europene la nivelul țării noastre, de 90 la sută în acest moment, cea mai mare de la integrarea noastră în Uniunea Europeană. Este crucial să maximizăm utilizarea fondurilor europene disponibile pentru a aduce beneficii comunităților pe care cu onoare le reprezentăm”, a explicat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Consiliul Județean (CJ) Galați are mai multe proiecte depuse pe programele cu finanțare europeană, fie că e vorba de programele operaționale sectoriale (Transporturi, Sănătate, Mediu etc.), Programul Operațional Regional (Regio) Sud-Est sau programele de vecinătate ale Uniunii Europene. Județul Galați mai beneficiază, printre altele, de fonduri europene și prin Programul Operațional Tranziție Justă.

De asemenea, la inițiativa europarlamentarului Dan Nica, raportor al Parlamentului European pe programul Orizont Europa, a fost facilitat accesul unor instituții gălățene, precum Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, la fonduri europene dedicate Inovării și Cercetării. Un exemplu în acest sens este proiectul ”Rexdan”, derulat de universitatea gălățeană, prin intermediul căreia Galațiul beneficiază în prezent de cea mai modernă și complexă navă de cercetare de pe cursul Dunării.

Citit 4436 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 15:50

4 comentarii

  • postat de Mircea
    Marți, 12 Decembrie 2023 17:35
    213.233.88.***
    ”[...]proiectele cu fonduri europene aleGALAȚIULUIdepuse sau kreURMEAZĂ[...]2021-2027.[...]ptr a aduce BENEFICII COMUNITĂȚILOR pe kre cuONOARE le REPREZENTĂM”,a explicat președinteleCJ GALAȚI"

    Unde e legătura/conexiunea directă GALAȚI_TULCEA,tunel subtr.Dunării între cele2județe vecine/învecinat
    0
    1
  • postat de Mircea
    Marți, 12 Decembrie 2023 17:28
    213.233.88.***
    ”A fost o discuție constructivă și aplicată,în care am prezentat proiectele cu fonduri europene aleGALAȚIULUIdepuse sau kre urmează să fie depuse spre finanțare pe programele europene2021-2027.[...]ptr a aduce BENEFICII COMUNITĂȚILOR pe kre cuONOARE le REPREZENTĂM”,a explicat președintele CJ GALAȚI.
    0
    0
  • postat de Tecucean
    Miercuri, 29 Noiembrie 2023 12:08
    185.53.198.***
    Oamenii care lucrează, cărora le place munca ridică comunitatea. Bravo dlui Fotea şi echipei lui. Faptele vorbesc de la sine. Bravo.
    Trebuie totuşi OBLIGATORIU să avem AUTOSTRADA BRĂILA - BUZĂU şi AUTOSTRADA BR/GL - TULCEA - CONSTANŢA !!
    6
    3
  • postat de Roman
    Marți, 28 Noiembrie 2023 21:58
    5.13.145.***
    Suntem in urma fata de alte orase.Oameni invechiti in posturi de conducere f multi functionari care invart niste hartii.
    Orasul e plin de betoane .Cei de la spatii verzi sunt doar pentru zona centrala.Ecosalul e doar cu numele.Strazi prafuite ,trotuare pline de masini,politisti lenesi.
    9
    29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.